Grindpaden en veel bergetappes in Tour de France, wielrensters vier dagen in Nederland

De finish van 111de editie van de Ronde van Frankrijk ligt volgend jaar voor de verandering niet op de Champs-Élysées in Parijs. Vanwege de Olympische Spelen in de Franse hoofdstad wijkt de Tourorganisatie af van een traditie en ligt de eindstreep na een tijdrit aan de Middellandse Zee in Nice. Dat was al bekend, maar werd woensdag officieel bij de dubbelpresentatie van het parcours door rondedirecteur Michel Prudhomme in Parijs. Hij bevestigde ook dat de derde editie van de Tour de France Femmes start in Rotterdam. Na acht etappes eindigen de rensters op Alpe d’Huez.

De mannenkoers begint volgend jaar voor het eerst in Italië. Vanuit Florence rijdt het peloton op 29 juni door de Apennijnen naar Rimini, waarna nog drie etappes op Italiaanse bodem volgen. Vanuit Italië vindt op de vierde dag de eerste echte bergrit plaats, waarin de renners onder meer de Galibier, met 2.642 meter het ‘dak van de Tour’, over trekken. De renners trekken vervolgens richting het noorden met een aantal vlakkere etappes en de eerste tijdrit, door de wijngaarden van de Bourgogne.

Opmerkelijk is de negende etappe, waarin de renners voor een deel over onverharde wegen moeten rijden. Veertien grindpaden van in totaal 32 kilometer zijn een risico voor de klassementsrenners maar een kans op spektakel voor de organisatie. De twee voorlaatste etappes vinden plaats in de Alpen, waar een aankomst bergop wacht op de Col de la Couillole met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,1 procent. Ook de afsluitende tijdrit, van Monaco naar Nice, vindt plaats in bergachtig gebied.

Tour de France Femmes

De Tour de France Femmes, die dit jaar voor de derde keer wordt georganiseerd, vertrekt op 12 augustus, de dag na de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen, uit Rotterdam. In acht etappes rijden de vrouwen over 946,3 kilometer richting de Alpen. De eerste twee etappes – van Rotterdam naar Den Haag en van Dordrecht naar Rotterdam – zijn vlak. Na een tijdrit in Rotterdam verlaat het peloton Nederland vanuit Limburg. De eerste heuvelachtige etappe begint in Valkenburg en eindigt in het Belgische Luik.

Halverwege, in de vijfde etappe, komt de Tour voor het eerst in Frankrijk aan. Daar zal de koers vermoedelijk ook beslist worden als de wielrensters het hooggebergte in gaan. De laatste twee etappes eindigen met een aankomst bergop. De zevende etappe op Le Grand-Bornand en de finale op de legendarische berg Alpe d’Huez. De Nederlandse Demi Vollering verdedigt haar titel en toonde zich opgetogen over de start in Nederland en de aankomst op Alpe d’Huez, de eerste berg die ze als klein meisje kende, zo vertelde ze bij de presentatie. „Ik heb hem nog nooit beklommen. Nu gaat het eindelijk gebeuren en nog wel in de Tour de France”, aldus Vollering.