De een heeft een pint Guinness voor zich, de ander een kop thee of een colaatje. Vanavond zijn er Spanjaarden, Brazilianen, Ieren en Chinezen naar Crawford & Co gekomen, een pub in het Zuid-Ierse stadje Cork. Elke week komen ze hier samen om elkaars taal te leren spreken. In groepjes van vier of vijf verspreiden ze zich over de tafels in de ruime pub, die zeker tien verschillende bieren op de tap heeft. Ze kletsen over van alles en nog wat.
Vooral de Ieren in de groep hebben genoeg ideeën over wat hun regering met de 13 miljard euro kan doen die Ierland onlangs in een rechtszaak over belastingen van Apple kreeg toegekend. Huizen bouwen om de woningnood te verlichten. Het kinderziekenhuis in hoofdstad Dublin eindelijk eens afmaken. De infrastructuur verbeteren: in de uiterste hoeken van het land, in het noorden en het zuidwesten, zijn nog helemaal geen treinverbindingen.
Robert McCaul bijvoorbeeld vindt investeren in het openbaar vervoer een no-brainer. Hij woont al jaren in Cork en geeft Engels aan de universiteit. „De gemeente wil graag een tramlijnnetwerk aanleggen, maar de start staat pas voor 2030 gepland. Waarom zo lang wachten? Begin er morgen mee. En breid dan ook meteen het aantal fietspaden uit.”
Ierland heeft al drie jaar op rij een luxeprobleem. Het land krijgt miljarden euro’s méér binnen aan belastingen – vooral van farmaceutische en technologische bedrijven uit de Verenigde Staten – dan het uitgeeft aan publieke voorzieningen. Vorig jaar was het begrotingsoverschot 8,3 miljard euro, in 2022 was het 8,6 miljard en voor dit lopende jaar verwacht het ministerie van Financiën ongeveer zo’n zelfde bedrag.
Komende week, op dinsdag 1 oktober, presenteert de Ierse coalitieregering haar financiële plannen voor het komende jaar. De algemene verwachting is dat het een ‘weggeefbegroting’ wordt met belastingverlagingen, hogere uitkeringen en tegemoetkomingen voor energierekeningen. Maar langetermijnproblemen in een samenleving laten zich niet altijd met geld oplossen.
Foto’s Wojciech Ryzinski
Lage belastingen
Al minstens twintig jaar zien grote internationale bedrijven Ierland als een van de aantrekkelijkste vestigingslanden binnen de Europese Unie – met als enige uitzondering de jaren van de internationale kredietcrisis, die tussen 2008 en 2011 Ierland in grote financiële problemen bracht. Het Ierse belastingtarief op de winst van bedrijven is laag: 12,5 procent voor bedrijven met een omzet van minder dan 750 miljoen euro, 15 procent voor bedrijven die groter zijn. Ter vergelijking: gemiddeld ligt de vennootschapsbelasting in de EU op 21,3 procent.
Er is meer dan die lage winstbelasting. Ierland is het enige native Engelstalige land in de EU sinds het Verenigd Koninkrijk de Unie heeft verlaten, en in hun eigen taal zakendoen vinden veel Amerikanen prettig. En het Ierse rechtsstelsel is Angelsaksisch. Het is gebaseerd op common law, wat betekent dat het recht zich ontwikkelt door juridische uitspraken en niet is vastgelegd in wetboeken. Aantrekkelijk voor technologische bedrijven omdat wetgeving zich dan sneller aanpast aan nieuwe werkelijkheden.
Dus beslaan de kantoren van Google in Dublin bijna een heel stratenblok, pal naast een wijk met arbeidershuisjes van anderhalve verdieping hoog. OpenAI, het Amerikaanse bedrijf dat zich op kunstmatige intelligentie richt, heeft hier ook net een kantoor geopend. Ze zitten aan de rand van de buurt die als bijnaam Silicon Docks heeft, naar het beroemde gebied vol techbedrijven in San Francisco in de VS.
Foto’s Wojciech Ryzinski
Veel grote farmaceutische bedrijven – denk Pfizer, Janssen, Novartis en Eli Lilly – hebben voor Cork gekozen, de tweede stad van het land. Net als technologiebedrijven IBM, Dell en Apple. Op de Apple-campus, gelegen op een heuvel aan de rand van Cork, heeft de techreus nu ongeveer zesduizend werknemers in dienst. De bouw van een nieuw, glimmend glazen kantoorpand is er in volle gang en biedt straks plek voor nog eens 1.300 extra werknemers.
Robert McCaul werkte jaren geleden ook bij Apple. Het was in de tijd dat de muziekspeler iPod hip was, zo rond 2004. In een zaal met honderden anderen werkte hij voor de klantenservice: „Iedereen sprak een andere taal, dat leverde een gezellig sfeertje op. Ik kreeg vooral Amerikanen aan de lijn die wilden weten of hun iPod met een gegraveerde naam erin wel op tijd kwam voor Kerstmis.” Sindsdien is Cork alleen nog maar internationaler geworden, zegt hij. „Het is hier kosmopolitischer. Pubs hebben plaatsgemaakt voor hippe koffietentjes.”
Grote woningnood
Er zitten keerzijdes aan de internationalisering en bovenaan het lijstje nadelen staat het grote woningtekort en de stijgende huizenprijzen als gevolg. De Ierse Caoimhe – spreek uit Kweevah, haar achternaam houdt ze liever privé – is 24 jaar en woont nog bij haar ouders. „Als het betaalbaar was geweest, was ik allang uit huis gegaan. En ik hoor vaak van vrienden over dubieuze huisbazen, die hoge huren vragen en niet geregistreerd staan zodat je ook niet goed kunt klagen.” Volgens de Ierse centrale bank zijn de komende jaren 52.000 extra woningen per jaar nodig om het huizentekort op te lossen.
Economisch gezien is Ierland een land van extremen, zegt Caoimhe. Decennialang waren de Ieren arm en lag de emigratie hoog. „Mijn ouders verhuisden in hun jonge jaren naar Engeland, omdat hier geen banen waren. En nu zijn we zo welvarend dat iedereen juist hierheen komt.” Tijdens haar studietijd leerde ze veel Indiërs kennen, die hun masterstudie bedrijfsinformatiesystemen (een combinatie van bedrijfskunde en informatica) in Cork als ideale route zagen naar Silicon Valley. Aan een universiteit in de VS studeren konden ze niet betalen, in Cork een opleiding volgen wel. „En hier is ook een techindustrie met connecties naar de VS.”
Ierland heeft eigenlijk twee economieën die naast elkaar bestaan, zegt Aidan Regan. Hij is docent politieke economie aan het University College Dublin. De economie van de multinationals en hun investeringen en de rest, de ‘gewone’ economie. „Veel Ieren snappen dat die internationale bedrijven hun groeimodel zijn. Er heerst een onuitgesproken bewustzijn dat we een goede deal te pakken hebben. Maar tegelijk profiteren de meeste inwoners er niet direct van en hebben we evengoed sociale problemen en een infrastructuur die achterblijft.”
Het bruto binnenlands product per inwoner, normaal een graadmeter voor de economische ontwikkeling van een land, is voor Ierland sterk vertekenend. Na Luxemburg heeft Ierland al jaren het hoogste bbp per hoofd van de bevolking in de EU. Regan: „Dat laat alleen maar zien hoeveel kapitaal en intellectueel eigendom in Ierland is gevestigd. Het vertelt een misleidend verhaal over de welvaart hier.” Je kunt beter kijken naar de individuele consumptie en koopkracht van huishoudens, zegt Regan. En daarbij scoort Ierland juist lager dan het EU-gemiddelde.
In Cork is dat op straat te zien. In het hart van de stad staan pop up-tentjes van daklozen verstopt in hoeken waar weinig voetgangers komen, terwijl tegelijk aan het water nieuwe kantoren gebouwd worden. In de straten rond het centrum zijn de kozijnen van de huizen afgebladderd. En op de heuvel naast de Apple-campus hebben de rijtjeshuizen kale voortuinen van beton of asfalt. Naast de supermarkt SuperValu doen gokhal Ladbrokes en de Hollyhill Discount Store hier goede zaken.
Foto’s Wojciech Ryzinski
Einde aan Double Irish
De Ierse regering heeft dus miljarden over om te investeren en daar komt eenmalig nog eens de 13 miljard euro bij die Apple volgens de Europese rechter aan Ierland moet betalen. Het Hof van Justitie van de Europese Unie bepaalde op 10 september dat Apple ten onrechte heeft geprofiteerd van voordelige belastingconstructies in Ierland. De zaak speelt al sinds 2016 en is nu pas officieel ten einde. De Europese Commissie heeft gelijk gekregen en het Hof bepaalde dat de lage belastingtarieven neerkwamen op illegale staatssteun aan Apple.
Voor de Ierse regering is deze uitkomst niet per se slecht. „Ierland heeft consequent aan de kant van de multinationals gestaan. Om hun eigen belastingregels te verdedigen én om te laten zien dat ze een betrouwbaar vestigingsland zijn. De zaak verloren ze, maar in ruil krijgt Ierland 14 miljard euro. Niet gek”, zegt universitair docent Aidan Regan.
Ierland heeft in de loop der jaren de belastingregels voor bedrijven wel aangescherpt. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), de club van rijke geïndustrialiseerde landen, kwam in 2015 met regels die creatief schuiven met inkomsten door multinationals moeten beëindigen en daar sloot Ierland zich ook bij aan. Tot die tijd was de Double Irish een berucht fenomeen: bedrijven vestigden zich met twee dochterondernemingen in Ierland en verschoven hun winsten via belastingparadijzen als de Kaaimaneilanden van de ene onderneming naar de andere, waardoor ze het betalen van winstbelasting ontliepen.
Zulke praktijken mogen nu niet meer, al hanteerde de Ierse regering een genereuze overgangsperiode. Bedrijven kregen tot 2020 om hun financiën opnieuw in te richten. En omdat veel multinationals toch al in Ierland zaten met hun kantoren, besloten ze vaak om zich daar ook officieel te vestigen en dus ook daar winstbelasting te gaan betalen. Regan: „Vooral farmaceutische bedrijven kozen ervoor om hun intellectueel eigendom in Ierland te registreren. Zo fungeerde Ierland niet langer als een soort trechter voor winsten, maar werd het een eindbestemming voor kapitaal.”
Verkiezingen op komst
Zoveel extra miljarden biedt de Ierse regering veel speelruimte, en die gaat daar losjes mee om. Een „te ruim begrotingsbeleid is een slechte gewoonte”, waarschuwde de Irish Fiscal Advisory Council, de onafhankelijk financiële toezichthouder, eerder dit jaar. Vorig jaar heeft de Ierse regering een investeringsfonds opgezet om een deel van de winstbelastingen in onder te brengen en te investeren op de financiële markten, het Future Ireland Fund. Volgens de IFAC zou Ierland er beter aan doen álle betaalde winstbelasting daarin onderbrengen. „Dan zou Ierland in de toekomst beter in staat zijn de kosten voor vergrijzing en klimaatverandering te dragen.”
Maar met verkiezingen voor het Ierse parlement in het vooruitzicht – die zijn mogelijk nog eind dit jaar, uiterlijk maart volgend jaar – is extra geld uitgeven aantrekkelijk. De regering schond de afgelopen jaren al de begrotingsregel om niet meer dan 5 procent extra uit te geven ten opzichte van het jaar ervoor. Ook komende week, bij de begroting voor 2025, houdt het kabinet zich daar vrijwel zeker niet aan. Er zou een tegemoetkoming voor huurders in zitten van 1.000 euro, het minimumloon zou met 1 euro omhoog gaan naar 13,70 per uur en uitkeringen voor gepensioneerden stijgen waarschijnlijk.
Dit soort veranderingen in uitkeringen zijn relatief simpel om uit te voeren, maar ‘op straat’ is het moeilijker om extra te investeren. Meer huizen bouwen of nieuwe treinverbindingen aanleggen kan alleen als daar genoeg personeel voor is en dat is „met een krappe arbeidsmarkt moeilijker dan in de beginjaren van deze eeuw”, schrijft de IFAC. Bovendien kan de inflatie weer stijgen als de overheid meer geld in de samenleving pompt met investeringen: „Het risico bestaat dat de economie oververhit raakt.”
De IFAC waarschuwt ook dat het moeilijk is om in een krappe economie waar voor je – publieke – geld te krijgen. Precies wat Robert McCaul, die uit de Corkse pub, ziet gebeuren: „Projectontwikkelaars doen rustig aan en gaan makkelijk over hun budgetten heen als ze weten dat hun opdrachtgever genoeg geld heeft.” Als voorbeeld noemt hij de bouw van een nieuw landelijk kinderziekenhuis in Dublin dat al 2,2 miljard euro heeft gekost, in plaats van de begrote 650 miljoen. Bouwer BAM en de regering hebben ruzie omdat „BAM zoveel mogelijk geld van de Ierse belastingbetaler probeert los te krijgen”, volgens de Ierse minister van volksgezondheid.
Het Ierse BAM, een dochteronderneming van BAM Nederland, is ook eigenaar van twee grote lappen grond midden in Cork, waar de bouwer al zes jaar niets mee doet. Het braakliggende beton doet pijn aan de ogen van veel Corkonians. Intussen stijgt de waarde van de grond rustig door en BAM zou voor de bouw van het geplande evenementencentrum nog eens miljoenen extra subsidie hebben aangevraagd van de overheid. Pal naast het terrein heeft een Ierse kunstenaar een grote muurschildering gemaakt over de huizencrisis: iemand met een kartonnen doos in de vorm van een huis over zijn hoofd.