N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Asielopvang Voor minderjarige asielzoekers dreigt een tekort aan bedden in Ter Apel. Hotels willen ze wel opvangen, maar sommige gemeenten blokkeren dat.
Terwijl in Ter Apel alleenstaande minderjarige asielzoekers op de grond dreigen te moeten slapen, weigeren tientallen gemeenten opvang in beschikbare hotels mogelijk te maken. Zo’n twintig hotels bleken afgelopen periode na gesprekken met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) bereid hotelkamers beschikbaar te stellen. Toch gingen deze opties vervolgens niet door, omdat gemeenten het niet wilden. Dat blijkt uit gesprekken met bronnen en wordt bevestigd door het COA.
Gemeenten vrezen volgens de bronnen voor overlast van de alleenstaande minderjarige asielzoekers (in asieljargon: amv’ers ), zeggen de voorzieningen niet te hebben of al genoeg bij te dragen aan de opvang van asielzoekers, omdat er bijvoorbeeld al een asielzoekerscentrum is binnen de gemeentegrenzen.
Op dit moment zitten er vijf keer zoveel alleenreizende asielzoekers in het aanmeldcentrum van Ter Apel als is toegestaan. Er slapen meer dan 350 kinderen waar officieel plek is voor 55. Betrokken hulpverleners maken zich grote zorgen over de veiligheid van deze meest kwetsbare groep asielzoekers. Ook vrezen zij dat er binnen enkele dagen helemaal geen bedden meer vrij zijn. In dat geval zouden de jongeren die zich in hun eentje in Ter Apel melden, weer op de grond moeten slapen. Vorig jaar zomer, op het dieptepunt van de asielcrisis, sliepen noodgedwongen wekenlang tientallen jongeren in de wachtkamer van immigratiedienst IND op het terrein. Daar zijn geen bedden en er is geen douche. Er staan alleen stoelen, die zijn verankerd in de vloer.
Rek lijkt uit peperdure maatregel
Dat het dit najaar wéér mis zou gaan in het aanmeldcentrum, zagen betrokkenen al maanden aankomen. Hoewel voorspeld was dat er meer kinderen in hun eentje naar Nederland zouden reizen, slaagde het COA er niet in structureel meer opvangplekken te regelen. Maar op dit moment verblijven er ook 850 alleenstaande minderjarige asielzoekers in hotels. Het COA noemt dat „een noodgreep”. Maar zelfs uit die – peperdure – crisismaatregel lijkt nu de rek te zijn.
Lees ookIn Ter Apel stierf in augustus een baby. Wat ging daaraan vooraf? Een reconstructie
Het aantal alleenstaande minderjarigen dat naar Nederland komt, stijgt. Vorig jaar vroegen 4.207 alleenstaande minderjarigen asiel aan in Nederland, in 2021 waren het er nog 2.919. Het gaat vooral om jongens uit Syrië. In Ter Apel worden deze kinderen op een aparte plek achterop het terrein opgevangen, min of meer gescheiden van volwassen vluchtelingen. Als ze aan asielaanvraag hebben ingediend, is de regel dat ze binnen enkele dagen doorstromen naar speciale opvangplekken voor jongeren door heel Nederland. Maar omdat ze nergens meer naartoe kunnen, verblijven de jongeren nu soms weken op een locatie die eigenlijk maar voor een paar dagen is bedoeld. Ze hebben nog geen voogd en krijgen er amper onderwijs.
Zorg Unicef Nederland
„Contact met begeleiders is gereduceerd tot één keer per dag: tijdens het uitdelen van maaltijdtasjes”, zag Suzanne Laszlo. Zij is directeur van Unicef Nederland en bezocht het aanmeldcentrum afgelopen dinsdag. Dagelijks krijgen de kinderen een tasje met „wat brood, beleg, pakjes drinken en een magnetronmaaltijd”, die ze zelf moeten opwarmen. „Verder dwalen ze maar wat rond op het terrein en missen ze structuur”, zegt ze. De kinderen hebben alleen gereisd, kampen met trauma’s. Laszlo: „Kinderen met wie het niet goed gaat, worden niet meer gezien.” Op de plek waar jongeren verblijven in het aanmeldcentrum zijn journalisten, ondanks herhaalde verzoeken, al meer dan een jaar niet welkom.
Dat gemeenten liever geen alleenreizende jongeren opvangen, past in een grotere trend. Gemeenten stellen steeds vaker eisen aan de categorie asielzoekers die ze willen opvangen, bleek in april uit onderzoek van NRC. De voorkeur gaat uit naar vrouwen en kinderen. Mannen in hun eentje en alleenreizende minderjarigen zijn minder populair, omdat ze voor meer overlast zouden zorgen.
Opvang Amsterdam
Maar niet alleen de opvang van minderjarigen staat weer steeds meer onder druk: ook voor alle andere asielzoekers zijn er niet genoeg plekken. Omdat er, geheel volgens de prognoses, meer asielzoekers naar Nederland komen, is deze week een extra crisisopvanglocatie geopend in Amsterdam. Daar worden nog ongeregistreerde asielzoekers vanuit Ter Apel met bussen naartoe gereden, zodat ze daar niet op het gras hoeven te slapen. Op een soortgelijke opvanglocatie in Assen waren alle vijfhonderd bedden vol.
Het gebrek aan structurele opvangplekken, trekt een grote wissel op de opvangkwaliteit. Inmiddels woont ruim de helft van de ruim 56.000 asielzoekers die op dit moment in Nederland worden opgevangen, niet op reguliere asielcentra, maar in (crisis)noodopvanglocaties, zoals evenementenhallen en gymzalen. Ze moeten vaak verhuizen, omdat de ene locatie sluit en de ander opengaat. Bovendien bieden zulke plekken vaak nauwelijks privacy. (Crisis)noodopvang is bedoeld voor een paar weken, maar sommige asielzoekers moeten maanden zo wonen.
Gemeenten kunnen op dit moment niet verplicht worden asielzoekers op te vangen. De spreidingswet – die gemeenten wel zou kunnen dwingen mee te werken aan de asielopvang — wordt aanstaande dinsdag door de Tweede Kamer behandeld. Of de wet, ingediend door staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel, VVD) het haalt, is onduidelijk. Het CDA, dat de wet aan een Kamermeerderheid kan helpen, lijkt de wet te gaan steunen, zo werd deze week duidelijk.