Grootste zorgsectoren presteren slecht: ‘Er moet nu niks geks gebeuren, zoals een nieuwe pandemie

Een gesloten beddenafdeling, vier ic-bedden minder en een half miljoen euro minder naar het innovatielab: het Zuyderland Medisch Centrum moet volgend jaar 15 miljoen euro bezuinigen omdat „kosten en opbrengsten helemaal scheef lopen”, zegt directeur David Jongen. De Limburgse zorginstelling biedt ziekenhuiszorg, verpleeg- en thuiszorg.

Het Zuyderland is niet de enige zorginstelling met financiële problemen. Het gezamenlijk resultaat van de vier grootste zorgsectoren – ziekenhuiszorg, gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg en vvt-zorg (verpleeg- en thuiszorg) – was in 2022 bijna 40 procent lager dan een jaar eerder, berichtte het CBS donderdag. Oorzaken zijn voornamelijk het wegvallen van coronasteunmaatregelen dat jaar en stijgende kosten voor uitzendkrachten. Daarbij komt dat zorginstellingen, net als andere sectoren, de afgelopen twee jaar te maken hadden met inflatie, hoge energiekosten en nieuwe cao’s waarin hogere lonen zijn afgesproken.


Lees ook
Perverse prikkel eindelijk uit zorgstelsel: ‘Genant dat verzekeraars aangemoedigd werden om chronisch zieken te weren’

<strong>Patiënt</strong> op de oncologieafdeling.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/12/grootste-zorgsectoren-presteren-slecht-ac280c298er-moet-nu-niks-geks-gebeuren-zoals-een-nieuwe-pandemie.jpg”><br />
</a> </p>
<p>Om niet in de rode cijfers terecht te komen, moet het Zuyderland voor zowel de ziekenhuiszorg als de verpleeg- en thuiszorg bezuinigingen doorvoeren. „De lonen van ons personeel stijgen met 16 procent in anderhalf jaar”, zegt Jongen. „Ook onze dienstverleners – zoals het bedrijf dat ons beddengoed wast – verhogen de prijzen vanwege inflatie. En dat krijgen we niet allemaal vergoed van de verzekeraar. Dat snap ik, want die betalen ons van de premies, maar het kost ons wel veel geld.”</p>
<p><dmt-quote type=zorgbestuurderMichiel van Roozendaal We moeten investeringen uitstellen. Zo verlies je een jaar

Het ziekenhuis brengt op alle afdelingen het aantal bedden omlaag, wat bij elkaar neerkomt op ongeveer één afdeling. Hoewel het op bijvoorbeeld de intensive care de laatste maanden rustig is, brengt het afbouwen van de bedden wel een risico met zich mee. „Er moet niets geks gebeuren, zoals een nieuwe pandemie.” Al gaan de bedden niet „naar de schroothoop”, zegt Jongen, en medewerkers kunnen nog steeds „flexibel” worden ingezet, waardoor de bedden in geval van nood weer kunnen worden opgeschaald.

Ook bezuinigt het Zuyderland op het eigen innovatielab. Jongen noemt dat een „pijnlijke keuze”. In het Integraal Zorgakkoord – een akkoord met afspraken tussen onder meer het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, zorgverzekeraars en zorginstellingen – is afgesproken dat er geïnvesteerd moet worden in innovaties die de personeelstekorten kunnen verlichten, zoals digitalisering en automatisering. Het innovatielab van het Zuyderland blijft bestaan, maar, zegt Jongen: „de bezuinigingen gaan wel ten koste van ons innovatieve vermogen”.

Ook in de verpleeg- en thuiszorg ziet Jongen de kosten toenemen, onder meer vanwege stijgende salarissen die in de nieuwe cao zijn afgesproken. „Geen kwaad woord over die cao, want loonstijgingen waren nodig. Maar het kost wel allemaal geld.” Wel is de omzet in die sector „iets stabieler” dan in het ziekenhuis, zegt hij. „Vlak na corona bleven veel verpleeghuisplekken leeg vanwege de oversterfte waardoor de omzet kelderde. Nu zitten we weer vol, wat het gat tussen de kosten en de omzet iets verkleint.”

Rivas Zorggroep, dat onder andere ook ziekenhuiszorg (het Beatrixziekenhuis in Gorinchem) en vvt-zorg levert, doet „hard mee aan de daling” waarover het CBS bericht, zegt voorzitter van de Raad van Bestuur Michiel van Roozendaal. De instelling sloot 2022 met een positief resultaat af, maar wel van slechts één miljoen euro, tegenover 7 à 8 miljoen in voorgaande jaren. Als voornaamste oorzaak noemt Van Roozendaal de inflatie en de inzet van zzp’ers vanwege ziekteverzuim onder het vaste personeel. Dat verzuim was vorig en dit jaar hoger dan in de eerste twee coronajaren. „Verpleegkundigen hebben die eerste jaren onder grote druk gewerkt. Die uitgestelde vermoeidheid zie je nu terug in het verzuim.”

‘Scherpe keuzes’

Ook hij noemt dat er juist méér geïnvesteerd moet worden om aan de toenemende zorgvraag te kunnen voldoen. „Maar nu moeten we investeringen uitstellen die we eigenlijk al eerder hadden moeten doen. Zo verlies je weer een jaar.” De overheid stelde 2,8 miljard euro aan ‘transformatiegelden’ beschikbaar voor zorgpartijen om investeringen voor de nodige omslag in de zorg te bekostigen. Van Roozendaal: „Maar het proces om die gelden toegewezen te krijgen, is heel ingewikkeld, waardoor het op de plank blijft liggen. Dat is zonde, nu wij zelf géén geld hebben om te investeren.”


Lees ook
Ziekenhuizen moeten investeren om de zorg betaalbaar te houden, maar hebben daar steeds minder geld voor

Onderdeel van de afspraken die zijn opgenomen in het Integraal Zorgakkoord zijn investeringen in digitalisering en automatisering om efficiënter te werken.

Rivas Zorggroep heeft „scherpe keuzes” moeten maken, zegt Van Roozendaal. „Op een gegeven moment moesten we de keus maken geen zzp’ers meer in te huren, omdat dat financieel gewoon niet kon. Dat betekent dat we sommige cliënten in de wijkverpleging geen zorg konden verlenen.” Sommigen moesten bijvoorbeeld langer in het ziekenhuis blijven, omdat er geen wijkverpleging beschikbaar was. Andere cliënten werden geholpen via beeldbellen in plaats van bij hen thuis.

Ook in de gehandicaptenzorg zijn de financiële problemen „onverminderd groot”, zegt Johan van Ruijven, woordvoerder van branchevereniging Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). Eerder dit jaar, bij de presentatie van de halfjaarcijfers, bleek dat 40 procent van de leden van VGN rode cijfers dreigde te draaien. In eerdere jaren waren dat nooit meer dan 10 van de 180 leden – zo’n 5 procent. Ook daar spelen de toenemende kosten voor personeel (voornamelijk inhuur van zzp’ers bij gebrek aan eigen personeel) en een nieuwe cao een grote rol. De organisaties hadden er in 2022 al last van, en dit jaar weer. Van Ruijven: „Het is weer een beroerd jaar geweest.”

De jaarcijfers van de leden van VGN over 2023 zijn nog niet binnen. De verwachting is dat een deel van de instellingen er iets beter voorstaat dan bij de halfjaarcijfers, maar dat er alsnog meer instellingen dan ooit verlies zullen draaien.



Leeslijst