Het gouden babyarmbandje uit de winkel van Cevher is een cadeau maar ook een investering

De bel gaat en winkelmanager Cevher Sultan van juwelierszaak Goldpoint in Rotterdam-Delfshaven kijkt even op om te zien wie er voor de deur staat. Dan laat ze met een druk op de knop de klant binnen. Het is dinsdagochtend en in de zaak waar vooral Turkse en Marokkaanse Nederlanders winkelen, staat een rij. De inrichting is glimmend, glad en strak. Verschillende medewerkers drentelen achter de balie heen en weer. Cevher (29) zet met donkerblauw fluweel beklede bakken met ringen en armbanden op de toonbank. Klanten passen en twijfelen. Cevher weegt en noemt een prijs. Ze is kalm en vriendelijk, draagt zwarte eyeliner en een hijab.

Goud is booming.

De goudprijs stijgt al jaren, maar de afgelopen maanden ging de grafiek steil de lucht in. De marktprijs staat op 2.317 dollar (2.167 euro) per troy ounce goud (31,1 gram). Dat is flink hoger dan aan het begin van het jaar.

Özgül (30) past een gouden armband die lijkt op de beroemde Alhambra-lijn van het designermerk Van Cleef & Arpel. Maar terwijl dat modehuis het armbandje maakt van 18 karaat en verkoopt voor duizenden euro’s, kost deze lookalike zo’n 450 euro. „Ik hou van goud”, vertelt ze. „Ik draag tien keer liever gouden oorbellen dan oorbellen van de Hema.” Ze is net een gouden oorbel verloren en dat kost haar dan 200 euro.

De klanten komen niet alleen voor gouden sieraden om te dragen. Ze komen ook om te investeren. Gouden sieraden worden traditioneel cadeau gedaan op Turkse en Marokkaanse bruiloften en bij geboorten. Cevher laat een collectie babyarmbandjes zien – sommigen met een nazar, een steentje dat lijkt op een oog, om geluk te brengen.

Gouden sieraden worden traditioneel cadeau gedaan op Turkse en Marokkaanse bruiloften en bij geboorten.
Foto Hedayatullah Amid

Geld op een spaarrekening vindt Özgül niks. Geld dat ze niet direct nodig heeft, investeert ze in goud. Ze koopt sieraden van 22 karaat , een hoog goudgehalte, met daardoor een heldere goudgele kleur. „Als ik spaargeld op de bank heb en ik zie een mooie tas of leuke schoenen, dan koop ik die. Goud ligt in de kluis. Ik moet er moeite voor doen om het te ruilen voor geld en er iets voor te kopen.”

Klompjes of munten

Özgül is niet de enige. Veel Nederlanders investeren in goud. Goud kan indien nodig eenvoudig worden omgewisseld voor geld. Investeerders kunnen plakjes, klompjes of munten van goud kopen en die in de kluis leggen. Ze kunnen ook gouden sieraden kopen en die dragen. Twee vliegen in één klap. Winkelmanager Cevher legt uit dat klanten in dat geval wel een verlies accepteren bij het terugwisselen naar geld omdat arbeidsloon voor het vervaardigen van het sieraad in de prijs zit.

Wil de koper het goud in een bankkluis bewaren, dan kopen Turks- Nederlandse klanten van Goldpoint meestal een gouden munt met het hoofd van Atatürk, grondlegger van de republiek Turkije. Bij de juwelier komen ook klanten die eens in de maand munten kopen om te sparen voor de studie van hun kinderen of een huwelijk. Er zijn verschillende maten, wijst Cevher naar de vele munten die onder het glas van de toonbank glinsteren. Er zijn kleine muntjes die 50 euro kosten. Een grote is vijf keer zo zwaar, past net in de palm van een hand, en kost 250 euro.

In veel sieraden zijn de munten verwerkt: met een barokke gouden rand om te dragen als hanger bijvoorbeeld. Rinkelend aan een armband. Aan oorbellen of óp een ring. Özgül haalt een Atatürk-muntje uit een rood satijnen zakje om een deel van de armband mee te betalen. Ze is acht jaar geleden getrouwd. Al haar bruidssieraden liggen in de kluis. „Alleen als ik het echt nodig heb, haal ik die op.”

Klanten weten de juwelier te vinden via het Instagramaccount met bijna zestigduizend volgers. Cevher showt sieraden vaak zelf. Özgül komt er, omdat Cevher een jeugdvriendin van haar is. „Ze zullen je hier nooit belazeren”, zegt ze.

Op een fluwelen poef zit een man te wachten terwijl zijn vrouw een sieraad uitzoekt. Voor islamitische mannen is het verboden om goud te dragen, zegt hij. Zilver of platina mag wel. Goud is een investering. „Een bank maakt winst met jouw geld. Als je in goud belegt en de prijs stijgt, is de winst voor jou.”

Onrust drijft prijs op

Als er iemand profiteert van de stijgende goudprijs is het Johan de Ruiter van Goudwisselkantoren, een bedrijf dat op 150 locaties in Nederland, Duitsland en België sieraden en edelmetalen taxeert, inkoopt en verkoopt. De laatste tijd is het gekkenhuis. Het aantal ingekochte luxe horloges, gouden sieraden en diamanten steeg met 44 procent in het eerste kwartaal van 2024 ten opzichte van een jaar eerder. Oorlogen en onrust, zoals momenteel in Oekraïne en Israël, drijven altijd de goudprijs op. Dan zoeken mensen naar een historisch betrouwbare belegging. Directeur De Ruiter wil wel gezegd hebben: liever geen oorlog en winst dan andersom.

Veertig jaar geleden begon zijn vader met handel in postzegels en munten in Rotterdam. Het was eigenlijk een uit de hand gelopen hobby, zegt hij. In 2008 maakte Goudwisselkantoor de overstap naar de goudhandel. Sindsdien is de goudprijs gestegen. „Met eb en vloed”, zegt De Ruiter. „Gestaag omhoog.”

Mensen die een erfenis hebben verdeeld. Of mensen die een handje goud verkopen omdat ze geld nodig hebben

Johan de Ruiter
Directeur van Goudwisselkantoren

De Goudwisselkantoren werden zo’n belangrijke schakel in de goudverkoop omdat banken in 2008 stopten met de verkoop van goud. Zij sprongen in het gat en ontvangen nu de beleggers. Die kunnen een baar goud kopen variërend van één gram tot vijfhonderd (35.600 euro) of duizend gram (70.950 euro). Beleggers mikken op een stijging van de goudprijs. Of ze vinden banken niet betrouwbaar. Of ze belegden eerst in vastgoed en stappen over op goud nu verhuur van woningen minder lucratief wordt. In de afgelopen vijftien jaar groeide Goudwisselkantoren van tien naar vierhonderd mensen. De Ruiter: „Elke twee weken gaat wel ergens een kantoor open.”

Geld nodig

Stap je een Goudwisselkantoor binnen dan lijkt het meer op een tandartspraktijk dan op een juwelier. Eerst aanbellen. Witgelakte balie. Nergens sieraden. Ook de groep die goud wil vérkopen staat aan de balie, die door medewerkers vervolgens met veel privacy verder worden geholpen in een discreet taxatiekantoor. De Ruiter: „Dat zijn mensen die een erfenis hebben verdeeld. Of mensen die een handje goud verkopen omdat ze geld nodig hebben.”

Verpanden kan ook. Maar de Goudwisselkantoren zijn geen pandjeshuizen, ze accepteren alleen gouden sieraden of dure horloges. De waarde van de sieraden die worden ingeleverd, wordt bepaald door een expert en uitgekeerd in geld. Tegen dat bedrag plus rente kan het sieraad later worden teruggekocht. Dat gebeurt regelmatig, zegt De Ruiter. Zeker nu alles duurder wordt, kan het een uitweg zijn voor mensen. Het aantal verpandingen wil De Ruiter niet noemen. Wel zegt hij dat die in het eerste kwartaal van 2024 met 14 procent toenamen.

Iedereen mag goud inleveren bij de Goudwisselkantoren. De kans dat gestolen sieraden worden aangeboden, is klein, zegt de directeur . Het is risicovol omdat medewerkers inzage hebben in het politieregisters. Gestolen goederen komen direct naar boven. De Ruiter: „Die worden op de zwarte markt verkocht, vermoed ik.”

Plakjes zijn uitverkocht

Achter de zwartmarmeren gevel van juwelier Cleopatra gaat het glinsterend paradijs van Shanta Gadjradj (54) en haar zoon Gianni Khelawan (26) schuil. Ze hebben een baaierd aan klanten maar de meesten zijn Nederlanders met Surinaamse, Antilliaanse en Indiase roots. Shanta begon dertig jaar geleden als medewerkster en nam de zaak vier jaar later over toen de eigenaar naar Suriname vertrok.

Klanten die bij hen goud kopen als investering, kopen geen munten maar ‘plakjes’ Een plakje kost 150 euro. Het is, mooi ingepakt, veel leuker om te geven op een bruiloft of verjaardag dan geld, zegt Shanta. Ook hier loopt de goudverkoop als een trein. De plakjes zijn uitverkocht. Volgende maand komen ze weer binnen.

De etalage van Cleopatra Jewels in Rotterdam.
Foto Hedayatullah Amid

‘Pietpiet’ is populair bij de klanten van Cleopatra, dat zijn sieraden die eruit zien als klompjes ruw goud. Er zijn ringen met pietpiet, oorbellen met pietpiet en pietpiet als hanger. Typisch Surinaamse sieraden zijn handen die elkaar vasthouden, verwerkt in een gouden ring of armband. Gianni zet een bak met verschillende modellen op de toonbank. „Het symboliseert vriendschap.” Daarnaast zijn sieraden met een gevlochten ‘mattenklopper’ patroon populair omdat ze geluk zouden brengen. Ringen met een zwarte onyx-steen zouden de drager beschermen tegen het boze oog.

Het zijn vooral ouderen die investeren, denken moeder en zoon. Gianni: „Jongeren vinden het goud gewoon mooi.”

Shanta is bezig met het inrichten van de etalages voor het bruidsseizoen, de zomer. Met name Indiase bruidssieraden lopen goed. Aan de muur, op rood fluweel, hangen sets gouden colliers met verschillende lagen gouden kettingen, bijpassende armbanden en oorbellen.

En Nederlanders zonder migratieachtergrond, hebben ze daar ook een collectie voor?

Jazeker, zegt Gianni. Hij wijst op een vitrinekast met strak vormgegeven sieraden. „Ah, zij houden van sober?”

Gianni, met een knipoog: „Wij noemen dat modern.”


Lees ook

Wat is de aantrekkingkracht van goud?

Een man bekijkt goudstaven in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul.