Goedemorgen, we openen het blog op 4 oktober (Dierendag!) met een mooie foto van De Stier op het Beursplein; het symbool van een agressieve en stijgende aandelenmarkt. Wil je weten wat erachter zit? Lees hier de necrologie van de beeldhouwer die het originele beeld in New York neerzette – uit protest.
Dan nu ter zake, met eerst een blik op de beurzen. De Amerikaanse S&P 500 sloot 0,2 procent in de min. Misschien een meevaller, gezien de oorlog in het Midden-Oosten. Met name grote energiebedrijven als ExxonMobil (+0,9 procent) en Chevron (+0,2 procent) profiteerden van de gestegen olieprijs, die donderdag 5 procent omhoogging. Een vat Brent kost nu 77 dollar en 62 dollarcent. De grote Aziatische beurzen openden vrijdag in de plus.
Goed nieuws ook uit de havens aan de Amerikaanse oostkust: de giga-staking van eerder deze week is alweer… gestaakt. Er lijkt een deal ophanden na een nieuw loonbod, waarop de grootste havenvakbond de boel voorlopig weer opengooide – in elk geval tot na de Amerikaanse feestdagen. To be continued.
Het FD opent vandaag met een bericht waarin Rabobank-bestuurder Philippe Vollot wordt geciteerd. Het gaat over het vervolgen van topbankiers, wat volgens Vollot “verlammend” werkt. Bankiers zouden hun werk niet meer durven doen, uit angst voor vervolging.
Ook zijn er CBS-cijfers over nieuwbouw. In het tweede kwartaal van 2024 werden er 6.100 nieuwbouwwoningen verkocht – een stijging van 30 procent ten opzichte van het vorige kwartaal en 84 procent meer dan een jaar geleden. Dat lijkt heel wat, en dat moet ook wel: in de nieuwbouw is een forse inhaalslag nodig om aan 100.000 nieuwe woningen per jaar te komen. Volgende week komt makelaarsvereniging NVM met de cijfers over het derde kwartaal.
BNR Nieuwsradio berichtte gisteravond over de angst van grote Europese autofabrikanten voor boetes. Doordat de vraag naar elektrische voertuigen stagneert, lijken bedrijven als Volkswagen en BMW hun verkoopdoelen (en CO2-eisen uit Brussel) niet te halen. Miljardenboetes kunnen het gevolg worden.
En het is goed voor de schatkist, maar slecht voor het humeur: de verkeersboete. In de Volkskrant een bericht naar aanleiding van cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau – je weet wel, van die witte enveloppen met de paarse rand. Met name dankzij de inzet van de ‘mobiele’ flitspaal was het vaak kassa in de eerste vier maanden van dit jaar: er werden 1,6 miljoen boetes uitgedeeld. In Rotterdam was het op sommige plekken elke twee minuten ‘flits’.