Grote investeerder CVC doet overname in Nederland voor 1 miljard

Private equity De grote investeerder CVC neemt het Nederlandse DIF Capital Partners over, voor naar verluidt 1 miljard euro. Zo breidt CVC, een van de grootste investeringsfondsen in Europa, uit in infrastructuur.

Spoorlijn in het binnenland van Australië, de ‘Outback’.
Spoorlijn in het binnenland van Australië, de ‘Outback’. Foto Totajla

CVC Capital Partners, een van de grootste investeringsfondsen in Europa, heeft een omvangrijke overname gedaan in Nederland. Het private-equityfonds neemt een meerderheidsbelang in DIF Capital Partners. Op termijn wil CVC ook de resterende aandelen kopen, hebben de partijen afgesproken.

DIF investeert met name in infrastructuur, energie en telecommunicatie. Het Nederlandse fonds met hoofdkantoor in Amsterdam kocht vorig jaar onder meer een belang in groene-waterstoffabrieken in Vlissingen en Terneuzen.

CVC en DIF hebben de overname dinsdag bekendgemaakt. Beide partijen hebben geen financiële details gemeld, maar volgens de Britse zakenkrant Financial Times gaat het om een transactie ter waarde van circa 1 miljard euro in cash en aandelen.

DIF Capital Partners bestaat sinds 2005. Het fonds werd opgericht door de Nederlandse bankiers Menno Witteveen (ex-AMRO Bank) en Maarten Koopman (ex-ABN). DIF heeft 225 medewerkers en 11 kantoren. Het bedrijf beheert investeringen ter waarde van 16 miljard euro. Naast het genoemde belang in de groene-waterstoffabrieken van het bedrijf VoltH2 in Zeeland, investeert DIF bijvoorbeeld ook in spoorwegen in Australië, glasvezel in Finland en industriële batterijen in het Verenigd Koninkrijk.

Uitbreiden naar infrastructuur is voor ons een logische volgende stap gezien de langdurige groeitrends in infrastructuur en de mate waarin deze aansluit bij onze bestaande investeringen

Rolly van Rappard mede-oprichter CVC

Voor CVC Capital Partners is de overname van het relatief kleine, gespecialiseerde DIF een snelle manier om zijn portfolio uit te breiden in infrastructuur. Dat wordt op dit moment gezien als een lucratieve sector.

In een toelichting op de overname zegt de Nederlandse mede-oprichter van CVC, Rolly van Rappard: „Uitbreiden naar infrastructuur is voor ons een logische volgende stap gezien de langdurige groeitrends in infrastructuur en de mate waarin deze aansluit bij onze bestaande investeringen.”

Medewerkers van Citibank

CVC Capital Partners (hoofdkantoor in Luxemburg) is een van de grootste investeringsfondsen in Europa. Het bedrijf, dat in 1993 werd opgericht door medewerkers van Citibank, beheert investeringen met een totale waarde van 161 miljard euro.

Lees ook: Er gloort weer hoop voor een beursgang nu ‘grote jongen’ CVC zijn debuut wil maken in Amsterdam

In Nederland had het fonds belangen in onder meer afvalverwerker Van Gansewinkel en supermarktketen C1000 en nam het bedrijf de theedivisie over van Unilever. CVC investeert ook in sportclubs en -competities, zoals de Spaanse voetbalcompetitie La Liga, vrouwentennisorganisator WTA en internationaal rugby.

Net als andere private-equitybedrijven is CVC de afgelopen maanden druk bezig geweest om zijn investeringen te vergroten en te verbreden. Zo worden private-equitybedrijven onder meer actief in kredietfaciliteiten (voor overnames) en andere financiële diensten. Vorige maand wist CVC een recordbedrag op te halen bij investeerders die hun vermogen willen laten beheren door het fonds. CVC trok 26 miljard euro aan.

In augustus meldde de Financial Times dat CVC de plannen voor een beursnotering in Amsterdam nieuw leven had ingeblazen. De investeerder werkte vorig jaar ook al aan een beursnotering, maar die werd uitgesteld vanwege de onrust op de beurzen door de oorlog in Oekraïne. Persbureau Reuters meldde onlangs dat CVC zou overwegen om zijn Duitse parfumerieketen Douglas, die ook veel filialen heeft in Nederland, naar de beurs te brengen.