N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Kwartaalcijfers Door dalende prijzen voor gas en olie maakte Shell afgelopen kwartaal minder winst. Toch verhoogt het energieconcern het dividend.
De kwartaalwinst mag meer dan gehalveerd zijn, voor de aandeelhouders wil Shell zich van zijn beste kant laten zien. Het olie- en gasbedrijf verhoogt het dividend en koopt de komende maanden voor miljarden eigen aandelen in.
De bekendmakingen donderdag lijken opmerkelijk, verrassend zijn ze niet. Een jaar geleden boekte Shell een kwartaalwinst van liefst 11,5 miljard dollar (10,4 miljard euro), toen met name de gasprijs een recordhoogte bereikte door de Russische invasie in Oekraïne. Over de afgelopen drie maanden kwam de nettowinst uit op 5,1 miljard dollar. Dat is iets lager dan de gemiddelde verwachting van financiële analisten.
Douceurtjes verwacht
Ook de extra douceurtjes voor de aandeelhouders waren verwacht. Vorige maand kondigde bestuursvoorzitter Wael Sawan tijdens een beleggersdag in New York al aan dat het dividend dit kwartaal met 15 procent zou stijgen. Ook stelde hij extra inkoop van eigen aandelen in het vooruitzicht. Daarbij, zo bleek donderdaag, gaat het om nog eens 5,5 miljard dollar. Die inkoop zorgt ervoor dat bij gelijkblijvend resultaat de winst per aandeel toch stijgt. Met die voor beleggers gunstige vooruitzichten wil Sawan, die begin dit jaar de leiding kreeg, de relatief lage waardering van Shell op de beurs opkrikken.
Lees ook: Hoezo Brits? Shell wordt langzaam Amerikaans
Vooral Shells gasdivisie zag het resultaat dalen. In het tweede kwartaal van vorig jaar liep de gasprijs per megawattuur op tot meer dan 90 euro. In de afgelopen drie maanden lagen die prijzen tussen de 50 en 25 euro. De olieprijs daalde minder spectaculair: van zo’n 115 dollar een jaar geleden naar 75 dollar eind vorige maand.
Shell zag verder de winst op raffinage teruglopen, en ook de handel in energieproducten leverde minder op. De productie van olie en gas nam juist met 6 procent toe. Ondanks toegenomen vraag naar vloeibaar gas daalde Shells lng-productie met 8 procent. Dat komt vooral door het verlies van zijn belangen op het Russische eiland Sakhalin. Financieel bestuurder Sinead Gorman wilde niet ingaan op de vraag of deze gasactiviteiten in Rusland nog geld gaan opleveren.
Bosbranden
In New York kondigde Sawan vorige maand al aan dat de duurzame activiteiten van het concern – zoals laadpalen voor elektrische auto’s en productie van biobrandstoffen – alleen op zijn steun kunnen blijven rekenen als ze voldoende rendement opleveren. Mediaberichten dat Shell de nieuwe divisie Renewables zelfs zou willen afstoten, sprak Sawan donderdag tegen. „Dat hebben we nooit gezegd, maar het is geen geheim dat we naar partners op zoek zijn om mee samen te werken.” Jaarlijks wil Shell volgens Sawan 3 tot 5 miljard dollar in duurzame energie steken, op een totaal van jaarlijks 25 miljard aan investeringen.
Op de vraag of Shell door zijn uitstoot van broeikasgassen medeverantwoordelijk is voor de vele bosbranden rond het Middellandse Zeegebied ging de Libanees-Canadese topman niet direct in. „De zeer hoge temperaturen die we nu zien, illustreren dat gecoördineerde actie door alle partijen nodig is zodat we de goede beslissingen nemen om klimaatverandering te bestrijden”, zei Sawan, zonder ‘alle partijen’ te benoemen. „De focus van Shell ligt op vermindering van onze uitstoot en die van onze klanten”, vervolgde hij. Shell heeft als doel in 2050 uitstootvrij te zijn. Volgens de meeste experts moet de uitstoot van broeikasgassen al vóór 2030 wereldwijd fors zijn verminderd om zicht te houden op de doelstelling van Parijs, een maximale temperatuurstijging van 2 graden, en bij voorkeur 1,5 graad.