‘Die appjes? Die kreeg ik al voor de nieuwsberichten online stonden. Er werd geschreven dat in Groningen fatale drugs rondgingen. Ik schrok daar niet van. Het zijn drugs: je weet dat dat soort dingen kunnen gebeuren”, zegt een twintigjarige studente. Ze staat voor de Pathé-bioscoop in Groningen te wachten op het groepje eerstejaarsstudenten dat ze tijdens de introductieweek begeleidt. Deze vrijdagmiddag, 16 augustus, krijgen de kersverse studenten tijdens het evenement Love, Lust & Lounge in de bioscoop voorlichting over seks, drugs en alcohol.
Begin augustus gingen in Groningen appjes rond over een vervuilde variant van de drug 3-MMC, waaraan mensen overleden zouden zijn. „Jo gister is een vriend van m’n huisgenoot dood aangetroffen. Door 3M overleden. Gooi alles weg wat je hebt”, staat in een van de berichten. Stadsblog Sikkom plaatste 11 augustus een artikel waarin stond dat „mogelijk” vervuilde 3-MMC was gesignaleerd. „Meerdere mensen zouden er zelfs aan overleden zijn.” De NOS sprak iedereen die in de appjes werd genoemd en had contact met testlocaties voor drugs, met de politie en ziekenhuizen. Die konden de verhalen niet bevestigen.
Het Trimbos-instituut gaf na het bericht van Sikkom een verklaring uit, waarin het aangaf „uit te zoeken wat de achtergrond is van deze meldingen en of deze aanleiding geven tot nadere acties. Vooralsnog lijkt dit niet het geval.” Die aanwijzingen heeft het instituut nog steeds niet, zegt een woordvoerder vrijdag. „We houden de drugsmarkt continu in de gaten. Zodra we iets tegenkomen dat reden geeft tot zorg, komen we in actie. Dat is nu niet zo.” Wel heeft het instituut, in navolging van alle berichten, via de drugsinformatielijn telefoontjes gekregen van „mensen die zich zorgen maken”.
Lees ook
Wat designerdrugs met je doen: eerst de euforie, dan de psychoses. ‘Ik werd er schuw en achterbaks van’
Euforisch
De designerdrug 3-MMC is sinds 2021 verboden. Hij lijkt qua effect op ecstasy en amfetamine. Gebruikers voelen zich alert, wakker en euforisch. Met als bijkomstige risico’s een verhoogde hartslag en bloeddruk, pijn op de borst, paniek en slapeloosheid. Vaak is wat gebruikers denken dat 3-MMC is, eigenlijk een andere stof. In 2023 bevatte slechts 30 procent van de drugs die als 3-MMC werden ingeleverd om te testen, daadwerkelijk deze stof. In de monsters werd vooral 2-MMC of 3-CMC aangetroffen, andere designerdrugs. Gebruikers weten dus vaak niet wat ze innemen.
De introductieweek in Groningen heeft een „zerotolerancedrugsbeleid”, zegt voorzitter Esther Slomp. „Wie betrapt wordt met drugs, wordt meteen de toegang geweigerd en komt op de zwarte lijst. Dan mag je niet meer deelnemen aan de introductieweek of die als ouderejaars begeleiden.”
Maar heel paternalistisch doen over drugs heeft volgens Slomp geen zin. „Je kan wel streng zeggen: don’t do drugs, kids, maar dat helpt niet. Daarom proberen we bewustzijn te creëren met de voorlichtingen.”
Gratis en anoniem
Dat je in Nederland drugs op meer dan 25 locaties gratis kan laten testen, is een van de dingen die studenten tijdens de voorlichting te weten kunnen komen. „We willen je niet motiveren om drugs te gebruiken, maar zeggen ook niet dat je een slecht persoon bent als je het wel doet. Je kan gratis met ons praten over middelengebruik”, zegt Bill de Smeth van Verslavingszorg Noord-Nederland (VNN) tegen de zaal met studenten. „Free?”, vraagt een studente uit de Verenigde Staten verbaasd.
De Smeth: „Ja, gratis. En anoniem. Je zorgverzekering, ouders, huisarts of opleiding hoeven er niets van te weten.”
Als je huisgenoten en je vrienden allemaal drugs gebruiken, dan lijkt het alsof iedereen dat doet
Tijdens de voorlichting komt De Smeth met cijfers uit een onderzoek van Trimbos naar drugsgebruik onder 32.217 studenten in 2023. Daaruit blijkt dat 51 procent nog nooit cannabis heeft genuttigd, 92 procent nog nooit 3-MMC heeft genomen, 79 procent nog nooit xtc heeft geslikt en 88 procent nog nooit cocaïne heeft gebruikt. De studenten in de zaal kunnen het niet geloven. Een student zegt dat hij heel veel mensen kent die 3-MMC gebruiken. Een studente denkt dat mensen de vragenlijst niet eerlijk invullen.
Uit het Trimbos-onderzoek blijkt dat 10 procent van de studenten drugs gebruikt. „Het is niet heel sexy om te zeggen dat het wel meevalt”, zegt een woordvoerder van VNN. „Het gebeurt tegenwoordig wel minder stiekem. Toch, als je naar een festival gaat en je ziet daar mensen openlijk drugs gebruiken, dan denk je misschien dat veel mensen dat doen. Maar dat is alleen zo in bepaalde groepen. Het maakt uit in welke bubbel je zit. Als je huisgenoten en vrienden allemaal drugs gebruiken, dan lijkt het alsof iedereen dat doet.”
Wake-upcall
Dat herkende een 21-jarige studente die vrijdag stond te wachten op de voorlichting. „Ik heb een vriendengroep die wekelijks bij het uitgaan gebruikt. Zelf heb ik het ook een tijd best veel gedaan. Maar ik ben nu net terug uit het buitenland, daar deed ik het niet en nu wil ik het hier ook niet meer doen.”
De berichten over de mogelijk vervuilde 3-MMC had ze ook gekregen. Voor de zekerheid had ze die toch maar doorgestuurd naar haar vrienden die nog wel drugs gebruiken. „Het is toch een wake-upcall. Ik heb gezegd dat ze moeten oppassen.”
Lees ook
Joost was ketamineverslaafd. ‘Ik sliep met zakken ijs op mijn buik. Tegen de pijn’