Heropende certificatenhandel Triodos brengt geen rust. Integendeel

Certificatenhandel De duurzame bank Triodos blijft in de clinch liggen met certificaathouders. Die zijn boos omdat hun belegging veel minder waard is.

Het hoofdkantoor in Zeist. Triodos zal deze donderdag moeten reageren op de onrust, als de bank met de halfjaarcijfers komt.
Het hoofdkantoor in Zeist. Triodos zal deze donderdag moeten reageren op de onrust, als de bank met de halfjaarcijfers komt. Foto Remko de Waal/ANP

Het had Triodos rust moeten brengen: de opening van een handelsplatform voor certificaten van de bank net voor de zomer. Maar nu de verkoopprijs ver onder het bedrag ligt waarvoor veel van de houders hun certificaat ooit kochten, lijkt van rust rond de duurzame bank geen sprake.

Triodos Tragedie, een groep van nu zeshonderd certificaathouders, kondigde dinsdag aan met een claimactie te komen. Onder aanvoering van financieel activist Pieter Lakeman – bekend als nagel aan de doodskist van DSB Bank – proberen driehonderd andere certificaathouders binnen twee maanden ook een dagvaarding eruit te krijgen, in eerste instantie gericht op de voormalige bestuurders van de bank. Maar ook met als doel: financiële genoegdoening. Stichting Certificaathouders Triodos Bank (SCTB, ruim drieduizend certificaathouders) en beleggersbelangenbehartiger VEB riepen de bank afgelopen weken op tot opheldering en ingrijpen.

De problemen rond de certificaten – waarmee zo’n 43.000 mensen ca. 1 miljard euro aan kapitaal verschaften aan Triodos – ontstonden volgens de bank tijdens de coronapandemie. Tot dat moment faciliteerde de bank de handel zelf, tegen een prijs gebaseerd op de boekwaarde van de bank. Toen velen van hun certificaten af wilden, liep dat systeem vast. Er waren te weinig kopers, en het was Triodos maar tot een bepaald bedrag toegestaan om de certificaten zelf op te kopen.

Lees ook: Was bij Triodos sprake van wanbeleid? Beleggers in de duurzame bank willen dat graag weten

Onderzoek

De stillegging bracht verschillende certificaathouders in de problemen: zij konden niet bij hun geld. Reden voor de oprichting van de SCTB. Die stapte samen met de VEB naar de Ondernemingskamer om een onderzoek te eisen naar de gang van zaken.

De Ondernemingskamer schreef in haar oordeel dat de bank inderdaad fouten heeft gemaakt vóór het vastlopen van de handel in certificaten. Toch wezen de rechters het verzoek af, omdat een onderzoek naar beleid in het verleden de certificaathouders nu niet zou helpen. „Zij zijn met name gediend met een succesvolle notering van de certificaten aan een extern handelsplatform”, aldus de rechtbank.

De vraag is: is die notering succesvol? Bestuursvoorzitter Jeroen Rijpkema zei bij de opening dat het waarschijnlijk een paar maanden duurt voor er een duidelijk beeld is. Maar na zeven handelsrondes – eens per week op woensdag worden orders afgehandeld en wordt daarmee een prijs bepaald – is al veel onrust ontstaan.

De reden: er zijn weinig belangstellenden en als certificaathouders erin slagen te verkopen kan dat alleen tegen een zeer lage prijs. Minder dan een procent van de certificaten is nog maar van eigenaar gewisseld. Deze woensdag gingen er 11.900 certificaten van de hand voor een prijs van 33 euro. Eerder moesten verkopers 22,50 euro accepteren. Voor de handel werd stilgelegd, kregen certificaathouders nog 84 euro.

Lakeman noemt de certificatenhandel een „fakeconstructie”. „Certificaathouders zijn twee jaar aan het lijntje gehouden. Triodos heeft gebruikgemaakt van hun goede wil, maar het geloof in de bank is aan het afkalven. Wij krijgen steeds bozere reacties.” De initiatiefnemer van Triodos Tragedie, Jan Janssens, vraagt zich af welk probleem met het handelsplatform is opgelost. „Niet het probleem van de certificaathouders in ieder geval.”

Triodos zal deze donderdag moeten reageren op de onrust, als de bank met de halfjaarcijfers komt. Die zijn goed, werd vanwege de opening van de certificaathandel tussentijds bekend in juni. De bank heeft „aanzienlijk hogere winsten” geboekt dan een jaar eerder (toen 18,8 miljoen euro winst werd gemaakt). Net als alle andere banken profiteert Triodos van de snel gestegen rentes.

De hoop van de bank is waarschijnlijk dat de goede cijfers de koers komende weken zullen opstuwen. Zeker als vanwege de winst tot een hoog interim-dividend wordt besloten. Dat zou institutionele beleggers over de streep kunnen trekken om Triodos-certificaten op te kopen.

VEB en SCTB hebben Rijpkema echter gevraagd het niet alleen over de cijfers te hebben. De VEB wil dat er vaker handel mogelijk wordt en het prijsproces transparanter wordt. SCTB wil dat de evaluatie van het systeem naar voren wordt gehaald. Vanwege de lage prijs en liquiditeit, maar ook omdat het moeilijk blijkt voor (de veelal oudere) certificaathouders om een account aan te maken. „En in die evaluatie moet ook echt worden gekeken naar serieuze alternatieven”, aldus bestuurslid Fons van der Velden.

Slaagt Triodos er niet in de handel te verbeteren, dan vreest Van der Velden voor de consequenties. „Er zullen dan nog meer certificaathouders claims neerleggen.” Als Triodos tot schadevergoedingen wordt veroordeeld, gaat dat ten koste van haar kapitaalpositie – en dus ook van de waarde van de resterende certificaten. „Mensen die niet meedoen met die claims betalen voor de mensen die wel meedoen.”