Hegseth ontkent ‘verraad’ aan Oekraïne, NAVO-chef Rutte spreekt goedgemutst van ‘uitstekende discussies’

Make NATO great again”. Voor Pete Hegseth betekent die slogan: hogere defensie-uitgaven in Europa en meer Europese verantwoordelijkheid voor de verdediging van het continent. De Verenigde Staten kunnen er nu eenmaal niet overal en altijd voor iedereen zijn, zei hij donderdag.

Daags nadat de Amerikaanse minister van Defensie Europa in rep en roer had gebracht, betuigde hij steun aan de NAVO en verdedigde hij met bravoure zijn baas, „de beste onderhandelaar op de planeet”, president Trump.

Europese politici waren voorbereid op een venijnige discussie over geld met de nieuwe Amerikaanse regering, maar de snelle start van de onderhandelingen met Rusland over Oekraïne kwam als een onaangename verrassing. Ze reageerden met verbijstering op het feit dat de VS meteen al openlijk concessies hadden gedaan: geen NAVO-lidmaatschap als onderdeel van een akkoord, niet terug naar de grenzen van voor 2014.

Plek aan tafel

Voor de ogen van de Europeanen ontvouwde zich afgelopen dagen een scenario waarvoor ze lang hadden gevreesd: de belangrijkste beslissingen over de veiligheid van Europa worden over hun hoofden heen genomen door machtige mannen in Washington en Rusland en zonder voldoende acht te slaan op de belangen van Oekraïne. Ze eisten dan ook een plek aan tafel.

Helemaal als een verrassing kwam het veelbesproken telefoontje van Trump en Poetin, waarin de twee tot onderhandelingen besloten, overigens niet. NAVO-chef Rutte wist dat het stond te gebeuren, maar zei op een persconferentie dat hij niet was geïnformeerd over de details.

De Duitse minister van Defensie Boris Pistorius noemde het donderdag heel beschaafd „spijtig” dat al concessies waren gedaan voordat de onderhandelingen goed en wel waren begonnen. EU-buitenlandchef Kaja Kallas koos scherpere woorden: „Waarom geven we hen alles wat zij willen, nog voordat onderhandelingen zijn begonnen. Dat is appeasement en dat heeft nog nooit gewerkt.”

Hegseth liet die kritiek niet zomaar passeren. Het is een vorm van „goedkope politiek om te zeggen: o, we hebben alle kaarten van de onderhandelingstafel weggeven door te realiteit op het slagveld te onderkennen.”


Lees ook

Trump en Hegseth veranderen het speelveld in Oekraïne drastisch: vier perspectieven op de nieuwe werkelijkheid

Vrouw bij krater en verwoeste auto, na een Russische raketaanval op Kyiv, 12 februari.

Hij gaf donderdag de verzekering dat een begin van onderhandelingen niet betekent dat de VS Oekraïne laten vallen. Er is volgens hem geen sprake van „verraad”. Hij onderstreept dat er geen ander land is dat Oekraïne met zoveel wapens en geld gesteund heeft als de Verenigde Staten. Maar nu is het tijd voor „vrede door onderhandelingen”.

Volgens Hegseth zullen noch Rusland, noch Oekraïne alles krijgen wat ze willen. Trump zelf zei dat het best mogelijk is dat Oekraïne iets van het verloren grondgebied zal terugkrijgen, al wees hij er óók op dat Rusland het had veroverd tegen hoge kosten. Hegseth deed het op een persconferentie voorkomen alsof nog veel open ligt als het gaat om de Amerikaanse uitgangspositie. Hij had slechts „realistische” inschattingen gemaakt, maar dat betekende niet dat de handen van Trump aan de onderhandelingstafel gebonden zijn.

Enorm tumult

President Zelensky waarschuwde donderdag westerse leiders dat ze Poetin niet zomaar moeten geloven als hij claimt bereid te zijn de oorlog te beëindigen. Ook onderstreepte hij nog eens dat onderhandelingen alleen gevoerd kunnen worden als Oekraïne, Europa en de VS het eens zijn over de uitgangspunten.


Lees ook

München 1938, München 2025: in Europa worden oude trauma’s opgerakeld

De Britse premier Neville Chamberlain, de Franse premier Edouard Daladier, de Duitse rijkskanselier Adolf Hitler, de Italiaanse premier Benito Mussolini en de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, graaf Galeazzo Ciano (van links naar rechts) ontmoeten elkaar in München, in oktober 1938.

Te midden van enorm tumult in de Atlantische verhoudingen wees ook Rutte erop dat het belangrijk is dat Poetin begrijpt dat het Westen „vereend” is als het gaat om onderhandelingen. Hij vatte het NAVO-overleg van de afgelopen dagen opmerkelijk goedgemutst samen: „Alle bondgenoten en Oekraïne zijn vereend in hun verlangen naar vrede in Oekraïne. We zijn het er allemaal over eens dat dat we Oekraïne in de best denkbare uitgangspositie moeten brengen voor onderhandelingen. We hebben een duurzame en blijvende vrede nodig. We kunnen president Poetin niet laten winnen. Kortom, we hadden uitstekende discussies over het belangrijke werk dat op ons wacht.”

Vanaf deze vrijdag ontmoeten leiders uit Europa, Oekraïne en de VS elkaar op de jaarlijkse Veiligheidsconferentie in München. Dan moet blijken hoe hecht dat atlantisch bondgenootschap eigenlijk nog is.