Het leven van de iconische balkunstenaar Pelé in vijftien foto’s


Een zeventienjarige Pelé huilt op de borst van de Braziliaanse doelman Gylmar Dos Santos Neves. Het is zomer 1958 en Pelé heeft Brazilië net met twee doelpunten aan het wereldkampioenschap geholpen, in de met 5-2 gewonnen finale tegen gastland Zweden.

Pelé maakte onder meer de omhaal mainstream. Hier voert hij er een uit, ruggelings boven het veld hangend, in 1968 tegen België.

Ook buiten het voetbalveld genoot Pelé ongekende populariteit. Hier is hij te zien op de 34ste editie van het internationale filmfestival in het Franse Cannes.


Foto Ralph Gatti/AFP

Pelé in 1995 in een hangmat met die andere overleden voetballegende, Maradona. Toen de Argentijn in 2020 overleed, schreef Pelé te hopen dat “Diego en ik straks in de hemel samen een balletje kunnen trappen.”


Foto Reuters

Pelé vertrok in 1975 opeens naar de Amerikaanse club New York Cosmos, terwijl hij een half jaar eerder met voetbalpensioen was gegaan. In de VS verdiende Pelé bijna anderhalf miljoen dollar per jaar; destijds een opzienbarend salaris voor een atleet.


Foto Getty

Op deze foto uit 1990 speelt Pelé in het geelblauw van Brazilië de bal in een wedstrijd ter ere van zijn vijftigste verjaardag, tegen een verzameling van grote voetballers uit die tijd, met onder meer Marco van Basten. Pelé verloor ten overstaan van 20.000 toeschouwers met 2-1.

Voor de derde keer is Pelé wereldkampioen geworden, ditmaal 1970. Nog steeds heeft hij de meeste wereldkampioenschappen voetbal op zijn naam staan. In vier WK’s maakte hij twaalf doelpunten, verdeeld over veertien wedstrijden.

1971, een jaar na zijn derde wereldtitel met Brazilië. Pelé wordt gevierd in de Franse hoofstad Parijs, op het Champs-Elysées. Hij was in Frankrijk om met zijn Braziliaanse club Santos een vriendschappelijke wedstrijd te spelen tegen een Frans all-stars elftal. De opbrengsten gingen naar onderzoek naar kanker.

Pelé arriveert in 1983 samen met zijn toenmalige vriendin Xuxa bij het filmfestival van Cannes voor de première van de Spaanse film Carmen.

Voorafgaand aan de vriendschappelijke wedstrijd ter ere van zijn vijftigste verjaardag, zwaait Pelé naar de 20.000 mensen in het stadion.

Pelé huilt nadat hij in 2013 een Ballon d’Or Prix d’Honneur krijgt voor zijn gehele oeuvre tijdens een ceremonie van voetbalbond FIFA in Zwitserland. Het was de eerste keer dat die prijs werd uitgereikt.

Een beeltenis van Pelé, gemaakt van linten, fleurt de straten op van de Braziliaanse stad Manaus. Het kunstwerk, met meerdere voetbalsymbolen, was te zien tijdens het WK in Qatar, afgelopen maand.

Waar Braziliaanse voetbalfans zijn, is Pelé. Deze fans houden een masker van zijn gezicht vast tijdens de WK-kwartfinale in 2014 tussen Argentinië en België in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia.


Foto Reuters

Dat het slechter ging met de gezondheid van Pelé was al een tijd bekend. Terwijl het Braziliaanse team tegen Zuid-Korea speelt op het WK in Qatar wenst deze voetbalfan in Rio de Janeiro de voetballegende sterkte.

Pelé wordt toegejuicht door fans tijdens de opening van het sportcomplex Territorio Santos Modelo in de Mexicaanse stad Torreon in 2009. De eerste wedstrijd in het stadion was tussen Pelés voormalige club Santos en thuisploeg Santos Laguna.


Foto Reuters