Vandaag is dé dag. Vanmiddag om 15.00 uur Amerikaanse tijd (21.00 uur in de Europese avond) zal president Donald Trump in de Rose Garden van het Witte Huis dan eindelijk vertellen hoe Amerika de strijd zal aanbinden met landen die – in Trumps woorden – Amerika „hebben afgezet”. Hij ziet het als een noodzakelijke correctie op decennia van oneerlijke handelsrelaties en een einde aan de tijd dat andere landen de Verenigde Staten oplichtten. Bevrijdingsdag, volgens de president van de Verenigde Staten. De dag dat de wereldwijde vrijhandel onder zware druk komt te staan, volgens nagenoeg iedereen minus Donald Trump en zijn team.
1Wat staat er te gebeuren vandaag?
Niemand weet het precies, omdat er binnen het economisch team van Trump nogal wat discussie zou zijn geweest over de exacte vormgeving van de handelsmaatregelen. Maar zeker lijkt dat Trump vanavond wereldkundig maakt hoe zijn beleid van ‘wederkerige heffingen’ eruit zal zien. Die heffingen zijn bedoeld om de heffingen, of andere handelsbeperkende maatregelen, van andere landen te matchen. Volgens Trump wordt er onder meer gekeken naar importheffingen, maar ook naar bijvoorbeeld belastingen, de btw, valutamanipulatie en andere regels. Die zullen van een ‘passend’ wederkerig tarief worden voorzien, waarbij het de vraag is of dat één uniforme importheffing per land zal betreffen, of heffingen per sector of zelfs productgroep.
Lees ook
Trump wil nu zelfs de btw in Europa gaan vergelden met importheffingen. Hoe gaat ‘oog om oog’ eruit zien?
2Tegen wie zijn de heffingen gericht?
De heffingen zullen gericht zijn op landen waarmee de Verenigde Staten een handelstekort hebben (ze importeren meer uit die landen dan ze er naar exporteren). De VS hadden vorig jaar een handelstekort van in totaal zo’n 1.200 miljard dollar (1.112 miljard euro).
Trumps minister van Handel Scott Bessent noemde de landen waarmee de VS de grootste tekorten heeft al de „Dirty 15”, de ‘Vieze vijftien’ dus. Het gaat onder meer om China, Mexico, Vietnam, Taiwan, Japan, Zuid-Korea, Canada, India, Thailand, Zwitserland, Maleisië en Europese landen als Italië en Duitsland. Met Nederland hebben de VS overigens een handelsoverschot van ruim 50 miljard dollar in 2024, vooral door de levering van vloeibaar gas.
De inflatie zal als gevolg van de prijsverhogingen fors toenemen, verwachten economen
Al die landen zullen te maken krijgen met importheffingen als zij goederen exporteren naar de VS. Hoe hoog die zullen zijn, is nog onduidelijk. Er wordt gesproken over heffingen van 10 tot 20 procent, maar dat kan per land en zelfs per sector of productcategorie verschillen.
Trump zelf zei afgelopen zondag overigens nog dat hij van plan is om wederkerige heffingen los te laten op „alle landen”. Een dag later zei hij op de vraag of het om een universeel tarief ging of om heffingen op individuele landen: „Ze zijn wederkerig. Dus wat ze ons ook in rekening brengen, brengen wij hen in rekening, maar we zijn aardiger dan zij waren. De bedragen zullen lager zijn dan wat ze ons in rekening hebben gebracht, en in sommige gevallen kunnen ze aanzienlijk lager zijn.”
3Waarom wil Trump dit?
Hij wil Amerika naar eigen zeggen verlossen van een oneerlijke behandeling door andere landen, maar dat is niet het enige. De belangrijkste doelen voor Trump zijn twee- of eigenlijk drieledig. In de eerste plaats wil hij de Amerikaanse economie sterker en onafhankelijker maken van handelspartners. Door import duurder te maken, wil hij Amerikaanse goederen bevoordelen. Dat moet banen opleveren, en dat is electoraal belangrijk voor Trump. Hij laat ook niet na om bedrijven uit de hele wereld op te roepen hun productie te verplaatsen naar de VS. Dan ontlopen zij immers de invoerheffingen.
Ten tweede heeft hij inkomsten nodig om een gigantisch pakket aan beloofde lastenverlichtingen door te kunnen voeren. Door importen te belasten met heffingen, haalt Amerika zo honderden miljarden per jaar op, is de hoop. Trumps handelsadviseur Peter Navarro becijferde de opbrengst van de heffingen op 600 miljard dollar per jaar.
Ten slotte lijkt Trump de importheffingen ook te gebruiken als middel voor verdere onderhandelingen. Zo dreigde hij zijn buurlanden Canada en Mexico heffingen van 25 procent op te leggen, maar gingen die weer tijdelijk van tafel toen beide landen toezegden migratie en drugshandel te zullen bestrijden. Ook nu zouden de heffingen inzet kunnen zijn van andere onderhandelingen. Juist die onzekerheid maakt dat financiële markten de afgelopen weken in mineur waren. Beleggers zien door de heffingen de winsten verdampen en de economische groei afnemen, hetgeen tot lagere koersen leidde. Ook neemt de vraag naar goud toe, een teken dat beleggers op zoek zijn naar veiligheid.
4Wat heeft Trump tot nu toe al gedaan, qua importheffingen?
De importheffingen van 25 procent op producten uit Canada en Mexico zijn uitgesteld, maar zouden alsnog begin april in kunnen gaan. Verder heeft Trump een tarief van 10 procent op alle import uit China ingevoerd, en dat heeft hij verdubbeld begin maart. Sinds 12 maart passen de VS tevens een importheffing van 25 procent toe op staal en aluminium, een heffing die ook al in Trumps eerste termijn werd toegepast. En in maart kondigde Trump ook aan 25 procent te gaan heffen op producten uit landen die olie of gas uit Venezuela betrekken – wegens onder meer de „tienduizenden criminele bendeleden” die Venezuela naar de Verenigde Staten zou hebben gestuurd. Die heffingen zouden ook deze woensdag in moeten gaan.
Lees ook
Hoe werken Trumps importheffingen en wie betaalt de rekening?
5Wie betaalt die tarieven?
De facto is een opbrengst uit importheffingen een lastenverzwaring voor de Amerikaanse consument. Tarieven worden immers geheven als producten binnenkomen in de VS, door de Amerikaanse douane. Op dat moment worden producten dus kunstmatig duurder gemaakt. De goederen vinden daarna hun weg in de Amerikaanse economie, waar de heffingen bij de kostprijs zijn opgeteld. Goederen van buiten de VS worden dus vele procenten duurder, de rekening daarvoor wordt afgewenteld op de Amerikaanse consument. Ook zal de inflatie als gevolg van de prijsverhogingen fors toenemen, verwachten economen.
Beleggers zien door de heffingen de winsten verdampen en de economische groei afnemen, hetgeen tot lagere koersen leidde
In theorie kunnen ook landen die naar de VS exporteren een deel van de heffingen voor hun rekening nemen, door de leverprijs aan de VS te verlagen met (een deel van) het heffingspercentage. Het is echter onwaarschijnlijk dat veel exporteurs dat zullen doen: de marges op veel producten zijn vaak zo laag dat het economisch niet uit kan de kostprijs van producten fors te verlagen.
6Hoe zal de rest van de wereld reageren?
Ook dat is hoogst onzeker. Veel landen die al getroffen zijn door importheffingen, hebben al tegenmaatregelen genomen of aangekondigd. Economen benadrukken dat heffingen het land dat ze oplegt zelf het hardst raken, dus al te hard terugslaan is onverstandig. Politiek gezien kan het echter verstandig zijn om wel iets terug te doen, al was het maar om onderhandelingen met Team Trump af te dwingen. Europa heeft een pakket maatregelen klaargezet dat zich vooral richt op typisch Amerikaanse sectoren. Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen kondigde dinsdag tegenmaatregelen aan die zich richten op techdiensten. Trump heeft echter ook al gezegd nieuwe importbeperkende maatregelen wederom te zullen beantwoorden met nog hogere heffingen vanuit de VS.
Lees ook
Trumps bevrijdingsdag kan het begin van een handelsoorlog worden
