Hamer: niet te snel extern onderzoek bij meldingen seksueel grensoverschrijdend gedrag

Werkvloer 22 bedrijven, waaronder de NS, Conservatorium Amsterdam en DuraVermeer, gaan een handleiding van Mariëtte Hamer gebruiken. Zij delen hun bevindingen met de regeringscommissaris.
Volgens Mariëtte Hamer grijpen bedrijven na een melding over grensoverschrijdend gedrag vaak 'in paniek' naar extern onderzoek, wat de situatie juist heftiger maakt.
Volgens Mariëtte Hamer grijpen bedrijven na een melding over grensoverschrijdend gedrag vaak ‘in paniek’ naar extern onderzoek, wat de situatie juist heftiger maakt. Foto Robin Utrecht/ANP

Bedrijven moeten na een melding van seksueel grensoverschrijdend gedrag niet te snel „in paniek” naar extern onderzoek grijpen. Volgens regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld Mariëtte Hamer maakt dat de situatie juist „heftiger”. Dat staat in de woensdag gepubliceerde pilotversie van een handleiding met „tips en tricks” voor de aanpak van meldingen waar bedrijven zelf mee aan de slag kunnen.

Hamer adviseert bedrijven in het rapport om al een plan van aanpak te hebben hoe met seksueel grensoverschrijdend gedrag om te gaan, al vóór een melding komt. Dat kan bijvoorbeeld door het aanstellen van vertrouwenspersonen die verstand hebben van het thema. Ook vindt ze het belangrijk dat elke melding wordt geëvalueerd.

De handleiding is opgesteld samen met experts en mensen die eerder betrokken zijn geweest bij meldingen van seksueel overschrijdend gedrag. Het is de bedoeling dat de pilotversie nog verder ontwikkeld wordt, benadrukt Hamer in het rapport. Nu gaan 22 bedrijven, waaronder de NS, Conservatorium Amsterdam en DuraVermeer, de handleiding gebruiken en hun bevindingen met de regeringscommissaris delen. Hamer: „We hebben allemaal gezien dat het vaak misgaat met de opvolging van meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer, met grote gevolgen voor melder, beschuldigde en organisatie. Deze handreiking is geen panklare oplossing, maar wel een gids in het maken van weloverwogen beslissingen.”