Griekse extreemrechtse partij uitgesloten van parlementsverkiezingen

Extremisme Het Griekse parlement stemde in met een wetswijziging die partijen met criminele leiders uitsluit van verkiezingen. Die is bedoeld om extremistische partijen te weren uit het parlement.

Voormalig Gouden Dagenraadkopstuk Ilias Kasidiaris tijdens de rechtszaak tegen zijn partij in Athene in 2020.
Voormalig Gouden Dagenraadkopstuk Ilias Kasidiaris tijdens de rechtszaak tegen zijn partij in Athene in 2020.

Foto Petros Giannakouris/AP

De extreemrechtse Griekse partij Nationale Partij – Grieken mag niet meedoen aan de parlementsverkiezingen in april van dit jaar. Het Griekse parlement heeft woensdag namelijk een wetswijziging aangenomen die partijen met criminele leiders uitsluit van verkiezingen, melden internationale persbureaus donderdag. De leider en oprichter van de Nationale Partij – Grieken Ilias Kasidiaris zit sinds 2020 een celstraf van dertien jaar uit omdat hij lid en kopstuk was van de neonazistische beweging Gouden Dagenraad. Volgens recente peilingen zou de Nationale Partij – Grieken in april waarschijnlijk de benodigde 3 procent van de stemmen hebben gehaald die nodig is om in het parlement te komen.


Lees ook Gouden Dageraad is verboden, maar extreem-rechts blijft

De wetswijziging is bedoeld om een herhaling van het electorale succes van de neonazistische partij Gouden Dagenraad in 2015 te voorkomen. Premier Kyriakos Mitsotakis zei voor de stemming tegen het parlement: „Niemand in deze ruimte wil nog een keer zien en meemaken dat de parlementaire vertegenwoordiging van een minderheid een vehikel wordt voorgeweld tegen burgers en leidt tot brute moorden en verwondingen.”

De Nationale Partij – Grieken komt voort uit Gouden Dagenraad, dat in 2020 door de rechter werd bestempeld als criminele organisatie en verboden, onder meer vanwege betrokkenheid bij de moord op een antifascistische rapper, poging tot moord op Egyptische vissers en het inzetten van knokploegen tegen migranten. Gouden Dagenraad werd in 2015 de derde partij van Griekenland. De partij maakte gebruik van de kredietcrisis en het grote aantal migranten dat naar Griekenland kwam.

Volgens partijleider Kasidiaris is er een „samenzwering tegen de democratie” binnen de overheid. Hij eist vanuit de gevangenis dat de wetswijziging per direct wordt ingetrokken. Ook de Griekse communistische partij is tegen het amendement, dat volgens haar misbruikt zou kunnen worden om politiek activisme in het algemeen te verbieden. De ultranationalistische partij Griekse Oplossing zegt dat het verbod ongrondwettelijk is.


NRC sprak Ilias Kasidiaris in 2014. Lees het interview hier: Die gestrekte arm heeft niks met Hitler te maken