Graven in afval zonder afzender: Tiel strijdt tegen hardnekkig vuil

Reportage

Illegaal afval Honderden kilo’s verkeerd geplaatst afval haalt afvalverwerker Avri in Tiel op. Iedere dag weer. Boa’s, pasjes, boetes, tot dusver helpt er weinig tegen. „Zeg me wat ik nog meer kan doen.”

Ruben Gosen (25), handhaver bij Avri: „In het begin voelde ik me weleens vies als ik een zak met luiers vond. Maar alles went.”
Ruben Gosen (25), handhaver bij Avri: „In het begin voelde ik me weleens vies als ik een zak met luiers vond. Maar alles went.” Foto John van Hamond.

Wanneer handhaver Ruben Gosen (25) wat opmerkt aan de kant van een straat in het centrum van Tiel, stopt hij rustig zijn busje. Hij pakt zijn blauwe handschoenen van het dashboardkastje, stapt uit en loopt naar een ondergrondse afvalcontainer aan de kant van de weg. Er staan oranje zakken, bestemd voor plastic afval, en standaard zwarte vuilniszakken naast.

Gosen pakt een afvalzak die naast de container is gegooid, opent de metalen schuifklep van de laadbak van zijn busje, gooit de zak erin en trekt hem open. Hij ziet luiers. Half opgegeten boterhammen. Botten en vleesresten. Een shampoofles. Verpakkingen. Papier. Gosen graaft onverstoorbaar in het afval, op zoek naar iets wat de eigenaar van deze zak verraadt. Een brief met adresgegevens, een bonnetje met naam. Hij vindt enkel afval zonder afzender. De jonge handhaver sluit de klep, stapt in en rijdt verder.

Dit herhaalt zich telkens. Het busje stopt. Gosen pakt zijn handschoenen, scheurt de zak kapot in de laadbak, graaft, rijdt verder. Rijden, scheuren, graven, rijden.

Deze druilerige woensdagochtend valt het aantal zakken naast de containers mee. Als het regent hebben mensen niet zoveel zin in gesjouw met afvalzakken. Dat is op andere dagen wel anders. Tiel – een stad met zo’n 40.000 inwoners – heeft al jaren een serieus afvalprobleem. Zakken worden naast de containers gedumpt in plaats van erin, om van zwerfafval nog maar te zwijgen. Afvalinzamelaar Avri haalt regelmatig 400 tot 1.000 kilo illegaal afval op een dag op.

De opbrengst van een ‘afvalrondje’.
Foto John van Hamond.

Oplossingen voor het probleem zijn er genoeg bedacht. In 2014 besloot Tiel een aantal medewerkers van Avri op te leiden tot boa. Inmiddels is de hele gemeentelijke handhaving, van afval tot verkeer, ondergebracht bij de afvalverwerker. Avri is uitvoeringsinstantie voor acht gemeenten, wethouders vormen het dagelijks bestuur.

Boetes voor mensen die bewust afval dumpen, kunnen mij niet hoog genoeg zijn

Roel de Jong (62) handhaver

Zo kan het dat Gosen speciaal een afvalrondje rijdt. Want áls hij wat vindt, kan de handhaver meteen naar het huis van de vervuiler, aanbellen en zo nodig een boete schrijven.

Lees ook: Waarom scheiden we zelf ons afval? En vijf andere vragen over afvalscheiding

Eerst praten

„Boetes voor mensen die bewust afval dumpen, kunnen mij niet hoog genoeg zijn”, zegt Roel de Jong (62), teamleider van de handhavers, op zijn kantoortje. Het witte gebouw van de handhavers zit op het Avri-terrein, aan de Industrieweg in Tiel. De Jong werkt al veertig jaar bij Avri, vertelt hij aan zijn bureau. Hij begon zijn carrière achterop de vuilniswagen. „We praten altijd eerst, proberen mensen bewust te maken. Als het echt onwetendheid is, schrijven we geen boetes uit.”

„Ik kan geen andere gemeente opnoemen waar de handhaving onder het afvalinzamelbedrijf valt, het is uniek”, zegt De Jong. Aan de muur van zijn kantoor hangt, naast ingelijste posters van Marilyn Monroe en James Dean, een whiteboard met een lijst van de werkuren. Zijn handhavers werken 8.200 uren per jaar. Zo’n 3.600 uur staat voor Tiel gepland, veruit het meest van alle gemeenten. Zo’n 25 procent van die uren wordt besteed aan het afvalprobleem, zegt De Jong. Nog is het eigenlijk niet genoeg. „We kunnen niet overal tegelijk zijn. Focussen we op één wijk, dan steekt het probleem in een andere wijk weer de kop op.”

Ruben Gosen staat net bij een afvalcontainer in het centrum, als een Tielenaar (47) zijn glas komt weggooien. „Ik vind zeker dat we hier een afvalprobleem hebben”, zegt hij, terwijl hij flessen in de glasbak duwt. „Die zakken naast de containers staan er vaak het hele weekend, dat gaat stinken en ze gaan vaak kapot.”

„Het beprijzen van de afvalzakken werkt niet”, zegt de man. Hij doelt op een systeem dat Avri in 2019 invoerde. Om het scheiden van afval aan te moedigen, gaan de ondergrondse containers voor restafval open met een pasje. Voor elke keer dat bewoners een zak in de restafvalcontainer gooien, betalen ze 80 cent tot 1 euro. Voor karton, glas en gft betalen ze niets. „Maak de containers gratis en verstop de kosten in een algemene bijdrage”, zegt de man.

Gosen vindt allerlei troep op straat.
Foto John van Hamond.

Een jerrycan en een koelkastla

Vanaf het centrum rijdt Gosen door naar Tiel-West. Het is woensdag, en de afvalzakken die maandag worden opgehaald, hangen veel te vroeg aan de daarvoor bestemde haken aan de lantaarnpalen. Tussen de grijze flats, bij de afvalbakken en op straat ligt afval. „Het is dramatisch”, zegt bewoner Priscilla van de Velde.

Mensen wonen in West in kleine flats. „Het is lastig om dingen binnen te bewaren, maar je merkt ook dat mensen het wel makkelijk vinden om dingen buiten te gooien”, zegt Van de Velde. Gosen raapt een paar meter verder een jerrycan en een koelkastla op. „En wij hebben geen afvalbakken voor gft en papier.” Dat moeten de inwoners van West op een groot afvalinzamelpunt kwijt.

Van de Velde: „We hebben hier veel arbeidsmigranten. Die weten misschien niet dat het afval in de container moet, of zijn niet bereid ervoor te betalen.”

In Tiel wonen 4.000 arbeidsmigranten, veelal uit Polen. Ze worden door uitzendbureaus in huizen geplaatst, vaak met z’n twintigen tegelijk. „Dan krijgen ze één afvalpas, en soms raakt-ie zoek”, zegt wethouder Frank Groen (Partij van de Burgers), verantwoordelijk voor de openbare ruimte. „Omdat de migranten hier vaak maar voor korte tijd zijn, krijgen ze ook geen binding met de stad.” Dan maakt troep je ook minder uit, wil hij zeggen.

Schotjes in de prullenbakken

Zijn meer passen voor de migranten een optie? „Het gaat niet om die hoeveelheid pasjes, maar: wie gaat betalen?”, zegt Groen. „De arbeidsbureaus die die mensen inhuren zeggen tegen ons: wij regelen het zelf. We schrijven die bureaus aan of gaan langs, we hebben flyers gemaakt. Sommige uitzendbureaus luisteren, andere minder. En bovendien is het óók de man met de stropdas die afval dumpt.”

Frank Groen is gefrustreerd. „Zeg me wat ik nog meer kan doen”, zegt hij. „Ik zou zo graag willen dat iemand met dé oplossing kwam.”

Tiel maakte schotjes in de kleine prullenbakken op straat, zodat mensen daar geen grof afval in dumpen. Onlangs startte de gemeente een proef met het verwijderen van die schotjes, omdat afval naast die prullenbakken werd gegooid. Er kwam een kleine veegwagen. ‘Afval-hotspots’ worden soms dagelijks nagelopen. De gemeente gaat afbeeldingen van het oude, schone Tiel op containers plakken, om inwoners te herinneren aan hoe mooi en net de stad ooit was. Avri heeft afvalcoaches in dienst. Twee stichtingen die zich bezighouden met het opruimen van zwerfvuil, krijgen van de gemeente ieder zo’n 32 duizend euro per jaar voor onder andere schoonmaakmaterialen en het organiseren van acties. En dan zijn er dus de boa’s.

En het per-zak-betalen-systeem? „Tiel was tegen, maar de acht Avri-gemeenten samen besloten over dat systeem”, zegt Groen. Hij ziet ook voordelen. „Als we de containers gewoon opengooien, gaan mensen minder goed scheiden. Het Rijk schrijft voor dat je op 100 kilo restafval per huishouden per jaar moet zitten als gemeente. Wij zitten daar ver onder met 75 kilo.”

Op de werf wordt het vrachtwagentje geleegd.
Foto John van Hamond

Wie ruimt het op?

Ruben Gosen vindt het eigenlijk wel leuk dat hij zich óók met afval bezighoudt. „Het werk is afwisselend.” Vandaag rijdt hij het afvalrondje, morgen is het weer een andere handhavingstaak. „In het begin voelde ik me weleens vies als ik een zak met luiers vond. Maar alles went.” Vandaag vond hij geen adresgegevens. Daarom heeft hij niemand aan kunnen spreken. „Dat gebeurt steeds minder”, zegt teamleider Roel de Jong. Liever benoemt hij dat niet. „We willen mensen ook niet wijzer maken.” Het hele afvalprobleem draait om afwegingen. Ruim je zwerfafval op, leer je inwoners dat hun troep toch wel verdwijnt. „Maar als je niks doet, lijden de goeden onder de kwaden”, zegt De Jong.

Frank Groen doet het altijd een beetje pijn, als hij „twee dure boa’s” vuilniszakken ziet ophalen. „Je hebt ze hard nodig voor andere dingen. Maar ja, het moet, vuilnismedewerkers mogen niet in de zakken kijken. Wie ruimt het anders op?”