Grote natuurbrand ten noorden van Athene, rookwolken boven Griekse hoofdstad

Ten noorden van de Griekse hoofdstad Athene is zondagmiddag een grote natuurbrand uitgebroken. Het vuur woedt volgens Griekse media op zo’n 35 kilometer van de stad. Boven de stad hangen grote rookwolken, autoriteiten adviseren bewoners om binnen te blijven.

In groten getale wordt geprobeerd het vuur te blussen. Meer dan 400 brandweerlieden, 110 brandweerauto’s, 15 vliegtuigen en 9 helikopters zijn al ingezet. De brand brak rond 12.00 uur lokale tijd uit. Door de harde wind verspreidt het vuur zich in een rap tempo.

Bewoners die dicht bij het vuur wonen, zijn via noodberichten gewaarschuwd en worden geadviseerd hun huizen te verlaten. Dodelijke slachtoffers zijn er zover bekend niet gevallen, wel zijn meerdere huizen beschadigd geraakt.

Warm en droog weer in Griekenland vergroten, aangesterkt door harde wind, het gevaar van bosbranden. Juni en juli waren de warmste maanden ooit gemeten in het Zuid-Europese land, dat dit jaar ook de warmste winter ooit registreerde. Meteorologen verwachten dat de komende week het gevaar van bosbranden zal blijven.

Foto Karagiannis Eurokinissi/Reuters
Foto Elias Marcou/Reuters
Foto Derek Gatopoulos/AP