Groot pensioenfonds PFZW stopt met investeren in grootste deel olie- en gasbedrijven

PFZW, het pensioenfonds voor zorgmedewerkers, heeft de meeste van zijn beleggingen in olie- en gasbedrijven verkocht. Het pensioenfonds meldt donderdag dat het twee jaar lang gesprekken heeft gevoerd met Shell, BP, TotalEnergies en 307 andere bedrijven over hun klimaatbeleid. Daaruit kwam naar voren dat „die ondernemingen geen of onvoldoende stappen hebben gezet in de overgang naar een schonere energiemix”. De overschakeling naar hernieuwbare energie gaat volgens PFZW „lang niet snel genoeg”. In totaal zou het gaan om beleggingen ter waarde van 2,8 miljard euro.

PFZW, dat in totaal 238 miljard euro beheert, zegt de komende twee jaar 2 miljard euro te willen investeren in bedrijven die zich richten op de energietransitie. Het fonds heeft zichzelf als doel gesteld om 15 procent van het beheerde geld in 2030 in bedrijven te stoppen die zich inzetten tegen klimaatverandering. Bij PFZW zijn ongeveer 2,9 miljoen mensen aangesloten, van wie het grootste deel in de zorg werkt. Het is het op een na grootste pensioenfonds van Nederland.

Er zijn zeven olie- en gasbedrijven waarin PFZW wel blijft investeren (Cosan S.A., Galp Energia, Granuul Invest, Neste Oyj, OMV A.G., Raízen S.A. en Worley Limited). Volgens het fonds gaat het om „voorlopers in de energiesector”, die „overtuigend” inzetten op hernieuwbare energie. „De zeven bedrijven waarin we nu blijven beleggen, zijn de enige die laten zien dat een omschakeling mogelijk is. Tegelijkertijd is het teleurstellend dat het er maar zeven zijn. We moedigen de grootste spelers in de fossiele sector aan om ook te versnellen in de omschakeling naar een schonere energiemix”, aldus PFZW-bestuursvoorzitter Joanne Kellerman.

PFZW kreeg de afgelopen jaren kritiek op het beleggen in olie- en gasbedrijven. Vanaf eind 2021 organiseerde onder andere Extinction Rebellion protesten bij het kantoor van PFZW in Zeist. De actiegroep eiste dat het pensioenfonds zijn miljardenbeleggingen in de fossiele industrie zou stopzetten.