Halsema niet naar herdenking Japanse bezetting: oneens met ‘eerherstel’ Raymond Westerling

Japanse bezetting Halsema ziet af van deelname omdat ze het „zeer ongepast en pijnlijk” vindt dat de dochter van Raymond Westerling is uitgenodigd. Hij was een commandant van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger.
Halsema zal wel aanwezig zijn bij de Dekoloniale Indonesië Nederland Herdenking in Amsterdam op 16 augustus.
Halsema zal wel aanwezig zijn bij de Dekoloniale Indonesië Nederland Herdenking in Amsterdam op 16 augustus. Foto Roger Cremers

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam heeft zich teruggetrokken als spreker op de jaarlijkse herdenking van slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië op de Dam. Dat maakte zij dinsdag via Instagram bekend. Halsema ziet af van deelname omdat ze het „zeer ongepast en pijnlijk” vindt dat de dochter van Raymond Westerling is uitgenodigd als spreker. Hij was commandant van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL), en wordt door critici beschuldigd van misdaden tegen de menselijkheid in Nederlands-Indië na de Tweede Wereldoorlog.

Volgens Halsema zal de dochter van Westerling tijdens de herdenking pleiten voor „eerherstel en erkenning” voor haar vader, die „onder meer leidinggaf aan massa-executies van Indonesiërs”. Dat Westerling zulke gruweldaden heeft begaan heeft hij erkend. De discussie over zijn schuld draait om de vraag of hij als individuele militair verantwoordelijk kan worden gehouden voor het optreden van het KNIL, dat (tenminste gedeeltelijk) opereerde op basis van orders afkomstig uit Nederland. Halsema zal wel aanwezig zijn bij de Dekoloniale Indonesië Nederland Herdenking in Amsterdam op 16 augustus. Volgens Halsema is dat een „inclusieve herdenking waarbij de verschillende groepen niet tegenover elkaar staan, maar de gedeelde koloniale- en oorlogsgeschiedenis centraal staat”.

De dochter van Westerling heeft de afgelopen jaren meermaals haar vader verdedigd. Aan Elsevier Weekblad schreef zij in 2021 onder meer: „En in die tijd had je niet de middelen van de huidige manier van oorlogsvoering, met de voorhanden middelen voor proportioneel optreden in een noodsituatie volgens de normen van toen. Wij in het hier en nu kunnen en mogen dan ook niet oordelen en met vingers wijzen over wat er toen gebeurd is.” Uit een onderzoek van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies uit 2022 bleek dat tijdens het de Nederlandse oorlog in Indonesië „ook toen geldende ethische grenzen zijn overschreden”.