Het aantal managers neemt toe. Is dat goed of slecht nieuws?

Meer managers

Volgens het CBS stijgt het aantal managers. Na een sterke daling, van 525.000 in 2013 tot 433.000 in 2020, groeit deze beroepsgroep weer. Is dat goed of slecht? Die vraag is nog niet zo makkelijk te beantwoorden.

Teamleiders?

Eerst even over de cijfers. Het afgelopen jaar steeg het aantal managers van 474.000 naar 515.000. Maar na wat bellen en mailen met het CBS blijkt dat niet alle leidinggevenden meetellen. Bijvoorbeeld omdat een deel van de teamleiders zichzelf geen manager noemt bij het beantwoorden van CBS-enquêtes.

Jammer. Want ik was juist zo nieuwsgierig naar die teamleider. Zij of hij is de leidinggevende met wie je als werkende het meest te maken hebt. En daardoor is hun invloed op werkplezier en prestaties veel groter dan die van managers hogerop in de organisatie.

Spanwijdte

Vanaf de jaren tachtig zijn in veel organisaties de teams vergroot en teamleiders wegbezuinigd. Dit is bijvoorbeeld goed zichtbaar in de zorg. Daar is het niet ongebruikelijk dat een teamleider leidinggeeft aan meer dan vijftig medewerkers.

Het aantal mensen dat je aanstuurt – wat van oudsher de span of control of spanwijdte heet – maakt nogal wat uit. Uit een recente overzichtsstudie van onderzoeker Asiah Ruffin en collega’s blijkt bijvoorbeeld dat een grotere spanwijdte onder zorgmedewerkers leidt tot meer ontevredenheid en meer verloop. Ruffin haalt Canadees onderzoek aan waaruit blijkt dat voor elke tien mensen meer die een teamleider moet aansturen, het jaarlijkse verloop met 1,6 procent stijgt.

Voor de teamleider zijn de gevolgen van een grotere spanwijdte al net zo negatief. De werkdruk en het risico op burn-out nemen toe.

Kwaliteit van de manager

Ook in veel andere branches heeft de teamleider het moeilijk. En ook vaak omdat de teams te groot zijn. Wat is dan de optimale teamomvang? Ik dook eerder al eens in dat onderwerp en een klassieke vuistregel is: minder dan tien personen. Maar daarbij maakt het natuurlijk wel uit wat voor werk het team doet en over welke vaardigheden medewerkers beschikken, bijvoorbeeld op het gebied van zelfmanagement en samenwerking.

Minstens zo belangrijk blijken de kwaliteiten van de teamleider. In een recente analyse van onderzoeksbureau Gallup kwam iets opmerkelijks naar voren: de hoogste én de laagste scores op het gebied van medewerkersbetrokkenheid vind je in teams van minder dan tien personen. Waarom? Omdat in de kleinste teams de invloed – positief en negatief – van de teamleider het grootst is.

Goed of slecht?

Terug naar de beginvraag: is het goed of slecht dat er meer managers komen? Ik ben voor meer teamleiders met kleinere teams. Maar met de toevoeging dat we wel graag goede leiders willen. Mensen die het werk leuker en beter maken. En als je leidinggevende de motivatie en de vaardigheden hiervoor mist, dan is het fijner dat hij of zij net te ver weg zit en net te weinig tijd voor je heeft.