Het etiket ‘Excellente school’ gaat verdwijnen

Onderwijs Het predicaat ‘Excellente school’ wordt per 1 augustus afgeschaft. De voordelen van zo’n betiteling wegen niet op tegen de nadelen, vindt de minister.

In 2017 reikte toenmalig minister Arie Slob (Onderwijs, ChristenUnie) het predicaat ‘Excellente school’ uit aan een school in Denekamp.
In 2017 reikte toenmalig minister Arie Slob (Onderwijs, ChristenUnie) het predicaat ‘Excellente school’ uit aan een school in Denekamp.

Foto Vincent Jannink/ANP

Het predicaat ‘Excellente school’ wordt per 1 augustus afgeschaft. Dat meldt minister Dennis Wiersma (Onderwijs, VVD) donderdag aan de Tweede Kamer, die daarom had gevraagd.

Wiersma laat weten dat goed onderwijs voor álle kinderen moet worden gestimuleerd, en dat de nadruk op een „kleine groep scholen” daarbij niet past. Sterker nog: dit kan „kwaliteitsverschillen binnen scholen vergroten” en kansengelijkheid tegenwerken. Het predicaat ‘excellent’ werkt namelijk als een magneet, waar andere scholen last van kunnen hebben.


Lees ook: ‘Wat doe je van een fout?’ vraagt de juf op de nieuwste ‘excellente’ school. ‘Leren!’ antwoordt groep 6

Label ‘goed’ verdwijnt ook

Bijna tweehonderd scholen in het basis-, speciaal- en voortgezet onderwijs noemen zich excellent. Het predicaat wordt door de Inspectie van het Onderwijs uitgedeeld aan scholen die met succes een inspectie doorstaan, en laten zien het nóg beter te willen gaan doen.

Scholen krijgen na een geslaagde inspectie de waardering ‘goed’, en moeten vervolgens zelf bij een aanvraag van de aanduiding ‘excellent’ aantonen waarin ze excelleren. De waardering ‘goed’ wordt eveneens afgeschaft.

Het etiket is bedoeld, zo staat op de site van de inspectie, om „kwaliteit zichtbaar te maken en over te dragen”. Het zou een „positief effect” hebben op de school, het team en de leerlingen. Maar de minister vindt het negatieve effect op ándere scholen daar niet tegenop wegen.

Onlangs had leerlingenorganisatie LAKS kritiek op het predicaat in haar taaladvies voor scholen. Het suggereert dat andere scholen beter zijn dan anderen, terwijl de nadruk volgens LAKS op de ontwikkeling van scholen zou moeten liggen. Onderwijsorganisaties Algemene Onderwijsbond en de PO-Raad hebben soortgelijke kritiek geuit.

De laatste nieuwe excellente scholen zullen in juni hun label krijgen en mogen dat nog drie jaar houden.