Groot feest in Madrid: ‘Mijn baas hoeft me morgenochtend niet op het werk te verwachten’

,,Drie, twee, één….”, telt de commentator van de Spaanse televisie af. ,,Campeones!”, gillen enkele tienduizend fans op het plein bij Puente del Rey in de Spaanse hoofdstad Madrid bij het eindsignaal van de met 201 gewonnen EK-finale tegen Engeland. Siervuurwerk knalt de lucht in en bier spuit alle kanten op. Spanje viert feest, want na twaalf jaar lukt het La Roja opnieuw om Europees kampioen voetbal te worden. Het is al de vierde keer dat Spanje het EK wint.

De stad kleurde zondagavond rood geel, de kleuren van de Spaanse vlag. In Madrid hingen op verschillende locaties schermen waar fans de wedstrijd konden kijken. De dj die in Puente del Rey, aan de rand van de stad, de avond aan elkaar praatte gilt door de microfoon. “Ganamos la copa!” gevolgd door het nummer We are the Champions van Queen.

Politieagenten feliciteren elkaar snel met een handdruk voor ze de menigte weer onder controle proberen te houden. ,,Het is ons gelukt!”, roept Hugo Fernandez uitgelaten. ,,Dit is een historisch moment. Het heeft lang genoeg geduurd, maar het is dan eindelijk zo ver”. De laatste keer dat Spanje het EK won in 2012, was Hugo net zes geworden.


Lees ook

De Europese titel van Spanje is een ‘overwinning voor aanvallend voetbal’

Mikel Oyarzabal tikt  met de punt van zijn rechterschoen de 2-1 binnen. Net geen buitenspel.

,,Ik kan me daar eigenlijk vrij weinig van herinneren. Mijn ouders hebben toen foto’s gemaakt tijdens de huldiging en zo weet ik dat ik erbij was. Maar nu kan ik het feestje bewust meemaken”, zegt hij met een grijns op zijn gezicht. ,,Vamos España”, gilt vriend Miguel in zijn oor. Ze hebben met een groep vrienden de wedstrijd gekeken op het plein en zijn van plan om de rest van de avond cervezas te drinken. ,,Het is een mooie dag voor Spanje. Carlos Alcaraz wint de Wimbledon-finale en La Roja het EK. Ik ben verdomme trots om mezelf Español te noemen. Que felicidad!”.

Geklap en getoeter

Verderop knuffelen twee wildvreemden elkaar en doen een dansje. ,,Soy Español”, roepen ze al springend. Een leus die de rest van de avond overal te horen is. Auto’s en scooters rijden al toeterend door de stad en Spanjaarden staan op balkons te klappen

,,We zijn super blij. De winst is meer dan verdiend. Spanje heeft het echt zo goed gedaan op dit WK, vooral Williams en Lamine Yamal”, zegt de 26-jarige Lourdes. ,,Het enige wat eigenlijk mist is een écht volkslied”, lacht zus Angela (28). La Marcha Real, de nationale hymne, klinkt uit de speakers maar er wordt door de menigte niet gezongen, omdat er geen officiële tekst is. Want over de inhoud van die tekst kunnen de Spanjaarden het namelijk maar niet over eens worden. ,,Pero que viva España”, roepen de zussen in koor. Lang leve Spanje.

De Spaans-Colombiaanse Katy Lopez (44), gekleed in een Colombiaans voetbalshirt, wappert met de Spaanse vlag. ,,Vandaag is de dag van rood en geel.” In Madrid wonen veel Colombianen. Dat land speelt vannacht de finale in de Copa América tegen Argentinië. ,,Ik ben trots op Spanje. Het is mooi om te zien hoe de massa hier één wordt. Vanavond zijn we allemaal Spanjaarden. En straks wint Colombia, ojala. “

,,Dit verdient een nieuwe tatoeage”, wijst Ramón naar zijn arm die al flink onder zit. ,,De beker met de Spaanse vlag en de datum. Misschien laat ik de naam van Yamal ook wel tatoeëren.”, denkt hij hardop na. ,,Joder, die knul is ongelofelijk en verdient een ballon d’or.  Maar nu ga ik eerst zuipen. Mijn baas hoeft me morgenochtend niet op het werk te verwachten”,  loopt hij lachend weg.

España campeones!

Wanneer op het grote scherm te zien is hoe in Berlijn de beker omhoog wordt gehouden door de spelers gaat Madrid uit z’n dak. ,,España campeones de Europa!”, galmt het op het plein. Het feest verplaatst zich naar het centrum van de stad. En wat achterblijft op het plein zijn de flesjes bier en confetti.

De spelers wacht maandag een lange dag. Het elftal zal in het Zarzuelapaleis worden ontvangen door Koning Felipe en gaat later door naar de ambtswoning van premier Sánchez. In de avond rijden de spelers in een bus door Madrid om uiteindelijk op Plaza de Cibeles, waar alle huldigingen plaatsvinden, de beker te laten zien. Er worden volgens de lokale autoriteiten honderdduizenden mensen verwacht.