Groei aantal vrouwelijke hoogleraren neemt toe, maar doel lijkt uit zicht

Op dertien van de veertien Nederlandse onderwijsinstellingen is het aantal vrouwelijke hoogleraren in 2024 toegenomen. Hoewel de tijd van de laagterecords daarmee achter de rug lijkt, ziet het er niet naar uit dat de sector haar eigen streefdoel van 31,2 procent voor 2025 gaat halen. Nu is immers ruim 28 procent van de hoogleraren vrouw, zo blijkt dinsdag uit een rapportage van het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH).

Het LNVH sprak vorig jaar al zorgen uit nadat de groei van het aandeel vrouwelijke hoogleraren was afgenomen tot 0,9 procentpunt per jaar. De positie van vrouwen in het hoger onderwijs moest daarom drastisch verbeteren, betoogde de belangengroep – een geluid dat in de gehele sector breed werd gedeeld. Dit jaar steeg het aandeel vrouwelijke hoogleraren met 1,1 procentpunt.  

Die stijging manifesteert zich dus op dertien van de veertien universiteiten. De Erasmus Universiteit Rotterdam blijft als enige achter. Daar daalde het aandeel vrouwelijke hoogleraren licht met 0,2 procent. De Universiteit van Tilburg registreerde daarentegen de grootste groei. Met een stijging van 2,1 procent komt het aandeel vrouwelijk hoogleraren daar bijna op een derde te liggen.

Hoewel het er alle schijn van heeft dat universiteiten hun gestelde doelen niet zullen behalen, is het totaalbeeld dat de monitor schetst positief. Vooral onder universitair hoofddocenten is het aandeel vrouwen sterk toegenomen. Dat komt doordat veel oudere mannelijke hoofddocenten hun emeritaat aankondigen. Uit het onderzoek blijkt daarnaast dat voor iedere man meer dan één vrouw ter vervanging beschikbaar is. Dit zogeheten ‘vervangingspotentieel’ is gestegen tot boven de 100 procent. Verder valt op dat de leeftijd van die vrouwen beduidend lager ligt dan die van hun mannelijke collega’s. 

Dat leidt tot enthousiasme bij Caspar van den Berg, voorzitter van de Universiteiten van Nederland (UNL). „Het is bemoedigend dat er ruim voldoende vervangingspotentieel is van vrouwelijke wetenschappers om de verwachte uitstroom van voornamelijk mannelijke hoogleraren in te vullen”, zegt hij. 

Onderwijsbegroting

Ondanks de stijgingen houdt het LNVH een slag om de arm voor de komende jaren vanwege aangekondigde bezuinigingen in het onderwijs. Het kabinet wil 1 miljard euro bezuinigen op het hoger onderwijs. Maar of dat ook daadwerkelijk gebeurt, is nog de vraag.

De coalitie heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer, waar een meerderheid de onderwijsbegroting moet goedkeuren. De oppositie onderhandelt nu met coalitiepartijen over de plannen. In elk geval wil het LNVH voorkomen dat de groeicijfers van vrouwen in het onderwijs opnieuw teruggedrongen worden.