N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Nieuwe lijsttrekker De Rotterdamse energiedeskundige wordt maandag waarschijnlijk voorgedragen door het partijbestuur. Hij moet het CDA door de verkiezingen loodsen.
Tussen de vier en de acht zetels in de peilingen. Een opgestapte partijvoorzitter. Gerommel in de partij.
Geen fijn moment om lijsttrekker van te worden, zo lijkt het. Toch durft Henri Bontenbal, nu Tweede Kamerlid van het CDA, de uitdaging aan, meldden Haagse bronnen vrijdagavond aan diverse media. Maandagmiddag wordt de nieuwe lijsttrekker in Amersfoort officieel voorgedragen door het bestuur.
Bontenbal, een 40-jarige natuurkundige uit Rotterdam, is gespecialiseerd in energie en duurzaamheid. Hij is voorstander van kernenergie. Bontenbal kwam januari 2022 in de Tweede Kamer en werkte eerder bij netbeheerder Stedin. Daarmee heeft hij in elk geval voldoende kennis in huis voor inhoudelijke klimaatdebatten met D66-leider Rob Jetten (demissionair minister Klimaat en Energie) en PvdA-lijsttrekker Frans Timmermans, die zich de afgelopen jaren inzette als Eurocommissaris voor de Green Deal om Europa te verduurzamen.
‘Geen geschreeuw’
Bontenbal staat bekend als man van de inhoud en een goed debater. „Mensen willen gedegen, rustige politiek”, zei hij in maart in een interview in Trouw. „Geen geschreeuw. Praat over iets waar je verstand van hebt, presenteer plannen waar je over nagedacht hebt. Ik zie waardering van de kiezer voor politici die zich niet gek laten maken door oneliners.”
Energiedeskundige Remco de Boer noemt Bontenbal „sociaal, buitengewoon slim en heel strategisch”, in het tv-programma EenVandaag. De Boer maakte jarenlang een energiepodcast samen met Bontenbal.
Lees ook dit artikel: Henri Bontenbal over extra klimaatmaatregelen
Hels karwei
Maar de Rotterdammer staat bij het CDA voor een hels karwei. Drie maanden voor de verkiezingen (op 22 november) staat het CDA er beroerd voor. De partij heeft nu veertien zetels in de Tweede Kamer, maar volgens Peilingwijzer, een gewogen gemiddelde van een aantal opiniepeilingen, gaat daar minimaal de helft van af.
De concurrentie is dan ook nog nooit zo groot geweest. BBB van Caroline van der Plas lijkt veel zetels te gaan halen, die voor een deel bij het CDA vandaan komen. En dan hangt ook de deelname van de populaire oud-CDA’er Pieter Omtzigt nog boven de markt. Omtzigt is nu met vakantie en maakt daarna bekend of hij met een eigen partij mee zal doen aan de verkiezingen.
Niek-Jan van Kesteren, die in juni afscheid nam als CDA-senator, waarschuwde eerder in NRC dat zijn partij „in een cruciale, beslissende fase” zit. „Het is een kwestie van overleven. Of we kunnen verder, of het wordt levensbedreigend.” Volgens hem had het CDA tijdig een keuze moeten maken wat voor partij het wil zijn. „Dat moet je doen als je nog een beetje groter bent. Nu is het misschien te laat.”
Lees hier het interview met Niek Jan van Kesteren
Onrust
In de partij is het intern ook onrustig. De afgelopen jaren waren moeizaam. Er was de ongelukkige lijsttrekkersverkiezing in 2020 waarbij minister Hugo de Jonge nipt werd gekozen, zich vervolgens terugtrok, waarna niet de nummer twee Pieter Omtzigt maar minister Wopke Hoekstra tot lijsttrekker werd benoemd. Omtzigt stapte een aantal maanden later op. Ook werd het leiderschap van Hoekstra geen succes.
Donderdag stapte ineens CDA-voorzitter Hans Huibers op. Hij werd in 2021 benoemd om rust in de partij te brengen, maar lag de afgelopen tijd zelf onder vuur. Hij zou te onzichtbaar zijn en de procedure voor de nieuwe lijsttrekker zou te lang duren. Huibers sprak donderdagavond over „berichten in de media over dingen die niet goed zouden zijn aangepakt”. „De berichten bevatten anonieme quotes met halve en hele onwaarheden. Wie mij beter kent, weet dat het niet klopt. In zo’n omgeving kan en wil ik niet werken”, zo schreef hij in een verklaring op de CDA-website.
Onbekend
Kortom, het rommelt in de partij en Bontenbal moet daar iets aan doen. Maar met welk verhaal moet hij de kiezer terugwinnen? Onduidelijkheid over waar de partij voor staat, is een van de belangrijkste redenen voor de electorale achteruitgang. De afgelopen jaren is geprobeerd het klassieke CDA-verhaal – normen en waarden, gemeenschapszin – te reanimeren, maar tot op heden zonder succes. Als de nieuwe leider dat verhaal met overtuiging kan overbrengen, is er nog steeds electorale potentie voor de christendemocratie, stelde politicoloog Tom van der Meer vorige week in het FD. „Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat de manier waarop we in Nederland samenleven een van de grootste zorgen is van burgers. En het CDA heeft op dit thema nog altijd issue ownership.”
Maar de vraag is of dat lukt. Bontenbal, die op 23 september op het partijcongres nog officieel moet worden gekozen door de leden (tegenkandidaten kunnen zich nog tot en met 24 augustus 18.00 uur melden), is onbekend bij het grote publiek en geen stemmenkanon.
Al kan het CDA een klein sprankje hoop koesteren. Daarvoor moet de partij terugdenken aan Jan Peter Balkenende, het toen volkomen onbekende CDA-Kamerlid dat in 2001 tot fractievoorzitter werd gekozen, daarna de verkiezingen won en premier werd. Dus wie weet.