Grootschalige toetsfraude bij KPMG, twee topmannen stappen op

Fraude Een aantal medewerkers van accountantskantoor KPMG deelde antwoorden van verplichte toetsen en trainingen. Deze moeten werknemers afnemen om hun kennis op peil te houden.
Twee topmannen van KPMG zijn vanwege het gesjoemel opgestapt.
Twee topmannen van KPMG zijn vanwege het gesjoemel opgestapt. Foto Lex van Lieshout/ANP

De afgelopen vijf jaar zijn in Nederland ruim honderd KPMG-medewerkers per jaar betrokken geweest bij fraude met verplichte examens en trainingen. Dat meldt het accountantskantoor vrijdag op basis van intern onderzoek. KPMG heeft een onbekend aantal fraudeurs ontslagen. Topmannen Roger van Boxtel (voorzitter van de Raad van Commissarissen) en Marc Hogeboom (bestuurder) zijn opgestapt.

Medewerkers van KPMG – een van de zogeheten ‘Big Four’ in de consultancywereld – moeten geregeld toetsen en trainingen afnemen om hun kennis op peil te houden. Een aantal medewerkers deelde antwoorden van deze toetsen en trainingen, waardoor anderen makkelijk slaagden. KPMG heeft de hoofdverantwoordelijken van het gesjoemel ontslagen, de overige fraudeurs die nog voor KPMG werken hebben een sanctie opgelegd gekregen. Onduidelijk is wat deze sanctie inhoudt.

Van Boxtel, voorzitter van de Raad van Commissarissen, laat in het KPMG-bericht weten een training „niet op correcte wijze afgerond” te hebben. Daarom trad hij eind juni al af. Topbestuurder Hogeboom, was niet betrokken bij de fraude, maar trekt desondanks het boetekleed aan. Hij zegt dat hij „meer oog had moeten hebben voor de signalen dat er onderling antwoorden voor interne toetsen werden gedeeld”. Om die reden stapt ook hij op.