Het isolement van Alice Weidel blijkt duidelijk als het over Oekraïne gaat in het televisiedebat

Drie dagen na de aanslag in München en in de laatste fase van een campagne die gedomineerd werd door migratie kon het grote verkiezingsdebat tussen Olaf Scholz (SPD), Friedrich Merz (CDU) en Robert Habeck (de Groenen) en Alice Weidel (AfD) ook niet met een ander thema beginnen. Het thema zet de verhoudingen meteen op scherp. Terwijl Scholz en Habeck zich als regeringspartijen verdedigend opstellen, trekken Merz en Weidel stevig van leer. „Jullie zijn er verantwoordelijk voor dat hier elke dag mensen op straat worden vermoord”, zegt Weidel. Habeck is het daar niet mee eens: „Wat Weidel en Merz eigenlijk zeggen is een hek om Duitsland heen, wat uiteindelijk het einde van de Europese interne markt zal betekenen.”

Merz zegt opnieuw stellig dat hij samenwerking met de volgens hem extreemrechtse AfD uitsluit – ondanks het eerdere doorbreken van de Brandmauer door samenwerking te zoeken met de partij over een strenge migratiemotie. De partijen denken „fundamenteel” anders over veel onderwerpen, zegt Merz.

Die fundamentele verschillen worden duidelijk als het over Oekraïne gaat. Weidel weigert de oorzaak van de oorlog in Oekraïne te noemen – een Russische aanval in strijd met het internationaal recht – zegt Merz. En waar AfD zegt een „patriottische kracht” te zijn, wil de partij geen maatregelen nemen tegen Rusland, dat de NAVO bedreigt, en spreekt ze ook Elon Musk niet aan op zijn inmenging in de Duitse verkiezingen, vervolgt hij. Daarbij haalt hij ook uit naar Scholz, die hij verwijt te weinig geld in de Bundeswehr te hebben gestoken.


Lees ook

Steun van Vance voor AfD leidt tot boosheid in Duitsland

De Amerikaanse vicepresident JD Vance sprak zijn steun uit voor de AfD in zijn toespraak op de Veiligheidsconferentie in München, vrijdag.

De steun voor AfD vanuit de Verenigde Staten is opvallend, zeker voor een partij die zich in het verleden met een anti-imperialistische houding kritisch heeft opgesteld ten opzichte van Amerika. Vicepresident J.D. Vance riep Duitse politici in een opinieartikel in The Wall Street Journal deze week nog op om samen te werken met AfD. „We hebben vrienden in het Westen en het Oosten. We hebben vrienden onder de Amerikanen, we praten met de Russen en ook met de Oekraïners”, zegt Weidel daarover. Over Oekraïne vervolgt ze: „Gelukkig staat Trump nu aan het roer.”

Op dit punt is het isolement van Alice Weidel het meest opvallend. Als de AfD-leider zegt dat ze niet wil dat Duitsland in de toekomst militairen naar Oekraïne gaat sturen, reageren de andere drie eensgezind dat ze dat die optie ook helemaal niet op tafel ligt en dat ze daar nooit om gevraagd hebben. Over Oekraïne denken CDU, SPD en de Groenen duidelijk anders dan AfD. „Oekraïne moet een democratische, soevereine natie zijn, waarover niets wordt beslist”, zegt Scholz.

Quadrelle

Het debat was in eerste instantie opgezet als een klassiek duel tussen Scholz en Merz, maar RTL wijzigde het plan en besloot de leiders van de vier grootste partijen in de peilingen uit te nodigen. Op basis van de meest recente peiling staat CDU nog steeds bovenaan met 30 procent. AfD volgt op ruime afstand met 20 procent, SPD (15 procent) en de Groenen (14 procent) strijden om de derde plek.

Het debat werd daarmee de eerste Quadrelle in de Duitse tv-geschiedenis, met economie, migratie, sociale zaken, buitenlands beleid en mogelijke coalities op het programma. Het thema klimaat schittert opnieuw van afwezigheid. Maar het unicum van de Quadrelle blijkt in de praktijk ook een uitdaging. Het gesprek verloopt chaotisch, er wordt regelmatig door elkaar heen gepraat. De rommeligheid komt deels door presentator Günther Jauch, die soms onbelangrijke of verwarrende vragen stelt, en een paar keer zo verwarrend of langdradig spreekt dat zijn co-presentator moet ingrijpen.

Vanuit de discussie over de financiering van defensie komt het gesprek, net als vorige week tijdens het debat tussen Scholz en Merz, weer op de zogeheten schuldenrem. Scholz wil die strenge regels hervormen, onder meer om meer geld in defensie te investeren. „Als we Oekraïne willen blijven steunen, kunnen we dat alleen doen als we het apart financieren.” Maar of de Schuldenbremse opgeheven wordt, is een grote vraag die boven de verkiezingen hangt.


Lees ook

‘Tektonische’ veranderingen in de wereld zetten de Duitse spaarzaamheid onder druk

Dresden, september 2024: delen van de gedeeltelijk ingestorte Carola-brug liggen in het water van de Elbe.

Merz heeft zich er niet duidelijk over uitgesproken. Als Habeck hem vraagt hoe hij de belastingverlagingen – die volgens het CDU nodig zijn om de economie uit het slop te trekken – wil financieren, blijft een antwoord uit. De leider van de Groenen wordt afgekapt voor Merz kan reageren. Weidel verdedigt de schuldenrem juist: „Een staat mag in principe nooit meer uitgeven dan hij verdient”, zegt ze. Ze wil in plaats daarvan bezuinigen op onder meer klimaatbeleid en ontwikkelingshulp. „Geweldig concept, briljant bedacht, echt geweldig”, reageert Scholz ironisch.

De bondskanselier vindt juist dat de staatsschuld moet toenemen, omdat hij niet wil dat extra uitgaven aan Oekraïne en defensie ten koste gaan van de spoorwegen, gezondheidszorg, pensioenen en zorg. Als Merz hem verwijt de belastingen te willen verhogen, reageert Scholz fel: volgens hem kunnen alleen mensen met een miljoeneninkomen onder Merz belastingverlaging verwachten.

Volgens de presentatoren ondersteunen de verkiezingsprogramma’s het punt van Scholz: SPD en de Groenen willen vooral de lasten van de Duitsers met lagere inkomens verlagen, CDU en AfD van degenen met hogere inkomens. Weidel is het daar niet mee eens. „Het tegenovergestelde is waar”, zegt zij. AfD wil vooral de lasten van gezinnen verlichten door hun belastingvoordelen te verhogen, maar een helder financieel plaatje blijft uit.

Weinig diepgang

Voorafgaand aan het debat werden de leiders van de drie kleinere partijen, Gregor Gysi (die Linke), Sahra Wagenknecht (BSW) en Christian Lindner (FDP), een voor een geïnterviewd. Dat leidde niet tot nieuwe inzichten. Volgens de Duitse krant Der Spiegel voegen de interviews weinig toe aan het debat: „weinig tijd, weinig diepgang en dan nog onnodige vragen over uiterlijk en kledingstijl: dit ‘kruisverhoor’ lijkt zeer overbodig.”

De grootste vraag is of deze drie partijen de kiesdrempel van vijf procent halen en zo plaats kunnen nemen in de Bondsdag. In de meest recente peiling kan die Linke rekenen op zes procent van de stemmen, terwijl BSW en FDP met vier procent net onder de kiesdrempel uit lijken te komen. Voor Sahra Wagenknecht zal die vraag het succes van haar jonge partij bepalen, die kort na de oprichting op veel steun kon rekenen, maar nu al weken net onder de vijf procent schommelt.

Ook Lindners politieke overleving hangt af van het halen van de kiesdrempel. Volgens de FDP-leider zijn de lage peilingen echter niet de schuld van de partij zelf, maar van de voormalig linkse coalitiepartners. Veel FDP-stemmers zijn ontevreden over de zogeheten stoplichtcoalitie, met name over de samenwerking met de Groenen. Dat is volgens Lindner juist een reden om wel FDP te stemmen: alleen zo kan volgens hem een zwart-groene coalitie (tussen CDU/CSU en de Groenen) voorkomen worden.

Die optie houdt Merz juist wel open, vertelt hij aan het eind van het debat. De beoogde kanselier zegt twee opties te willen hebben na de verkiezingen: zwart-rood (met SPD) of zwart-groen. „Ik ben er zeker van dat er na de verkiezingen zinvolle discussies mogelijk zullen zijn.” En dat is zeker niet met AfD, benadrukt hij nogmaals in zijn slotwoord.