De slachtoffers van de gijzeling in het Edese Café Petticoat hebben alle vier een tatoeage laten zetten. Faith over Fear. De gijzeling bracht de medewerkers van het café – drie negentienjarigen en een twintiger – dichter bij elkaar. Ze zijn in de rechtbank in Zutphen, omdat eind maart een man onder bedreiging vier medewerkers urenlang gegijzeld hield in de kroeg. De medewerkers houden elkaars hand vast, geven elkaar papieren zakdoekjes. Bang zijn ze nog allemaal.
Na sluitingstijd, rond kwart over vijf zaterdagochtend, zaten vier medewerkers aan de ‘sluitborrel’ toen Corné H. de Petticoat binnen kwam lopen. Hij toonde twee messen en zei dat in zijn rugzak explosieven zaten. Hij vroeg om een onderhandelaar en wilde 10.000 euro. De gijzeling duurde in totaal zeven uur.
Iets na elven werden de eerste drie gijzelaars vrijgelaten, ruim een uur later de laatste. De gijzelnemer bleek geen explosieven bij zich te hebben.
Uit een reconstructie van NRC bleek eerder deze week dat verdachte Corné H. een lange geschiedenis in instellingen en de geestelijke gezondheidszorg heeft.
Lees ook
Gijzeling in café in Ede was het sluitstuk van een lange zoektocht naar psychische hulp
Nachtmerrie
De slachtoffers vertellen tijdens de rechtszaak dat ze niet meer goed slapen en hoe ze zich in het café – waar ze nog altijd werken – niet meer op hun gemak voelen. Ze hebben paniekaanvallen, schrikken veel, zijn doorverwezen naar een psycholoog. Het was een nachtmerrie, die nog steeds voortduurt. Ze snappen dat Corné H. ziek is, maar hopen toch dat hij wordt gestraft. „Je hebt je problemen”, zegt een van hen. „Maar je hebt van jouw probleem ons probleem gemaakt.”
Verdachte Corné H. luistert aandachtig als de slachtoffers hun verhaal vertellen. Daarna draait hij zich om. Het is het enige moment tijdens de zitting dat de slachtoffers weer zijn gezicht zien, het getatoeëerde kruis op zijn adamsappel en de drie druppeltjes onder zijn ogen trekken de aandacht. „Heel veel sterkte”, zegt hij dan. De slachtoffers huilen. De ouders van Corné ook.
De zaak tegen H. gaat over meerdere dingen. Wat in het café is gebeurd en wat daarvan de impact is geweest. En de voorgeschiedenis van H., die volgens zijn advocaat Petra Breukink ook een slachtoffer is: van „falende” hulpverlening. „Corné en zijn familie zoeken al jaren naar de juiste hulp”, zegt zij. „Maar die komt niet van de grond.”
Zo zijn er in 2023 lange wachtlijsten bij instellingen en wijzen sommige hem af. Uit rapporten blijkt dat een psycholoog en psychiater hem verminderd en sterk verminderd toerekeningsvatbaar vinden voor wat er in het café is gebeurd.
Dwangverpleging
De officier van justitie stelt dat er juridisch geen sprake is van een gijzeling, maar van een wederrechtelijke vrijheidsberoving. Dat komt omdat H. niet in het café was met als doel rijk te worden, maar dat er iets anders aan de hand was. Ze vindt behandeling noodzakelijk, maar zegt ook dat Corné H. deels verantwoordelijk is voor wat zich heeft voorgedaan. Daarom wil ze dat hij een jaar gevangenisstraf krijgt, plus tbs met dwangverpleging. Ook moet hij een voorwaardelijke straf die hij eerder kreeg alsnog uitzitten.
Ook advocaat Breukink vraagt om tbs met dwangverpleging plus een straf die gelijk is aan het voorarrest. Ze maakt zich zorgen om de wachttijden die er ook voor tbs-klinieken zijn. „Corné wil zo snel mogelijk hulp, niet meer pappen en nathouden.”
Tijdens de zitting komt Corné H. uitgebreid aan het woord. Hij praat met vlakke stem, bijna in slow motion. Zijn bovenlichaam lijkt wel bevroren. Het motief – „de why”, noemt hij het zelf – is voor hem nog steeds „een grote vraag”. Dat hij vroeger weleens in de Edese kroeg kwam, was geen reden. „Het had zoals ik het nu zie elk ander café daarnaast kunnen zijn.” Hij ziet het nu als „een schreeuw om hulp”.
De rechtbank neemt twee weken om zich over de zaak te buigen. Een dag voor Kerstmis wordt de uitspraak verwacht.
Lees ook
Gijzeling in Ede is ten einde: ‘Ja, ze hebben hem te pakken’