Guantanamo Bay:al bijna 24 jaar buiten de rechtsorde

Bijna 24 jaar geleden, na de aanslagen van 11 september, bedacht de Amerikaanse regering een gevangenissysteem om de vijanden uit de ‘war on terror’ op te sluiten. Het werd een regime dat ver buiten de normale rechtsorde lag: de gevangenen werden als vijandige strijders behandeld, ze kregen geen toegang tot de Amerikaanse rechter en ze werden ondervraagd met martelmethoden. De omstreden oorlog is allang voorbij, maar de gevangenis is nog open en er zitten nog altijd gedetineerden zonder aanklacht.

Dit is de geschiedenis van Guantánamo Bay Detention Camp aan de hand van de lotgevallen van vijf gedetineerden.


De twintig eerste gevangenen

In de keuze voor de plaats is het principe van de gevangenis al besloten: de Amerikaanse legerbasis Guantánamo Bay ligt op Cuba, buiten het grondgebied van de Verenigde Staten. Zo konden de ‘krijgsgevangenen’ uit de War on Terror die president Bush op 20 september 2001 afkondigde, geen aanspraak maken op een proces in het Amerikaanse rechtssysteem. Een uitspraak van het Hooggerechtshof zou hen pas in 2008 het recht geven hun detentie aan te vechten voor een federale rechter.

Volgens de Amerikaanse grondwet mag niemand gevangen worden gehouden zonder voor de rechter te zijn gekomen. De regering-Bush stelde dat de Guantánamo-gedetineerden „vijandige buitenlanders” zijn, die om die reden geen proces kunnen eisen.

Onder de gevangenen bevonden zich geoefende en geharnaste strijders van extremistische moslimgroepen in Afghanistan. Maar er zaten ook veel evidente sukkelaars bij, sommige werden aangebracht door Afghaanse of Pakistaanse premiejagers.


Minderjarige gevangenen

Niet elke minderjarige gedetineerde is even onschuldig. Omar Khadr was vijftien of zestien toen hij na een vuurgevecht met Amerikaanse soldaten gevangen werd genomen.

Een van de belangrijkste vangsten uit de afgelopen twintig jaar is Khalid Shaikh Mohammed. Hij is een van de aangeklaagden die worden verdacht van directe betrokkenheid bij de aanslagen van 11 september 2001. Hen hangt de doodstraf boven het hoofd.


Gedetineerden die zijn aangeklaagd

Hoewel, zelfverklaard? Shaikh Mohammed deed zijn bekentenissen na zogenaamde ‘enhanced interrogation’, een eufemisme voor vormen van marteling, zoals het uit de slaap houden en water boarding, uitgewerkt door twee Amerikaanse psychiaters en van een juridisch fiat voorzien door de regering-Bush.

Martelingen vonden doorgaans plaats in andere gevangenissen buiten de VS en buiten het zicht van de wereld. Guantánamo Bay is het topje van de ijsberg van een penitentiair systeem, dat was opgezet om informatie over mogelijke nieuwe terroristische aanslagen te verkrijgen.


Omgekomen in gevangenschap

Van meet af aan is er gediscussieerd, geprotesteerd en geprocedeerd over de oprekking van het rechtssysteem in de strijd tegen terrorisme, waarvan Guantánamo Bay het belangrijkste symbool is. Juist daarom wilde president Obama de gedetineerden overplaatsen en het complex sluiten.

Let op het woordgebruik. De VS hebben zo veel mogelijk de indruk willen vermijden dat de gevangenen in Guantánamo ten onrechte werden vastgehouden. Een enkeling werd ‘vrijgelaten’, de meesten ‘overgeplaatst’.

Degenen die uit de gevangenis zijn gelaten, werden steeds onder allerlei door de Amerikanen afgedwongen voorwaarden naar een ander land gebracht. Soms nog altijd als gevangenen, soms onder verscherpt toezicht.


Gevangenen die zijn overgeplaatst

Obama wilde van de laatste paar honderd af. Maar zijn retoriek strandde op de politieke realiteit.

Naar de VS halen lukte hem niet. Zelfs leiders van zijn Democratische Partij zeiden: ‘Wij willen ze hier niet’ – zo onwenselijk was het om Guantánamo-gedetineerden naar Amerikaans grondgebied over te brengen en ze zo toegang te verlenen tot het rechtssysteem.

Om ze over te plaatsen had Obama de medewerking van andere landen nodig. Nederland, bijvoorbeeld, weigerde gevangenen op te nemen.

Zo zitten nog altijd 15 mannen in Guantánamo Bay vast. Twaalf die zijn aangeklaagd of veroordeeld en drie die in een levenslange schemerzone zitten die ‘gevangen op grond van het oorlogsrecht’ heet.

President Biden had aangekondigd het detentiecomplex te willen sluiten. Dat is niet gelukt. Op de valreep van zijn ambtstermijn, op 6 januari 2025, kondigde het ministerie van Defensie aan dat elf Jemenitische gedetineerden zijn overgeleverd aan de regering van Oman.



Delen