Het probleem smartphone is nóg groter dan ik al dacht

De smartphone mag op veel scholen niet meer mee de klas in. En het Europees Parlement pleit voor strengere maatregelen tegen smartphone-verslaving. Prima stappen, want het probleem smartphone is nóg groter dan ik al dacht.

Verslaafd

Eerst een paar cijfers: 34 procent van de volwassen Nederlanders noemt zichzelf smartphoneverslaafd. Van de jongeren tussen de 18 en 24 jaar is dat zelfs 62 procent. Dat berichtte onderzoeksbureau Motivaction vorig jaar. We zijn verslaafd en we weten het.

En we weten meestal ook wel dat overmatig telefoongebruik negatieve effecten heeft. Onze smartphone leidt ons af van belangrijker dingen, zoals werk, relaties en medeweggebruikers. En ook maakt-ie ons ongelukkig, bijvoorbeeld omdat we onszelf op social media vergelijken met mensen die populairder zijn dan wij.

Impulsiever

Maar er is nog een manier waarop de telefoon je leven verpest en die is wat geniepiger.

We worden allemaal geboren met dezelfde biologische zwakte: liever iets makkelijks doen dat nu bevredigt, dan iets moeilijks dat pas later rendeert. Stap-voor-stap leren om jezelf te beheersen en te gaan voor de langere termijn, is essentieel om goed te functioneren in onze maatschappij. De voordelen variëren van betere leerprestaties tot een gezonder gewicht.

Het lijkt erop dat smartphones dit vermogen ondermijnen. Onderzoekers van de Freie Universität van Berlijn stelden vast dat er een duidelijke samenhang is tussen smartphonegebruik en impulsiviteit. Mensen die meer tijd doorbrengen op hun smartphone, vinden het moeilijker om beloningen uit te stellen.

Kwetsbare groepen

Wat ik me onvoldoende realiseerde: de schade die smartphones en de sociale media aanrichten is niet eerlijk verdeeld. Kwetsbare groepen worden veel harder geraakt.

Allereerst zijn kinderen de dupe. Voorjaar 2022 waarschuwden 25 beroepsverenigingen van onderzoekers, psychologen en jongerenwerkers de Amerikaanse regering dat digitale platforms met name de kwetsbaarheden van kinderen en tieners exploiteren. Dit leidt volgens hen tot tal van psychologische problemen, zoals een negatief zelfbeeld en depressiviteit.

Daarnaast laat recent onderzoek van het Amerikaanse bureau PEW zien dat het gebruik van sociale media als TikTok stelselmatig hoger is onder jongeren uit kansarme gezinnen. En Brits onderzoek toonde dat een ban op mobiele telefoons vooral de schoolresultaten van de zwakste leerlingen verbeterde.

Sluwe trucs

Eigenlijk bizar. Aan de ene kant willen we kinderen beschermen en jongeren met een achterstand helpen. Aan de andere kant zijn er miljardenbedrijven die hun geld verdienen met het exploiteren van de zwakke plekken van deze groepen.

Tips als ‘zet hem wat vaker uit’ helpen niet. Tegenover dat soort slappe adviezen brengen media- en techbedrijven complete afdelingen van gewiekste gedragswetenschappers in stelling die sluwe trucs verzinnen om je net nog wat meer schermminuten te ontfutselen. Je bent bij voorbaat kansloos. Daarom is het belangrijk dat Den Haag en Brussel nu hun tanden laten zien.