N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Column Opkomen voor de publieke zaak is een urgente kwestie, stelt Beatrice de Graaf.
Wat is volgens u het publiek belang? En wat heeft u er voor over? Lang geleden, ik moet zeven of acht geweest zijn, mocht ik op pad met zo’n zware grijze collectebus. Het was de tijd van het jaar dat die bus weer in de gang stond. Het ging meestal om een ziekte, maar in mijn beleving ging het om een Grote en Goede zaak. Dus ik was apetrots dat ik dit keer zelf op pad mocht, bij ons door de buurt, collecteren voor Het Goede Doel. De ervaring was redelijk verbijsterend.
Bij de eerste deuren deed nog een bekende buurman of buurvrouw open, die er vervolgens vanuit buurvriendelijke overwegingen netjes iets in stopte. Maar daarna ging het mis. Sommige mensen deden niet open, terwijl ik duidelijk zag dat ze binnen zaten en mij zagen met m’n bus. Bij een volgend huis werd de deur wel opengezwaaid. En kreeg ik van een grote man in hemdsmouwen een tirade in mijn gezicht geslingerd. Over pluche, zakkenvullers en graaiers en wat dacht ik wel niet. Bats, deur dicht. Ik heb de route nog wel afgemaakt, maar begreep er niets van. Wie kon er nu tegen collectes zijn? En wat had de regering ermee te maken? Waarom was die man zo boos op mij?
Dit was natuurlijk helemaal niets bijzonders. Wellicht had die beste achterbuurman Bulderbast een rotdag. En daarna heb ik nog vaak en tot tevredenheid met de collecte meegedaan. Maar toch legde die ervaring wel iets bloot. Namelijk hoe je als gezin, familie, straat en buurt omgaat met de publieke zaak. Of je überhaupt een gevoel hebt bij zoiets als een publieke zaak. In 2010 publiceerde de WRR nog een mooi rapport, Het gezicht van de publieke zaak, waarin ze uitlegde hoe de opvattingen over de publieke zaak aan verandering onderhevig zijn. De ‘publieke zaak’, dat is alles rondom staatsbestuur en inrichting van het land waarbij het publiek betrokken is of moet worden.
Bestuurders en machthebbers
Thorbecke zei het al: „De publieke zaak wil publiek behandeld worden.” Nu was Thorbecke zeker geen vriend van overdreven democratische inspraak, maar zonder publieke steun en democratische legitimiteit gaat het ook niet. Toch is deze WRR-publicatie, en zo zijn er meer, typisch een document dat het regeringsdenken over de publieke zaak ademt, het beziet de publieke zaak van bovenaf.
De vraag is natuurlijk, weet het publiek nog wat de publieke zaak is? En hoe kan ze dat weten? Eeuwenlang was de res publica natuurlijk vooral iets van bestuurders en machthebbers die er hun machtsbereik mee aanduidden. Maar in de moderne tijd heeft bijvoorbeeld Hannah Arendt duidelijk gemaakt dat elke burger moet weten wat de publieke zaak is, en er ook moet zijn in het publieke domein. In de schaduw van totalitaire regimes wilde Arendt haar lezers het liefst bij de lurven grijpen en oproepen om zijn of haar private bubbel te ontstijgen.
Want ten eerste is de res publica de „garantie tegen de nietigheid van het individuele leven”, zoals ze in Vita Activa schreef. Je zet je immers in voor iets dat groter en duurzamer is dan jezelf. En ten tweede creëer je alleen zo een samenleving waarin je ook zelf wilt leven. Want een wereld waarin elk individu zich beperkt tot het strikt persoonlijke en private kan ofwel ten prooi vallen aan totalitaire controle, ofwel aan volstrekte anarchie en betekenisloosheid.
Gestresst en onrustig
Opkomen voor of überhaupt uitleggen wat de publieke zaak is in een marktsamenleving als de onze, is misschien wel net zo urgent als in de tijd van Arendt. Deze week stonden er berichten in de krant over jonge mensen die als ‘nieuwsmijder’ werden aangeduid. Ze wilden niet meer weten wat er speelde, want daar werden ze gestresst en onrustig van. Ik las over ambtenaren die uit de anonimiteit van de dienende bureaucratie traden en met gevaar voor eigen carrière en gemoedsrust de noodklok luidden over de onmogelijkheid voor vele ambtenaren om zich nog in rust en ruimte aan de publieke zaak te wijden. De jachtige, en vooral partijdige druk was te groot: er moet gehandeld worden, gescoord, doorgedrukt, en snel een beetje.
De publieke zaak, dat zijn óók de materiële en immateriële goederen, waar we met z’n allen belasting voor betalen. Het gaat om straatverlichting en onderwijs, maar ook om wapensystemen voor Oekraïne. Wie in Washington pal achter het Capitool probeert een ommetje te maken en zoekt naar een goed trottoir om veilig over te wandelen, weet dat het volstrekt niet vanzelfsprekend is dat rijke, welvarende landen investeren in de publieke zaak.
Maar ik wil hem nu graag heel klein maken en op onszelf betrekken. Om wat we elkaar, en in het bijzonder onze jongeren, vertellen over de publieke zaak. Eerlijk antwoorden: wat vertelt u uw kinderen over belastingen? Gaat het dan meteen over de toeslagenaffaire? Over zakkenvullers en graaiers in Den Haag? Of laat u ze zien hoe belastingen ook goed kunnen worden besteed? En dat zij er later zelf ook aan kunnen bijdragen, hoe en wat die publieke zaak moet zijn?
Ja, er zijn mensen boos en afgehaakt, en velen wellicht terecht. Maar soms is het even goed met alle empathie en pastorale zorg, en moet er gecollecteerd worden.
Beatrice de Graaf is hoogleraar geschiedenis van de internationale betrekkingen in Utrecht.
Goedemorgen. Een persalarm kwam hier op de redactie binnen van het ANP: SNS- en ASN-moederbedrijf de Volksbank schrapt tot 750 banen, zo meldt de Volksbank zelf.
In het persbericht lezen we dat gedwongen ontslagen „niet zijn uit te sluiten”. De bank zegt verder te gaan toewerken naar „één sterk retailmerk”. Nu zijn er nog de merken SNS, ASN Bank, RegioBank en BLG Wonen.
Dit viel ons verder op bij de speurtocht naar nieuws vanochtend:
De Duitse staalfabrikant Thyssenkrupp heeft vanochtend gewaarschuwd voor structureel lagere vraag vanuit de Europese industrie, meldt de Financial Times. Het bedrijf schrijft 1 miljard euro af op investeringen en maakte een nettoverlies van 1,4 miljard euro in in 2023. De omzet nam wel toe, met 7 procent.
De privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens heeft de jacht ingezet op de drie grote kredietinformatiebureaus in Nederland wegens privacyschending, meldt het FD.
Chinese schonetechnologiebedrijven, zoals batterijfabrikanten, die met EU-subsidie hier in Europa produceren, moeten hun technologie delen met Europese partners. Dit staat in plannen die de Europese Commissie nu voorbereidt, schrijft de Financial Times.
Nestlé splitst zijn merken af voor mineraalwater, zoals Vittel, Perrier en S.Pellegrino, meldt het ANP.
Bij de top van de twintig grootste economieën van de wereld in Rio de Janeiro hebben landen ingestemd met een armoedeplan van de Braziliaanse president Lula, schrijft NRC-correspondent Nina Jurna.
En nog even een blik op de beurzen:
In Azië hebben beleggers er zin in. Japanse en Zuid-Koreaanse beurzen staan op winst, volgens persbureau Reuters een reflectie van de klim van Amerikaanse (tech)aandelen in de voorbije dagen. In Tokio laat de Nikkei-index 0,5 procent winst zien, in Seoul won de Kospi-index 0,12 procent, in Taiwan staat de TWII 1,34 procent in de plus.
In China daalde de Shanghai Composite Index aanvankelijk, wat analisten toeschreven aan angst voor Amerikaanse importheffingen. Maar later vanochtend liet ook deze index winst zien, zo’n 0,25 procent. In Hongkong ging het ook eerst omlaag, en daarna omhoog. Daar staat de Hang Seng Index 0,42 procent hoger.
De Amerikaanse beurzen lieten maandag eveneens winst zien: 0,39 procent voor de S&P 500, 0,6 procent voor de Nasdaq.
De rechtbank in Hongkong heeft 45 prodemocratische activisten straffen opgelegd variërend van vijftig maanden tot tien jaar cel. De veroordeelden behoren tot de ‘Hongkong 47’ – een groep dissidenten die in 2020 probeerden om een meerderheid te veroveren bij de verkiezingen voor de wetgevende raad – het parlement van de voormalige Britse kroonkolonie. In mei had de rechtbank veertien verdachten schuldig verklaard aan „samenzwering tot gezagsondermijning”, een vergrijp waar onder de door Beijing opgelegde Nationale Veiligheidswet maximaal levenslang op staat. 31 anderen hadden eerder zelf schuld bekend, twee verdachten werden vrijgesproken.
De verdachten hadden in 2020 informele voorverkiezingen georganiseerd om zo veel mogelijk zetels in de wetgevende raad te winnen. Daarmee zouden de prodemocratische volksvertegenwoordigers iedere begroting willen blokkeren, om zo de Beijing-gezinde stadsbestuurder Carrie Lam tot aftreden te dwingen. Dat plan beschouwde de aanklager als een samenzwering om de macht van de overheid te ondermijnen.
Toen peilingen een grote overwinning voor de oppositie voorspelden, stelden de autoriteiten de verkiezingen overigens uit, officieel vanwege de coronapandemie. Een jaar later, na uitsluiting van de meeste prodemocratische kandidaten, wonnen de pro-Chinese kandidaten met overmacht – maar uit protest bleven veel kiezers weg.
Sommige verdachten werkten na hun arrestatie mee met de autoriteiten, bijvoorbeeld door tegen hun oude strijdmakkers te getuigen. Maar ook zij kwamen er niet zonder straf van af. Mike Lam bijvoorbeeld, zei in zijn pleidooi zich te hebben laten „beïnvloeden door buitenlandse machten en sensatiezuchtige online media” en vroeg om een taakstraf. Maar „een onredelijk verzoek aan drie rechters verdrievoudigt de onredelijkheid”, hield rechter Johnny Chan hem op de slotzitting in september voor. Lam kreeg dinsdag vijf jaar en twee maanden gevangenisstraf.
Het zwaarst gestraft werd Benny Tai, die gold als de organisator van de samenzwering. De voormalige rechtsgeleerde kreeg vijftien jaar cel, al verlaagde de rechtbank dat tot tien omdat Tai schuld had bekend.
Lees ook
‘Schijnproces’ maakt einde aan laatste democratische stuiptrekkingen van Hongkong
Veiligheidswet
Sinds de overdracht aan de Volksrepubliek China zijn de burgerlijke vrijheden in Hongkong geleidelijk steeds verder ingeperkt. De gewraakte voorverkiezingen volgden op een grote protestgolf in 2019 en 2020. Die richtten zich aanvankelijk tegen een omstreden uitleveringswet, waardoor verdachten uit Hongkong in sommige gevallen in China berecht zouden kunnen worden. Als reactie op die protesten legde Beijing Hongkong een Nationale Veiligheidswet (NSL) op, die de meeste vormen van protest onmogelijk heeft gemaakt.
Het proces tegen de ‘Hongkong 47’ is het grootste tot nu toe onder de NSL, en wordt beschouwd als belangrijke aanwijzing voor hoe die nieuwe wet wordt gebruikt om de oppositie in Hongkong te onderdrukken. Maar ook andere recente rechtszaken lieten al zien dat de ruimte voor debat klein is geworden. In augustus achtte een andere rechtbank twee oud-hoofdredacteuren van het onafhankelijke nieuwsplatform Stand Newsschuldig aan opruiing, omdat hun uitgave verslag deed van de protesten in de stad.
De meeste veroordeelden zaten al ruim drie jaar in voorarrest. De Hongkongse mensenrechtenadvocaat Samuel Bickett merkt op X op dat de activisten met straffen van vier tot vijf jaar cel daarom normaal gesproken nu zouden vrijkomen, na aftrek van een derde van de straf bij goed gedrag. Maar een wetswijziging eerder dit jaar maakt dat veel moeilijker voor mensen die op grond van de veiligheidswet zijn veroordeeld.
Internationaal is met verontwaardiging op de straffen gereageerd. Het Amerikaanse consulaat in Hongkong veroordeelde de „agressieve vervolging” van mensen die „vreedzaam deelnamen aan normale politieke activiteiten die zijn beschermd onder Hongkongs minigrondwet”. De Australische minister van Buitenlandse Zaken Penny Wong zei „zeer bezorgd” te zijn over de veroordeling van activist Gordon Ng (zeven jaar en drie maanden cel), die ook de Australische nationaliteit bezit.
Gwyneth HoJournalist met ‘de extreemste denkbeelden’
Dat journalist en activist Gwyneth Ho (34) een van de zwaarste straffen zou krijgen, was al voor de uitspraak van dinsdag duidelijk. Terwijl veel verdachten een slotpleidooi hielden om de rechters mild te stemmen die de strafmaat bepaalden, liet Ho’s advocaat in september weten dat zij niets in te brengen had. Toen Ho in mei schuldig werd bevonden aan „samenzwering tot gezagsondermijning” merkte de rechtbank al op dat zij behoorde tot de verdachten met „de extreemste politieke denkbeelden”. Ho kreeg dinsdag zeven jaar gevangenisstraf.
Ho, die journalistiek studeerde aan de Universiteit van Amsterdam, werkte voor het onafhankelijke nieuwsplatform Stand News toen ze wereldwijd bekend werd. Via een livestream deed ze in 2019 verslag vanuit een metrostation in Hongkong, waar een pro-Chinese knokploeg insloeg op demonstranten. Terwijl de camera bleef doorlopen, werd Ho zelf ook aangevallen. De beelden gingen de wereld over.
Mede ingegeven door die ervaring kandideerde Ho zich in 2020 voor Hongkongs wetgevende raad. Nadat de verkiezingen waren uitgesteld, werd Ho samen met elf andere kandidaten van deelname uitgesloten: de kiescommissie betwijfelde of Ho de Hongkongse basiswet en het principe van ‘één land, twee systemen’ wel respecteerde.
In 2021 kreeg Ho ook al een celstraf, van zes maanden, omdat ze aanwezig was bij de traditionele herdenking van de studentenopstand op het Plein van de Hemelse Vrede (1989). Ho ontkende bij de rechter dat ze aan de herdenking deelnam. „Je moet niet herdenken, je moet de beweging van 1989 met actie voortzetten.” Ze was naar eigen zeggen in Victoria Park om te protesteren tegen de politiemacht die de bijeenkomst verhinderde. „Op straat lopen met kaarsen en bloemen kan je maar in één land op arrestatie komen te staan: het vasteland van China”, verklaarde Ho. „Ik wilde het verschil tussen Hongkong en het vasteland zien.”
Leung Kwok-hungLangharige veteraan van Hongkongs actiewezen
Leung Kwok-hung (68), die dinsdag zes jaar en negen maanden cel kreeg, is met zijn grijzende lange haar en zijn T-shirts met het portret van de Cubaanse revolutionair Ernesto Che Guevara een opvallende verschijning. De politieke en activistische veteraan dankt er zijn bijnaam ‘Long Hair’ aan.
Leung kwam in de jaren zeventig als marxistische activist al in botsing met de autoriteiten in Hongkong toen die nog het Britse in plaats van het Chinese gezag vertegenwoordigden. In 2000 was hij een van de eerste activisten die in de gevangenis belandde sinds de overdracht van Hongkong aan China. Hij kreeg veertien dagen cel omdat hij een vergadering van de wetgevende raad had verstoord. Leung zei met name te betreuren dat hij daardoor de herdenking van de opstand op het Plein van de Hemelse Vrede moest missen.
Later zou Leung zelf als lid van de raad worden verkozen, waar hij de linkse Liga van Sociaal-Democraten vertegenwoordigde, de partij waar zijn partner Chan Po-ying voorzitter van is. In 2017 werd hij samen met drie andere prodemocratische activisten uit de raad gezet, omdat zij hun beëdiging hadden gebruikt om te protesteren tegen Beijing.
Na de invoering van de Nationale Veiligheidswet besloten Leung en zijn partner Chan na 45 jaar in het huwelijk te treden, een instituut dat ze als marxisten eerder altijd maar patriarchaal vonden. Voor getrouwde gedetineerden gelden gunstiger bezoekregelingen. Ze zouden daarna tot Leungs arrestatie nog veertig dagen samen in vrijheid doorbrengen.
Chan noemde de straffen dinsdag tegenover journalisten „onrechtvaardig”. „Ze zouden geen dag in de cel moeten zitten.”
Ng Kin-wai‘Meneer K’ bekende schuld maar had geen spijt
Voormalig bankwerker Ng Kin-wai (28) versloeg in 2019 met 165 stemmen verschil de Beijing-gezinde parlementskandidaat in Yuen Long, het noordelijk stadsdistrict van Hongkong waar hij opgroeide, en dat vlak aan de grens met het Chinese vasteland ligt. Hij was pas maanden eerder uit verontwaardiging de politiek ingegaan, nadat in juli 2019 een groep bendeleden in het metrostation van Yuen Long demonstranten had aangevallen met houten stokken – hetzelfde incident dat Gwyneth Ho had gefilmd. De politie greep niet in tijdens de aanval. In 2020 deed Ng mee aan de voorverkiezing van democratische kandidaten in zijn district, die hij ruim won.
Ng, bijnaam ‘meneer K’, is één van de beklaagden die schuld hebben bekend. Tijdens een hoorzitting in augustus zei hij echter dat hij destijds geen idee had dat het plan van de prodemocratische politici om het parlement te domineren illegaal was. Hij nam „verantwoordelijkheid” voor zijn daden maar wilde zich „niet verontschuldigen” voor de opvattingen en waarden die hem verbonden met zijn kiezers. Toen de rechter hem vroeg of hij dus geen spijt had dat hij aan de voorverkiezingen had meegedaan, antwoordde hij in het Kantonees: „Dat klopt”. De rechter zei vervolgens dat hij ondanks zijn schuldbekentenis op weinig strafvermindering kon rekenen. Dat bleek dinsdag: Ng kreeg vijf jaar en zeven maanden cel.
Leung Kwok-hungVerpleger ‘hield te veel van Hongkong’
In haar pleidooi dat op 11 juli in de rechtszaal werd voorgelezen, zei verpleger Winnie Yu dat ze niets fout had gedaan, behalve dat ze misschien „te veel van Hongkong houdt”. Het tekent de strijdbare houding die de 37-jarige Yu heeft aangenomen sinds ze naast haar carrière als ziekenhuisverpleger op de intensive care actief werd als activist. Dinsdag werd ze veroordeeld tot zes jaar en negen maanden gevangenis.
Yu raakte betrokken bij de Hongkongse protestbeweging tijdens de ‘Occupy’-protesten van 2014, waar ze optrad als medisch vrijwilliger. In 2019 begon ze een ziekenhuisvakbond die via stakingen prodemocratische eisen kracht wilde bij zetten. Uiteindelijk vond de enige staking die de bond organiseerde voor hij in 2022 werd ontbonden plaats in februari 2020, toen Hongkongs ziekenhuispersoneel actie voerde voor strengere coronamaatregelen.
Daarna werd Yu ook politiek actief en nam ze deel aan de voorverkiezingen in juli 2020. Ze zegt zelf dat ze geen leiderschapskwaliteiten bezit, maar naar voren stapte toen ze zag hoe slecht Hongkongse demonstranten werden behandeld door de overheid.
Yo twijfelde over haar toekomst in Hongkong. In een interview met het tijdschrift Ming Pao Weekly zei ze in 2020 dat ze Japans aan het leren was. Ze wilde „alles geven” voor haar geboortestad maar afhankelijk van het resultaat daarna misschien naar Japan emigreren.
De verkozen president van de Verenigde Staten Donald Trump heeft in de nacht van maandag op dinsdag weer een presentator van de omroep Fox News als beoogd minister voorgedragen. Het gaat dit keer om Sean Duffy. Trump wil hem als minister van Transport. Eerder droeg Trump zijn Fox News-collega Pete Hegseth al voor als minister van Defensie.
Duffy heeft ook een politieke achtergrond, zo was hij negen jaar de vertegenwoordiger van de staat Wisconsin. Daarnaast was hij realityster op de Amerikaanse televisie. Als presentator voor Fox News is Duffy een van de meest zichtbare Trump-supporters. Het nieuwsprogramma staat sowieso bekend om de steun voor de oud- en toekomstige president. In zijn aankondiging noemde Trump Duffy „een STER op Fox News”.
Als minister van Transport zal Duffy onder meer verantwoordelijk zijn voor toezicht op het beleid van onder meer de luchtvaart, het openbaar vervoer en autowegen. Ook zal hij toezicht houden op autofabrikanten, waaronder Elon Musks bedrijf Tesla. Musk zal naar verwachting eveneens een rol spelen in het politieke beleid van Trump, waarschijnlijk als toezichthouder van de staatsfinanciën. Trump is van plan de door Biden ingevoerde strengere emissieregels voor transport terug te draaien.
Liveblog Amerikaanse politiek
Trump kiest weer Fox News-presentator als minister: Sean Duffy wordt minister van Transport