Het handelsbeleid van Trump heeft nadelen voor de Nederlandse economie

Goedemorgen! Als Trump de Amerikaanse verkiezingen wint en de importtarieven verhoogt, heeft dat nadelige gevolgen voor de Nederlandse economie. De Rabobank publiceerde vanochtend een onderzoek waarin de bank uitrekende wat de gevolgen zouden zijn van het handelsbeleid van de Amerikaanse presidentskandidaten voor Nederland. Een universeel tarief van tien procent, zoals Trump voorstelt, zou bijvoorbeeld resulteren in een inflatie van 3,8 procent in 2026. De gevolgen van het Harris-beleid zijn minder groot. Wat vanochtend nog meer opviel:

  • Veel Griekse eilanden zijn niet bereikbaar, omdat veerbootpersoneel staakt, schrijft NU.nl. De werknemers staken al sinds dinsdag, omdat ze een beter loon willen. Daar gaan ze vandaag mee verder.
  • De kans dat de Noord-Brabantse fabrikant van elektrische bussen Ebusco toch overeind blijft, is donderdag iets toegenomen nadat aandeelhouders het bestuur toestemming gaven nieuwe aandelen uit te geven, schreef economieredacteur Milo van Bokkum gisteravond. Ebusco heeft zware financiële problemen, onder meer door tegenvallers in de toeleveringsketen.
  • De Telegraaf schrijft over een onderzoek van Knab, waaruit blijkt dat driekwart van de zzp’ers vreest het eigen pensioen niet goed geregeld te hebben.