Haïtiaanse politie doodt vijf leden van milieugroepering te midden van grootschalige protesten

De nationale politie van Haïti heeft woensdag in hoofdstad Port-au-Prince, te midden van dagenlange protesten, vijf mensen om het leven gebracht. Dat melden internationale persbureaus. De vijf personen waren verbonden aan de Protected Areas Brigade (BSAP), een milieuagentschap dat zich in de afgelopen jaren tot een paramilitaire groepering zou hebben ontpopt. Ook heeft de politie drie mensen gearresteerd.

Onder welke omstandigheden de BSAP-leden om het leven zijn gebracht is niet bekend, maar volgens de politie hadden ze wapens bij zich. Die zouden ze niet hebben laten vallen, en de politie stelt dat de BSAP-leden uit zelfverdedeging zijn doodgeschoten. Deze informatie is door de internationale persbureaus en NRC niet te verifiëren. De nationale politie van Haïti heeft nog geen reactie gegeven op de schietpartij. Een aantal BSAP-leden werd eind januari schuldig bevonden aan gewelddadige botsingen met de politie.

In Haïti wordt sinds maandag gedemonstreerd. Demonstranten eisen dat premier Ariel Henry zijn functie neerlegt. De ambtstermijn van Henry liep woensdag 7 februari ten einde, maar vooralsnog heeft hij geweigerd om te stoppen als premier. In heel het land vinden grootschalige aanvaringen tussen de politie en demonstranten plaats. Daarom zijn scholen, het openbaar vervoer en andere publieke voorzieningen sinds maandag gesloten.


Lees ook
Demonstranten de straat op in Haïti om premier Henry te dwingen tot aftreden

Demonstranten gaan in Port-au-Prince de straat op te eisen dat premier Henry aftreedt.

Tijdens de demonstratie in de hoofdstad werden woensdag, naast de dood van de BSAP-leden, ook andere botsingen met de politie gemeld. Zo werden demonstranten met traangas en kogels weggedreven. Ook in andere steden in het land werd er gedemonstreerd, zoals in het westen van Haïti in de stad Jérémie. Daar verzamelden zich duizenden mensen, die gebouwen en auto’s in brand zouden hebben gestoken.