N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
ZAP Je kijkt anders naar knikkers en Marble Mania als je knikkerbaanbedenker en -ontwikkelaar Jelle hebt gezien, zoals in het tv-programma Jelle: wereldberoemd met knikkers.
Normaal gesproken gaat er weinig in me om als ik naar Een huis vol kijk. In dit zestiende seizoen van dit reality-programma van KRO-NCRV programma worden grote gezinnen gevolgd – vanaf minimaal zes kinderen komen gezinnen in aanmerking voor deelname. Uitstekende televisie om bij uit te rusten, het is vast niet zomaar dat het programma laat op de avond nog eens wordt herhaald. Het gesloof, het vervoersgedoe, de naar-bed-breng-chaos, de veertien broden die er in een week doorheen gaan – je gaat je eigen leven vanzelf draaglijk vinden.
Maar donderdagavond overviel me toch ineens een gedachte. Wat als in zo’n vol huis een Jelle wordt geboren? Jelle Bakker was van jongs af aan bovengemiddeld geïnteresseerd in lichtjes, geluiden en rollende dingetjes. Inmiddels loopt hij tegen de veertig en is hij wereldberoemd om de knikkerbanen die hij bedenkt en bouwt. Zijn bekendheid dankt hij aan zijn YouTube-kanaal Jelle’s marble runs (1,36 miljoen volgers). Met zijn jongere broer Dion maakt hij daarvoor filmpjes van knikkerraces. Op het hoogtepunt kreeg het knikkerkanaal 164 miljoen views, vooral Amerikanen zijn fan van zijn olympische knikkerspelen: zandraces met knikkers, verspringen, trechtersprints, triathlons.
In Jelle: wereldberoemd met knikkers (donderdag bij Powned) laat maker Kim Smeekes Jelle aan het woord, zijn broer Dion en zijn ouders Piet en Ansje. Thuis, in zijn ouderlijk huis in Wervershoof, is Jelle, dan 38, zijn tas aan het pakken voor een korte vakantie naar een zwemparadijs in Polen met de langste en grootste glijbanen. Hij is idolaat van glijbanen, ook een soort knikkerbanen natuurlijk, en de knikker dat is hij zelf. Hij pakt zijn „primaire” oranje zwembroek in en een donkerblauw reserve-exemplaar, een pakje Snelle Jelle-ontbijtkoek gaat in het zijvak van zijn rugzak.
Zijn ouders bladeren ondertussen door het fotoboek van zijn jeugd. Jelle in de box, gefascineerd kijkend naar de lichtjes boven hem. Op alle volgende pagina’s poseert Jelle naast zijn zelfgebouwde knikkerbanen, die steeds groter, ingewikkelder en vernuftiger in elkaar zaten. Geknutseld met Lego-treinrails, stofzuigerslangen, regenpijpen, fietsbellen. De hele schuur ging leeg, vertelt zijn vader. Hij had én kreeg er alle ruimte voor. Met maar één broertje onder zich dat niet van zijn zijde week, kón dat ook, denk ik dan.
Jelles ouders hadden al zo’n vermoeden en toen hij vier was, wisten ze het zeker: hij is autistisch. Hij huilde veel, zegt zijn moeder. „Ook ’s nachts.” Hij vroeg 24 uur per dag aandacht, zegt z’n vader. En tegen de tijd dat hij acht was, waren zijn ouders te uitgeput om hem dat nog te geven. Hij kwam te wonen in een medisch kindertehuis. Ook toen al hadden televisiemakers belangstelling voor zijn knikkerliefde. We zien beelden uit een interview met hem, hij zal een jaar of twaalf zijn, waarin hij vertelt dat hij zelf niks van zijn autisme voelt en voorspelt dat hij altijd „zo” zal blijven.
Rain Man
De beelden van Jelle die weer thuiswoont bij zijn ouders doen denken aan de documentaires over de autistische Kees Momma en zijn ouder wordende ouders in Het beste voor Kees en Kees vliegt uit. Jelle die met zijn broer Dion een knikkerimperium opzet, roept associaties op met de film Rain Man, waarbij de geslaagde broer het geheugen en de rekencapaciteit van zijn broer met autisme exploiteert. Het pikante is dat er in dit verhaal maar één kaper op de knikkerbaan is, en dat is John de Mol. Die had na een brainstorm met Jelle en Dion het televisieformat Marble Mania al op televisie gebracht én verkocht aan twintig landen voor de deal rond was met de broers. Knikkers, zegt Jelle in de documentaire, zijn een soort kleine mensjes met een ziel en gedachten. Daarom behandelt hij ze uiterst voorzichtig. Hij wel. Het vierde seizoen van Marble Mania begint in 2024.