Het asielbeleid is strenger dan ooit, maar Vluchtelingenwerk verdwijnt juist van de barricaden

Vluchtelingenwerk Nederland heeft minister Faber een bos bloemen gestuurd. Voorzitter Frank Candel vertelt het onder het systeemplafond van een vergaderruimte op het hoofdkantoor van Vluchtelingenwerk, in Amsterdam-West. Het is juli 2024, het nieuwe kabinet is net aangetreden. Candel voorzag de bloemen van een officiële brief, met de boodschap dat het hem van belang lijkt om snel kennis te maken.

Met Fabers voorganger Ankie Broekers-Knol (VVD) sprak hij uitgebreid. Diens opvolger Eric van der Burg (VVD) kwam zelfs een dag stagelopen bij Vluchtelingenwerk. Van Faber hoort hij niets.

Een halfjaar later, op de tweede dag van dit jaar, ontvangt Vluchtelingenwerk alsnog een brief van het ministerie van Asiel en Migratie. Het is een aankondiging van een bezuiniging die deze week bekend werd. De stichting moet het per direct met miljoenen minder doen.

Van Faber zelf, die in de media heeft laten weten dat ze de subsidies voor Vluchtelingenwerk nog verder wil afbouwen, heeft Candel nog steeds niets gehoord.

Loket

Voor vluchtelingen die in Nederland aankomen moet een hoop worden geregeld. Niet alleen rond hun asielaanvraag, maar ook voor het opbouwen van een nieuw leven in een onbekend land. Veel van dat werk wordt gedaan door Stichting Vluchtelingenwerk – een ngo met 1.400 betaalde medewerkers en bijna 9.000 vrijwilligers.

Vluchtelingenwerk heeft in vrijwel elk asielzoekerscentrum een loket. Mensen krijgen er informatie over hun procedure en kunnen er, als ze willen, hun vluchtverhaal doornemen, zodat ze weten welke informatie relevant is voor hun ‘gehoor’ bij immigratiedienst IND. De vrijwilligers mogen ook aanwezig zijn bij dat gehoor.

In bijna driehonderd gemeenten helpen andere vrijwilligers vluchtelingen met het opbouwen van hun bestaan in Nederland. Ze ondersteunen statushouders door brieven te vertalen, toeslagen aan te vragen. Ze vertellen wat Pinksteren is, hoe je je inschrijft bij de tandarts. Zo begeleidt de stichting meer dan zeventigduizend mensen.

Tegelijk is Vluchtelingenwerk een lobbyorganisatie. Het doel bij de oprichting in 1979 is „vluchtelingen te allen tijde te ondersteunen, onafhankelijk van de politiek”. Voorheen zocht de organisatie regelmatig de publiciteit met kritiek op overheidsbeleid. Maar terwijl het politieke klimaat steeds rechtser wordt, blijft het vanuit Vluchtelingenwerk steeds stiller.

Staatssecretaris Eric van der Burg van Asiel bezoekt in 2022 een crisisopvang in Utrecht.

Foto Jean-Pierre Jans/ANP

Minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken in 2003 op een festival voor vluchtelingen.

Foto Klaas Fopma/ANP

‘We en wij’

Twee jaar geleden was de relatie met de overheid opperbest. Toenmalig staatssecretaris Eric van der Burg is in 2023 special guest op de nieuwjaarsbijeenkomst van Vluchtelingenwerk. „Hoe de toekomst eruit gaat zien bepalen we samen”, had Frank Candel in de uitnodiging geschreven. „Laten we dus vooral in verbinding blijven met elkaar.”

Op het podium van de Utrechtse concertzaal Tivoli bespreken Candel en Van der Burg de problemen in de asielopvang. Sommige medewerkers zien het met verbazing aan. „Het ging steeds over ‘wij’”, herinnert een van hen zich. „‘Wij’ gaan deze problemen samen oplossen.” De medewerker houdt er, net als sommige collega’s, „een ongemakkelijk gevoel” aan over. ‘Wij’ zijn toch niet verantwoordelijk voor de problemen, denken ze. Of zijn ‘wij’ langzamerhand een uitvoeringsinstantie van het ministerie geworden?

De overheid is de grootste financier van Vluchtelingenwerk. De stichting ontvangt jaarlijks 95 miljoen euro van overheden, volgens haar laatste jaarverslag. Het geld komt uit inburgeringsbudgetten die gemeenten weer van het rijk ontvangen, en van subsidies van het ministerie van Asiel en Migratie. Een ander deel is afkomstig van ruim negentigduizend donateurs en de Nationale Postcode Loterij, bij elkaar ruim 20 miljoen.

De afgelopen jaren raakten Vluchtelingenwerk en de overheid steeds meer verweven. Als met spoed een nieuwe noodopvang moet worden opgezet, stuurt Vluchtelingenwerk vrijwilligers om te helpen.

Van der Burg beschouwde Vluchtelingenwerk als „partner”, zegt hij aan de telefoon. Hij gaf de stichting een plek aan tafel bij het wekelijks overleg op maandag met de top van het ministerie, met onder meer de directie Migratie, de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

In dat overleg gaat het over problemen in de opvang, maar ook over berichtgeving in de media, zo blijkt uit notulen die zijn ingezien door NRC. Zo wordt vorig jaar besproken hoe „lastig” het is dat alle media berichten over foutieve uitspraken van toenmalig minister Dilan Yesilgöz (VVD) over nareizigers. „Dit is een uitdaging voor DCOM [directie communicatie, red.]”. Ook wordt besproken hoe de overheid „draagvlak” voor de opvang zou kunnen behouden.

Bestuursvoorzitter Frank Candel van Vluchtelingenwerk bij een kort geding tegen de staat in 2022.
Foto Remko de Waal/ANP

„Meepraten loont”, zegt voorzitter Frank Candel. „Ik kan elke dag wel op de barricaden gaan staan om te roepen dat het een schande is wat er in de opvang gebeurt. Maar wordt de vluchteling daar echt beter van?” Volgens Candel is het „effectiever” om problemen „achter de schermen” aan te kaarten bij „onze collega’s”, waarmee hij de ambtenaren van het COA en de IND bedoelt. Of bij het ministerie. Dat is ook wat de raad van toezicht, voorgezeten door oud-minister Winnie Sorgdrager (D66), hem bij zijn aantreden in 2022 heeft meegegeven, zegt Candel: „Onder mijn voorganger waren we meer oppositioneel. De vraag aan mij was: kun je niet veel beter gaan samenwerken met die overheid?”

Als gevolg van die koers, erkent Candel, treedt Vluchtelingenwerk minder naar buiten met kritiek op het overheidsbeleid. „Als je moet kiezen tussen iets in de media uitvechten of het gewoon intern aankaarten, denk ik dat we het steeds meer intern aankaarten.”

Mat in de gymzaal

Sommige medewerkers vinden dat Vluchtelingenwerk zich laat inkapselen door de overheid. Een prominente lobbyist zegt om die reden in 2023 zijn baan op. „We zijn in onze belangenbehartiging onderdeel geworden van het gesprek in Haagsche torens”, mailt hij aan zijn collega’s. „Torens waar het te veel gaat over aantallen, procedures, politieke en bestuurlijke belangen en te weinig over de mensen waar het om gaat.”

De man heeft het leed van vluchtelingen gezien. Op een avond moesten kwetsbare asielzoekers overnachten in de gymzaal van aanmeldcentrum Ter Apel. Namens Vluchtelingenwerk deelde hij er dekens uit. Midden in de nacht meldde zich een vrouw, met een peuter. De lobbyist had niet meer te bieden dan „een harde gymmat, in een smerige en volle zaal”. Hij schrijft: „Ze was het niet, maar aan haar moet ik steeds denken, als ik weer denk aan het baby’tje dat kort daarna in dezelfde gymzaal overleed.”

Ze zouden ze van de daken willen schreeuwen, sommige medewerkers, alle misstanden die ze in de opvang zien. Maar dat is niet de bedoeling. In mei 2023 moeten tientallen asielzoekers wegens plaatsgebrek op een stoel slapen. De communicatieafdeling van Vluchtelingenwerk wil alarm slaan, het persbericht staat klaar. Er wordt toestemming gevraagd aan Candel om het te publiceren.

Vrijwilligers vertellen wat Pinksteren is en hoe je je inschrijft bij de tandarts

Maar die vreest dat een persbericht niet goed zal vallen. Die ochtend is Vluchtelingenwerk op het ministerie al vertrouwelijk ingelicht over de situatie. Als ze het nu zomaar naar buiten brengen, zouden ambtenaren wel eens kunnen denken dat Vluchtelingenwerk uit de school klapt. De persafdeling wacht de hele dag op toestemming. Het persbericht wordt uiteindelijk niet verstuurd.

In een reactie zegt Candel: „Ik meen dat ik toen tegen mijn medewerkers heb gezegd: check even bij Karin [Karin Morren, directeur Migratieketen bij het ministerie, red.] of het probleem vanavond is opgelost. Als dat zo is, moet je daar dan actief een mediarel van gaan maken?” Candel vindt het „héél normaal” om zoiets vooraf met het ministerie te overleggen. „Zo hebben we het afgesproken: je verrast elkaar niet. En je gaat altijd eerst naar de partners voordat je naar de media stapt.”

Vanuit Den Haag worden de publieke uitlatingen van Vluchtelingenwerk in de gaten gehouden. In de zomer van 2021 twittert een communicatiemedewerker over het aanhoudende tekort aan plekken in de asielopvang. Hij schrijft dat het „alles te maken heeft met een gebrek aan regie” van staatssecretaris Ankie Broekers-Knol. Een topambtenaar van Justitie en Veiligheid stuurt een woedend bericht aan Vluchtelingenwerk, waarin hij vraagt waarom ze zo aan het polariseren zijn.

Subsidiestop

Natuurlijk, zeggen alle betrokkenen, het is altijd balanceren geweest tussen dienstverlening aan de overheid aan ene kant en belangenbehartiging voor vluchtelingen aan de andere. „De uitdaging was: hoe behoud je je onafhankelijkheid terwijl je overheidsgeld krijgt om iets voor asielzoekers te kunnen doen?”, zegt Eduard Nazarski. Hij begon in 1990 bij Vluchtelingenwerk, en vertrok er in 2006 als directeur.

Het balanceren werd lastiger naarmate asiel een groter politiek thema werd. In 2003 trad Rita Verdonk (VVD) aan als minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie. Twee jaar later dreigde ze met een subsidiestop. Verdonk was het niet eens met een campagne van de omroep VARA waaraan Vluchtelingenwerk meebetaalde. Op televisie werden dagelijks portretten van wachtende vluchtelingen uitgezonden, om aandacht te vragen voor hun lot. Onverenigbaar met haar strenge beleid, vond Verdonk. Na kritiek uit de Tweede Kamer kwam ze daarop terug. Bij nader inzien vond ze toch dat haar beleid óók door ontvangers van subsidie „ter discussie gesteld moet kunnen worden”.

In het PVV-gedoogkabinet, dat aantrad in 2010, ging de discussie verder. Onder minister van Integratie, Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) moesten geldstromen worden gescheiden. Het lobbywerk van Vluchtelingenwerk werd niet meer uit subsidie betaald, maar alleen nog met geld van donateurs en van de loterij. Op die manier voelde de organisatie zich vrijer om campagnes te voeren die ingaan tegen het overheidsbeleid. Zo verwelkomen vrijwilligers in overalls in 2012 de deelnemers van het jaarlijkse CDA-congres in Maarssen. Ze stellen zich voor als „draagvlakreperatieteam” dat de „menselijkheid” van het CDA komt repareren.

Voor de PVV is het splitsen van de geldstromen niet genoeg. Marjolein Faber, dan nog Eerste Kamerlid voor de PVV, dient in 2020 met fractiegenoten een motie in voor een algehele subsidiestop omdat Vluchtelingenwerk „asielactivisme” zou bedrijven en daarom „niet gezien kan worden als een neutrale partij”. Er wordt niets mee gedaan. Nu ze minister is, snijdt Faber alsnog in de subsidies.

Consultancybedrijf EY kreeg vorig jaar van het ministerie de opdracht de activiteiten van Vluchtelingenwerk in asielzoekerscentra door te lichten, NRC zag de conceptversie in van het rapport. Volgens het consultancybureau is het belang van de IND – een „efficiënt proces” – „soms moeilijk te verenigen” met het werk van Vluchtelingenwerk. De stichting wil vanuit het belang van de asielzoeker namelijk „alle mogelijkheden voor de vreemdeling om in het land te blijven volledig benutten”, schrijven de consultants. Dat zou tot „spanningen” leiden.

Koningin Máxima in 2022 bij een aanmeldpunt voor Oekraïense vluchtelingen.
Foto Patrick van Katwijk//ANP

Goor slooppand

Sommige vrijwilligers hebben geen consultancybureau nodig om erachter te komen dat belangen soms botsen.

In 2021 stuiten vrijwilligers van Vluchtelingenwerk in Castricum op een misstand. De jonge mannen die zij begeleiden, statushouders, hebben van Castricum slechte woningen gekregen, waar ze volgens de vrijwilligers onevenredig veel geld voor moeten betalen. Ze wonen in „klote kamertjes” van negen vierkante meter, in „een goor slooppand”, schrijft een van de vrijwilligers in een mail aan Vluchtelingenwerk. De muren zijn beschimmeld, de mannen vrezen de huisbaas en zijn „rode kaartensysteem”. Gesprekken met de gemeente en de verhuurder leveren steeds niets op.

Sommige medewerkers vinden dat Vluchtelingenwerk zich laat inkapselen door de overheid

Op het hoofdkantoor van Vluchtelingenwerk weten ze ervan. Maar als er in september dat jaar een cameraploeg van Nieuwsuur langskomt om een item over ‘flexwonen’ voor statushouders te draaien, doen ze alsof er niets aan de hand is. De lobbyist die in 2023 bij Vluchtelingenwerk vertrok, refereert aan het voorval in zijn afscheidsmail. Hij schrijft over een „pijnlijke situatie” waarbij „we niet kritisch mochten zijn” op de slechte behandeling van statushouders door een gemeente, en wel vanwege een „lopende aanbesteding”. In Castricum en andere Noord-Hollandse gemeenten dingt Vluchtelingenwerk op dat moment mee naar een opdracht om de integratie van nieuwkomers in de komende jaren te verzorgen.

Kort na het Nieuwsuur-item melden vrijwilligers van Vluchtelingenwerk zich aan als spreker in de gemeenteraad van Castricum. Ze willen de lokale politiek over de slechte omstandigheden inlichten. Zo’n rijk dorp kan zoiets toch niet maken, vinden ze. De vrouw die in de raad het woord voert, wordt nog dezelfde dag door Vluchtelingenwerk ontslagen. „De reden hiervoor moge u duidelijk zijn”, schrijft de senior teamleider Vluchtelingenwerk West en Midden-Nederland in een mail in bezit van NRC. „Ondanks al uw goede bedoelingen om onze doelgroep te willen bijstaan handelt u echter niet in opdracht of op verzoek van Vluchtelingenwerk. U schaadt daarmee het imago van Vluchtelingenwerk.”

Na het inspreken wordt Vluchtelingenwerk benaderd door journalisten over de misstanden. Maar Castricum hoeft zich geen zorgen te maken. De regionale teamleider verzekert de gemeente per mail dat er „geen incidenten” zijn benoemd, blijkt uit vrijgegeven documenten. Er is een „positieve draai” gegeven aan de „samenwerking in de toekomst”.

PVV-leider Geert Wilders eind 2023 in Kijkduin bij een inloopavond over noodopvang.
Foto Jeroen Jumelet/ANP

Opvang in Kijkduin

Een paar dagen nadat de PVV in november 2023 de verkiezingen wint, laat partijleider Wilders zich in zijn zwaarbeveiligde auto naar het Haagse Kijkduin rijden. Daar worden sinds enkele dagen meer dan honderd asielzoekers opgevangen. Vluchtelingenwerk vreest vooraf voor het effect van Wilders’ bezoek op de beeldvorming. „We konden het uittekenen: hij zou gaan zeggen dat deze mensen hier niet mogen zijn”, zegt een medewerker. Vluchtelingenwerk belt nieuwsredacties in een poging het beeld bij te sturen. Ze herhalen dat de mensen in de opvang in Kijkduin asiel hebben aangevraagd, en vluchtelingen recht hebben op bescherming. Ze hopen dat media „die feiten” zullen opnemen in hun berichtgeving. Die avond stapt Wilders in Kijkduin omringd door zijn beveiligers uit de auto. Zijn gezicht wordt verlicht door de camera’s, bijna alle nieuwsmedia zijn erbij. „Hoe dichter het bij een asielstop komt, hoe beter”, zegt hij. Geen enkel medium neemt de informatie van Vluchtelingenwerk over. Het geeft de medewerkers het gevoel dat hun boodschap steeds minder aankomt.

Het is in deze tijd ook een ingewikkelde boodschap, zegt Eduard Nazarski, de voormalige Vluchtelingenwerkdirecteur. Hij reisde vorige week naar het treinstation Maarheeze, dat de NS half januari dreigde te gaan overslaan wegens de overlast van asielzoekers. Hij wilde het zelf eens zien. „Ik heb vanaf Maarheeze de trein naar Eindhoven gepakt – en weer terug.” Die zaterdagmiddag merkte hij niets van overlast, wel hoorde hij van twee conducteurs dat het „soms bar en boos” is. Nazarski zucht. ,,Incidenten worden door politici gretig opgepakt, wat weer veel media-aandacht genereert. Het is heel moeilijk daar met positieve campagnes nog tegenop te boksen.”

De meeste successen boekt Vluchtelingenwerk nog in de rechtszaal. Het team ‘Strategisch Procederen’ mengt zich in asielprocedures die voor een grotere groep asielzoekers van belang zijn. De juristen van Vluchtelingenwerk schrijven in zulke zaken een advies aan de Nederlandse rechtbank, waarin wordt betoogd waarom een asielregel niet in lijn zou zijn met Europese- of mensenrechtelijke verdragen. In veruit de meeste van de tachtig zaken waarin Vluchtelingenwerk zich mengde, kreeg het gelijk.

Zo wist Vluchtelingenwerk afgelopen jaren tal van beleidswijzigingen af te dwingen, zegt Kris van der Pas, die voor de Radboud Universiteit promotieonderzoek deed naar strategisch procederen in het asielrecht. Als gevolg van deze procedures mogen bijvoorbeeld asielzoekers nu meteen in Nederland aan het werk, en mag de overheid lhbtqi-asielzoekers minder snel terugsturen naar hun land van herkomst. Ook is de bewijslast lager komen te liggen voor politiek vluchtelingen. „Ze zijn zeer succesvol”, zegt Van der Pas.

Maar veel aandacht trekt het niet. Aan sommige juridische overwinningen wordt niet eens een persbericht gewijd. „Veel van deze zaken zijn te technisch voor het grote publiek”, vindt Candel. „En ik ben ook niet zo van: hèhèhè, we hebben weer gewonnen.”

De vraag is vooral hoe lang de werkwijze – het Nederlandse beleid toetsen aan het Europees recht – nog effectief is. „Je ziet dat in heel Europa een andere politieke wind waait”, zegt Van der Pas. „In het nieuwe Europese Migratiepact worden een aantal verworven rechten teruggedraaid.” In feite, zegt ze, vecht Vluchtelingenwerk „tegen de bierkaai”.

„Via de juridische weg kun je beslissingen tegenhouden”, zegt oud-directeur Eduard Nazarski. „Maar in dit politieke landschap ga je het op den duur verliezen.”