Groningse gaswinningslocaties weer van waakvlam af

De gaskraan op twee productielocaties in het Groningenveld is weer helemaal dichtgedraaid. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw, D66) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Maandag had het kabinet de locaties Spitsbergen en Scheemderzwaag tijdelijk op de waakvlam gezet om de energievoorziening in Nederland te kunnen garanderen tijdens de vrieskou, mocht de grootste gasopslag van Nederland in het Drentse Norg uitvallen.

De gaswinning in het Groningenveld is sinds 1 oktober vorig jaar stopgezet. Wel kan het kabinet nog tot 1 oktober 2024 besluiten om de elf nog bestaande productielocaties weer op de waakvlam te zetten. Dit gebeurt in de praktijk als de gemiddelde temperatuur over een etmaal onder de -6,5 graden Celsius zakt. Dit was dinsdag het geval. Omdat de gemiddelde dagtemperatuur de komende veertien dagen volgens voorspellingen van weerinstituut KNMI niet onder de -6,5 graden Celsius zal zakken, kunnen de velden nu weer van de waakvlam af.

Het besluit om de gaskraan weer tijdelijk open te draaien leidde tot onvrede in Groningen, waar de gaswinning van de afgelopen decennia heeft gezorgd voor verzakte huizen en aardbevingsschade. De Groninger Bodembeweging (GBB) stelde op X dat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat „bij het minste of geringste” de waakvlam opent.

Vijlbrief schrijft woensdag het „vervelend” te vinden dat het kabinetsbesluit tot onrust heeft geleid. Doordat de gasopslag in Norg naar behoren functioneerde, hoefde de gaskraan niet verder open en is slechts een „minimale hoeveelheid” gas gewonnen van 0,008 miljard kubieke meter. Volgens Vijlbrief is met het besluit om de locaties alleen bij koud weer op de waakvlam te zetten voorkomen dat er de hele winter door gas gewonnen wordt. Het zou anders zijn gegaan om 3,2 miljard kubieke meter gas die op de elf productielocaties uit de grond was gehaald.