Heeft het zin om je kind een time-out te geven? En andere vragen over straffen en corrigeren

Opvoeden Voor ouders is het soms een worsteling: hoe reageer je op een goede manier als een kind zich misdraagt? Hoe geef je grenzen aan? En welke straffen kan je beter wel, of juist niet geven? NRC zet adviezen van deskundigen op een rij.
Illustratie Martien ter Veen

Goed gedrag belonen, negatief gedrag negeren. Positief opvoeden, dat is wat ouders vaak proberen. Maar dat betekent niet dat een kind alles maar mag. Hoe corrigeer je een kind dat over de schreef gaat? Annemiek Leclaire legde in de rubriek Opgevoed tal van lezersvragen over dit onderwerp voor aan opvoedexperts. Voor deze gids selecteerden we acht relevante vragen.

1 Heeft de time-out als straf zin?

Een grootvader schrijft over zijn 3-jarige kleindochter, die altijd een time-out van haar ouders krijgt als ze iets stouts heeft gedaan. Dan moet ze in de hal op de trap zitten en drie minuutjes stil zijn. Als ze toch opstaat, krijgt ze er een minuutje bij. Op aanraden van haar ouders heeft opa nu ook een ‘time-out stoel’ aangeschaft voor in de gang. Maar is zo’n straf nou echt nodig, vraagt hij zich af. „Wij hebben dat zelf met onze zoon destijds nooit zo gedaan. Ze is inmiddels toch ook oud genoeg om er samen over te praten?”

Deze kinderpsycholoog zegt: het kind negeren helpt niet, in verbinding blijven wel

2 Mag ik als straf de mobiel van mijn puber afpakken?

Pubers die zich niet aan de afspraken houden, wat moet je daar als ouder mee? Een moeder weet het even niet meer. Ze heeft met haar 16-jarige dochter de afspraak dat als ze uitgaat, ze om 01.00 uur thuis moet zijn. Maar hier houdt ze zich keer op keer niet aan. „Ik denk dat het goed is om haar telefoon een tijdje af te pakken als straf, want daar voelt ze echt pijn van”, schrijft de moeder. Maar haar man is het er niet mee eens om hun dochter haar sociale contacten te ontnemen. Heeft hij gelijk? En zo ja, wat is dan wél een adequaat correctiemiddel?

Opvoeddeskundigen zeggen: inmenging in de persoonlijke levenssfeer van pubers ligt ingewikkeld

3Hoe straf ik mijn gevoelige tiener?

Mijn 19-jarige zoon reageert altijd heel heftig als hij wordt gecorrigeerd, schrijft een moeder. Hij wordt boos en overstuur en reageert dit af op zijn broertje. Bovendien draait hij de feiten om. „Hij zal nooit de aanleiding van mijn boosheid in zijn eigen gedrag zoeken, hij zal nooit zeggen: ‘Sorry mam’.” Hoe straf je een kind dat zo gevoelig is?

De experts zijn duidelijk: straffen is hier niet de oplossing

4Is een corrigerende tik een goed idee?

Heeft een corrigerende tik niet ook soms waarde in de opvoeding van een kind, vraagt een vader zich af, die vroeger zelf ook af en toe een tik kreeg als verbaal waarschuwen niet hielp. Tegen zijn billen, of zelfs in zijn gezicht. „Dan schrok ik, en hield ik op. Ik denk dat het soms echt nodig was, ik was heel druk vroeger.” Tegenwoordig is dat niet meer geaccepteerd, maar tegelijkertijd zijn de kinderen van nu verwender en minder gedisciplineerd, ziet hij. Is de opvoeding niet te soft geworden?

Deskundigen zeggen: slaan is altijd zinloos en vernederend

5Hoe begrens je een puber met autisme?

Een kind met een autismespectrumstoornis vraagt vaak een andere opvoeding dan kinderen zonder autisme. Een moeder worstelt met hoe ze haar 14-jarige zoon moet corrigeren. „Waar is de scheidslijn tussen tijd en ruimte geven en hem zien voor wie hij is, en hem aanspreken op onacceptabel gedrag van een tiener in de puberteit? En hoe houd ik in grenzen stellen rekening met wie hij is? Hij kan snel overweldigd en overprikkeld raken.”

Lees hier opvoedtips voor ouders met kinderen met een autismespectrumstoornis

6Hoe leer je kinderen grenzen?

Grenzen kunnen aangeven is een basisvaardigheid waar kinderen de rest van hun leven profijt van kunnen hebben, maar hoe leren we ze dat? Een moeder van twee jongens van 4 en 6 jaar oud wil haar kinderen graag meegeven dat ze in verschillende situaties vriendelijk en respectvol blijven, maar ook dat ze voor zichzelf mogen opkomen. Haar oudste is naar vriendjes toe juist dwingend in wat hij wil, de jongste laat makkelijk over zich heen lopen. Hoe stuur je dit als ouder bij?

Een klinisch psycholoog adviseert: een sport kan hierbij helpen

7Mag je een kind op fouten wijzen?

Een vader en een moeder zijn het onderling niet eens: als een kind hardop aan het lezen is, mag je het dan corrigeren, of is dat iets voor op school en moet thuis lezen vooral gewoon ‘leuk’ zijn? Tere kinderzieltjes mogen tegenwoordig niks confronterends meer horen, schrijft de vader. Je moet natuurlijk niet ieder foutje steeds aankaarten, maar een kind kan wel beter in iets worden door gecorrigeerd te worden, vindt hij. Wat is de juiste aanpak?

Dit vindt opvoedfilosoof Stijn Sieckelinck: als je geen fouten benoemt, ontneem je je kind de kans iets te leren

8Als je een kind opvoedt met beloningen, train je dan geen ‘voor-wat-hoort-wat’-mentaliteit?

Zindelijkheid, de speen afleren, in je eigen bed doorslapen en luisteren na één waarschuwing: een moeder van een zoon (7) en dochter (5) werkt thuis met een stickerkaart. Goed gedrag wordt beloond met een sticker, en bij een volle kaart volgt er een kleinigheidje zoals een Donald Duck of pannenkoeken. Voor haar gezin werkt dit goed, alleen merkt ze nu dat haar zoon gaat onderhandelen als zij en haar man dingen van hem vragen. ‘Als ik dit doe, krijg ik dan een cadeautje?’ Is zo’n stickerkaart wel een goed idee of is het slecht voor kinderen als je steeds inspeelt op extrinsieke motivatie?

Het advies van de opvoedkundigen: stop met de stickerkaart