Herfst! Zes soeprecepten van Janneke Vreugdenhil

In het najaar zijn veel agenda’s tot de nok toe gevuld met teamuitjes, vergaderingen, oudergesprekken of deadlines. Als je op het einde van de dag de regenbroek uitgeput van je afpelt, brengt een ding soelaas: soep. Van een dampende kom bospaddestoelenbouillon tot een romige uiensoep: zes troostrijke recepten van Janneke Vreugdenhil op een rij.

1De (bijna) allesgenezende kippensoep

Niets zo troostend als zelfgemaakte kippensoep. En zeker nu het kwakkelseizoen is begonnen, en iedereen om je heen snottert en niest, zal je immuunsysteem je danken voor dit gerecht. Tip van Janneke? Een klein scheutje appelazijn helpt om nuttige mineralen uit de botten te trekken.   


Lees ook

Het beste wapen tegen een verkoudheid

De (bijna) allesgenezende kippensoep

2Deze uiensoep is het perfecte excuus voor een huilbui

Janneke had het weekje wel: een begrafenis, een wortelkanaalbehandeling, een zoon met buikgriep. En dan is er ook nog eens niets in huis. Nou ja, er is natuurlijk nooit écht niets in huis. Een stapel uien en een oud stokbrood tover je om in een gratinée Lyonnaise; het snijden van de uienringen biedt tevens het ideale moment voor een bevrijdende huilbui na een moeilijke dag.


Lees ook

Huilen tijdens het uien snijden kan best aangenaam zijn

Recept: In Lyon maken ze de uiensoep net iets rijker

3De herfst vangen in een paddestoelenbouillon

Het moment dat de teenslippers worden omgeruild voor  sokken, is ook het moment om de herfstige keuken te omarmen. Pompoenen, jee! Paddestoelen, jee! Deze paddestoelenbouillon laat zich probleemloos in grotere hoeveelheden maken en invriezen. Zo heb je de hele winter ook nog iets om naar uit te kijken. 


Lees ook

Meteen goed met de herfst beginnen

Vang de herfst in  een pannetje soep

4Alle verwelkte groenten zijn welkom in de no-waste-soep 

Wat te doen met die slappe bleekselderij of onthoofde broccolistam op de bodem van de groentela?  Geen zorgen, verpieterde groenten krijgen dankbaar een tweede leven in Janneke’s no-waste-soep. Lelijk blad of bruine plekken kunnen gewoon worden weggesneden. Met een beetje tijd en goede garnering (denk: croutons, verse kruiden, alfalfa of tuinkers) staat er zo een voedzame soep op tafel. 


Lees ook

Niets eetbaars weggooien is altijd een goede zaak

Bijna alles past wel bij elkaar in een no-waste-soep

5Een frisse wandeling met linzensoep to go 

De beste metgezel voor een lange wandeling of fietstocht is een rugzak die rijkelijk is gevuld met proviand. Deze linzensoep met kokosmelk en warme specerijen maakt elke tocht aangenamer en laat zich goed vervoeren in een thermoskan. Janneke geeft ook nog een extra recept voor zonnige wortel-geitenkaasmuffins: die kunnen zó mee in je knapzak!


Lees ook

Proviand voor buiten

Proviand voor buiten: linzensoep to go

6Niet ingewikkeld: Japanse noedelsoep voor beginners

Ramen is buitengewoon bevredigend en het is ook nog eens een behoorlijk vergevingsgezind recept, volgens Janneke. Een noedelsoepje valt makkelijk te upgraden met een stukje gember, een scheut mirin en dito sojasaus. Met een gekookt eitje, blokjes tofu of gepocheerde kip maak je er een volwaardige maaltijd van. 


Lees ook

Op ramen raak je nooit uitgekeken

Recept: Japanse noedelsoep voor beginners

Drie tips De ideale soep

  1. Bewaar je groenteresten, maak bouillon
    Afgedankte groenteschillen krijgen een tweede leven in een bouillon. Denk aan: uienschillen, wortelloof, selderijbladeren, gemberhuid, de kontjes van een lenteui, de bovenkant van de prei, een verlept zakje kruiden, maar ook de korst van een Parmezaanse kaas. Bewaar ze in een ziplock-tas in de vriezer. Als je genoeg bevroren resten hebt, zet je ze in een pan water op het vuur met een goede hoeveelheid zout. Laat het een halfuurtje pruttelen, giet het af door een fijne zeef, en een heerlijke bouillon blijft over.
  2. Roosteren geeft meer smaak 
    Voor een soep vol smaak is het een goed idee om eerst de oven aan te zetten. Door de groenten of het vlees te roosteren, met wat olie, zout en kruiden, gaan ze karamelliseren. Na een halfuurtje kunnen ze in de pan, met wat bouillon en je favoriete smaakmakers. De diepere smaak is de kleine tijdsinvestering meer dan waard. 
  3. Goede garnering is het halve werk 
    Een deel van de charme van de soep zit hem in de garnering, tipt Janneke. Dat mag natuurlijk een ouderwetse crouton zijn, en een scheut goede olijfolie. Maar het kan origineler, denk aan: knapperige korreltjes rauwe bloemkool, pittigzoete, gefruite uien en frisse, romige kokosyoghurt. 



Delen