Zeventien leden van de Griekse kustwacht moeten zich voor de marine-rechtbank in Griekenland verantwoorden voor hun vermeende betrokkenheid bij een van de dodelijkste bootrampen met migranten, waarbij honderden mensen omkwamen. Dat meldt persbureau Reuters vrijdag.
De ramp vond plaats in juni 2023, toen een zwaar overladen vissersboot met ongeveer 750 migranten de oversteek probeerde te maken vanuit de Libische havenstad Tobroek naar Italië. Voor de kust van het Griekse stadje Pylos kapseisde het schip.
Veel mensen aan boord zaten vast onder het dek toen het schip zonk. Slechts 104 mensen overleefden de ramp. De migranten kwamen voornamelijk uit Pakistan, Syrië en Egypte.
Sleeptouw
In de weken na het zinken van de boot wezen steeds meer getuigenverklaringen en onderzoeken naar de mogelijke rol van de Griekse kustwacht. Het schip werd zo’n vijftien uur lang door de kustwacht gevolgd voordat het zonk. Er werd geen reddingspoging ondernomen, omdat het schip volgens de kustwacht veilig voer, met een „constante snelheid”, en op een „constante koers” lag richting Italië. De passagiers waren niet in gevaar, zei de kustwacht.
Volgens geredde opvarenden ging het mis toen de kustwacht probeerde het schip met een sleeptouw vooruit te trekken, waarna het kapseisde. Een in december 2023 gepubliceerd gezamenlijk rapport van Amnesty International en Human Rights Watch stelt dat de kustwacht onvoldoende reageerde op noodoproepen van opvarenden.
De Griekse autoriteiten ontkennen tot op heden elke vorm van schuld. Ze benadrukken dat Griekenland tijdens de vluchtelingencrisis honderdduizenden migranten heeft opgevangen.
Lees ook
Aanklacht tegen verdachten dodelijke scheepsramp Pylos ingetrokken, rol Griekse kustwacht nog onduidelijk
