Je komt hem tegen in kinderboeken, stripverhalen, tekenfilms: Reinaert de Vos. Het oorspronkelijke 13e-eeuwse dierenverhaal ‘Van den vos Reynaerde’ is de bekendste en misschien wel de meest moderne tekst uit de Nederlandse Middeleeuwen. Historici en taalkundigen raken niet uitgepraat over dit complexe gedicht dat vol staat met vileine humor en geniale listen. En over de schrijver bestaat niets dan mysterie. Hoe moeten we deze vos zien? Is hij een sadist of een held van het individualisme?
Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via [email protected].
De Rotterdamse politie waarschuwde bewoners van IJsselmonde pas afgelopen donderdag dat er mogelijk een seriemoordenaar in hun wijk actief was, om onrust in de buurt te voorkomen. Dat heeft politiechef Fred Westerbeke vrijdagavond gezegd in Nieuwsuur. Dat er in korte tijd drie moorden plaatsvonden in de wijk, noemde hij „ongekend”.
Afgelopen twee weken werden drie mannen – 63, 58 en 81 jaar oud – neergeschoten in IJsselmonde. Verdachte Sendric S. werd donderdagavond opgepakt, nadat hij daarvoor al door de politie al werd gecontroleerd naar aanleiding van een tip. Over zijn motief is nog niets bekend, maar de politie vermoedt dat S. zijn slachtoffers willekeurig koos. Maandag wordt hij voorgeleid.
Volgens Westerbeke ging de afweging om bewoners wel of niet te waarschuwen over de vraag of dat „ook echt noodzakelijk” was. Naast de angst voor verdere onrust in de wijk, was de politie „nog niet zo ver dat je zegt: nu komt de volgende er ook aan”, aldus de politiechef. De opsporingsdiensten wisten ook niet zeker of de verdachte zich nog in IJsselmonde bevond. Westerbeke zegt zich in 45 jaar bij de politie niet te kunnen heugen een situatie als deze eerder te hebben meegemaakt.
Na de derde moord gaf de veiligheid van de bewoners uiteindelijk de doorslag, zei Westerbeke. „Wij vonden hier dat wij toch dit signaal moesten afgeven.” Dat deed de politie uiteindelijk door bewoners van IJsselmonde te adviseren niet alleen naar buiten te gaan. „Vermijd donkere, afgelegen plekken”, luidde het advies daarnaast.
Het is Kerstreces in politiek Den Haag en Team Haagse Zaken had behoefte aan wat reflectie. Want we leven in een uniek politiek tijdperk, met de radicaal-rechtse PVV als grootste partij, met drie partijen zonder bestuurlijke ervaring in het kabinet, en met een experiment met een partijloze premier die doet wat vier partijleiders hem vanuit de Tweede Kamer opdragen. En daarom nodigt Haagse Zaken deze én komende week drie wetenschappers uit die zich bezighouden met de Haagse politiek. Wat kunnen we van hen leren? En hoe beschouwen zij het tijdperk-Schoof?
In deze aflevering hoor je van socioloog Katerina Manevska en politicologen Simon Otjes en Sarah de Lange over de populariteit van de PVV. Het regeren met radicaal-rechts en de mogelijke invloed daarvan op de democratische rechtsstaat en samenleving.
Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via [email protected].
Vorig jaar was het jaar van een grote politieke omwenteling in Bangladesh. Onverwachts leidde een studentenprotest tot de afzetting van de autoritaire premier Sheikh Hasina. Correspondent Lisa Dupuy sprak met één van die studenten en ziet hoe Bangladesh zichzelf opnieuw moet uitvinden. Want hoe ga je verder na een bloedige revolutie?
Heb je vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via [email protected].