Groningse burgemeester Schuiling spreekt na ontvangen boete voor ‘aanstootgevend gedrag’ van ‘pijnlijk misverstand’

Koen Schuiling, burgemeester van de gemeente Groningen, stapt naar de rechter omdat hij een opgelegde boete van 250 euro voor „aanstootgevend gedrag” onterecht vindt. Dat heeft hij woensdag in een verklaring laten weten, schrijft Dagblad van het Noorden. Volgens hem is er sprake van „een pijnlijk misverstand”.

Schuiling reed begin dit jaar alleen in zijn auto. Naar eigen zeggen kreeg hij plotseling hevige buikpijn, waarna zijn poging om iets tegen die pijn te doen door een andere weggebruiker zou zijn opgevat als aanstootgevend. „Daar was uiteraard geen sprake van”, zegt Schuiling.

Schuiling, die binnenkort aftreedt als burgemeester van Groningen, zegt dat hij na het incident aan de politie uitlegde wat er was gebeurd. Ook zou hij een medische verklaring hebben gegeven. „Tot mijn verbazing heeft het OM toch een boete opgelegd.”

‘Schennis van eerbaarheid’

Het OM stelt dat Schuiling zich schuldig heeft gemaakt aan „schennis van de eerbaarheid” – blootstelling door een persoon van een deel van het lichaam op een manier die in strijd is met de lokale normen van gepast gedrag. Wat Schuiling precies zou hebben gedaan, is niet duidelijk. Het OM gaat niet in op details in de zaak.

Bij een strafbeschikking als deze legt het OM zelf een straf op. Zo wordt de rechter ontlast. Die moet zich nu alsnog over de zaak buigen, aangezien Schuiling het er niet mee eens is. Het is nog onduidelijk wanneer de rechter dit zal doen.

Schuiling maakte onlangs bekend vervroegd te stoppen als burgemeester. De opvangcrisis in Ter Apel en de afhandeling van de gaswinning in Groningen raakten hem diep en kostten hem dusdanig veel energie dat hij „niet langer de benodigde energie” heeft om nog veel langer aan te blijven. 23 oktober is zijn laatste werkdag, hij is dan precies vijf jaar burgemeester van Groningen geweest.


Lees ook

Na vijf jaar als burgemeester van Groningen is ‘de koek op’

Koen Schuiling stopt volgende maand na vijf jaar als burgemeester van Groningen.