Handelsoorlog EU-China wordt concreet: maatregelen tegen cognac

De Nederlandse Arbeidsinspectie eist dat pakketbezorgbedrijven hun personeel beter beschermen. Nu werken pakketbezorgers volgens de toezichthouder onder fysiek zware omstandigheden, bijvoorbeeld omdat ze te zwaar of te snel hun werkzaamheden moeten uitvoeren en dat moet veranderen, vindt de inspectie.

,,Werknemers in de depots van de pakketdiensten – meestal uitzendkrachten en vaak arbeidsmigranten – werken onder te zware fysieke omstandigheden”, signaleert de Nederlandse Arbeidsinspectie dinsdagmiddag op haar website.

Vrachtwagens, pallets en rolcontainers worden met de hand geladen en gelost. ,,Hierbij wordt te zwaar getild, ook onder de knie en boven de schouders”, schrijft de Arbeidsinspectie. Verder ligt het werktempo hoog en zijn er geen hulp- of tilmiddelen beschikbaar. Inspecteurs zagen bij de bezochte bedrijven een ,,ernstig verhoogd risico op overbelasting.”

In het afgelopen jaar voerde de overheidsdienst inspecties uit bij 35 depots van de grootste pakketdiensten van Nederland: PostNL, DHL, DPD, GLS, UPS en FedEx. Bij alle zes bedrijven moest de inspectie handhaven door slechte arbeidsomstandigheden.

De Arbeidsinspectie wil met de zes organisaties in gesprek over de Arbowet, die werkgevers en werknemers zelf laat bepalen op welke manier ze aan de wet willen voldoen binnen hun branche. Een gezamenlijke aanpak van de zes bedrijven voor veilig en gezond werk, geniet de voorkeur van de inspectie. Volgend jaar worden nieuwe inspecties ingevoerd.

De laatste jaren is de pakketsector gegroeid en hebben werknemers het drukker gekregen. Pakketjes worden snel – en vaak gratis – bezorgd en kunnen vaak ook weer gratis worden teruggestuurd. De werknemers moeten de pakketen onder hoge tijdsdruk en vooral ’s nachts sorteren.