Havik Rubio moet zich voor Trump in U-bochten wringen – hoe lang houdt hij dat vol?

Het is een baan waarop hij zich al een goed deel van zijn lange loopbaan in Washington op heeft voorbereid. Maar nu Marco Rubio zich sinds eind vorige maand minister van Buitenlandse Zaken mag noemen, is het de vraag of hij de baan wel echt heeft. En: voor hoelang nog?

Als kopstuk van de invloedrijke Inlichtingencommissie van de Senaat bouwde de Republikein de afgelopen jaren een reputatie op van pro-westerse, pro-democratische rouwdouwer. Dictaturen van Havana tot Teheran en van Moskou tot Beijing konden op havikachtige kritiek rekenen. Als zoon van Cubaanse ballingen uit Zuid-Florida sprak hij hen niet alleen aan op hun steun aan socialistische dictaturen in Latijns-Amerika. Rubio was (of leek althans) diep overtuigd dat de Amerikaanse democratie een kracht ten goede had te spelen in de wereld.

Als zoon van Cubaanse ballingen uit Zuid-Florida was Rubio diep overtuigd dat de Amerikaanse democratie een kracht ten goede had te spelen in de wereld

Dinsdag zat Rubio ineens aan een tafel in de Saoedische hoofdstad Riad tegenover zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov. In opdracht van zijn politieke baas Donald Trump moesten ze de onderhandelingen over ‘vrede’ in Oekraïne openen. Het onderhoud leverde diplomatiek-inhoudelijk gezien weinig op, maar Rusland haalde een enorme buit binnen: het werd gerehabiliteerd als serieuze gesprekspartner.

Strijdbaar

Toen het Russische leger Oekraïne drie jaar geleden grootscheeps binnenviel, was Rubio nog strijdbaar. Hij stelde, op basis van inlichtingen die hij als senator vertrouwelijk inzag, dat „er iets met Poetin aan de hand is”. De Russische leider was „altijd al een moordenaar”, maar „vijf jaar geleden had hij dit niet gedaan” en diens regime moest gestopt worden.

Dinsdag zat Rubio uren met regimekopstuk Lavrov om tafel. Daarbij moest hij zich bovendien laten vergezellen door een man met veel minder internationale ervaring, Trumps golfmaatje en vastgoedondernemer Steve Witkoff. Die kreeg na afloop in een onderhoud met de pers ook als eerste de kans om uit te leggen hoeveel vooruitgang er geboekt zou zijn. Dat optimisme was niet terug te lezen van Rubio’s gelaat.

De unanieme steun die Rubio als kandidaat-minister kreeg in de Senaat kan hem in Trumps ogen juist verdacht maken

Het is staande praktijk dat de minister van Buitenlandse Zaken de buitenlandkoers van de president dient uit te voeren. Maar Rubio heeft de afgelopen weken wel enkele heel opmerkelijke U-bochten moeten maken. Als China-havik moest hij erkennen dat de wereld „uiteindelijk multipolair zal worden”, nu Trump de wereld weer lijkt te willen gaan indelen in imperiale invloedsferen.

Ook moest Rubio de kaalslag op USAID verdedigen die Trumps informele adviseur Elon Musk daar aanrichtte met zijn wilde bezuinigingsoperatie. Dit nadat hij dit ontwikkelingshulpagentschap vaak prees. USAID steunt bijvoorbeeld al decennia organisaties en activisten die zich inzetten voor een meerpartijendemocratie en vrije pers in autocratische landen, niet in de laatste plaats Cuba, Nicaragua en Venezuela.

Minst slechte optie

Rubio schuift echter al jaren op richting Trump en diens MAGA-beweging, zoals elke Republikein met enige serieuze ambities de afgelopen jaren noodgedwongen deed. Nadat de toenmalige New Yorkse zakenman Trump hem tijdens de Republikeinse voorverkiezingen van 2016 graag pestte met zijn bescheiden lichaamslengte, omarmde Rubio hem als president. Toen Trump na zijn eerste termijn naar Rubio’s thuisstaat verhuisde, hengelde de senator in 2022 naar Trumps steun bij zijn eigen herverkiezing. Vorig jaar werd Rubio door Trump zelfs serieus overwogen als ‘running mate’.

Het werd uiteindelijk het State Departement voor Rubio. Daar werd hij bij zijn aantreden als de minst slechte optie gezien van de namen die rondgingen voor zijn baan. Hij werd ook als enige van Trumps kandidaat-ministers in de Senaat met unanieme stemmen goedgekeurd, dus ook van Democraten. Die brede steun van zijn ex-collega’s kan hem in Trumps ogen echter juist verdacht maken als deel van de Washingtonse ‘deep state’.

Bovendien heeft Rubio de nodige directe concurrentie. Zo benoemde Trump Richard Grenell als een ‘gezant voor speciale missies’, zonder vaste portefeuille. Deze oud-ambassadeur in Berlijn, waar hij graag Europeanen schoffeerde, was begin dit jaar Rubio’s belangrijkste concurrent voor de ministerspost. Grenell mag nu als een soort vliegende keep de wereld rond voor Trump. Hij praatte al Amerikaanse gedetineerden uit de cel in Venezuela en mag zich nu gaan bemoeien met de spanningen op de Balkan. Ook Trumps persoonlijke adjudant Elon Musk mag buitenlandbeleid uitstippelen, onder meer jegens zijn geboorteland Zuid-Afrika.

Persoonlijke klik

Dat Trump terugvalt op persoonlijke gezanten en andere buitenlui is niet nieuw. Hij liet als zakenman zijn personeel al graag onderling concurreren. Hij luistert niet zelden naar degene met wie hij de beste persoonlijke klik heeft – of naar wie het laatst bij hem in de kamer stond.

In zijn eerste termijn versleet hij twee bewindslieden op State, Rex Tillerson en Mike Pompeo. Zij slaagden er regelmatig in de scherpste kantjes van Trumps buitenlandbeleid af te vijlen. Ook Rubio lijkt dit te pogen. Door USAID nog enigszins te redden of door toch een plek voor Europa aan de onderhandelingstafel te bedingen – of die in ieder geval te beloven, zoals hij in Riad deed. Nu Trump in zijn tweede termijn een ontketende versie van Trump-I lanceert, moet blijken of voor zulke matiging ruimte blijft – of dat Rubio alleen in naam minister is.


Lees ook

Wil Poetin wat Trump wil? En wat betekent dat voor Oekraïne?

Bekers met afbeeldingen van de Russische president Vladimir Poetin en de Amerikaanse president Donald Trump worden te koop aangeboden in een souvenirwinkel in Sint-Petersburg.