‘Grappig hoe ik nu volwassener ben als lezer’

,,Yellowface van R.F. Kuang werd voor publicatie al groots aangekondigd. De opvallende gele kaft intrigeerde me meteen. Ik herinner me nog dat ik bij Waterstones in Amsterdam in de rij stond om meteen een ‘limited edition’ te bemachtigen. Als lezer van voornamelijk Young Adult-literatuur leek dit boek me een stap richting volwassen literatuur. Ik was er helemaal ondersteboven van en las het boek in twee dagen uit. Het was mijn absolute favoriet van 2023. Achteraf gezien is het een ideaal overgangsboek voor wie gewend is aan YA, maar nog niet klaar is voor zware, complexe fictie.

Tijdens mijn eerste lezing was ik meteen gefascineerd door het hoofdpersonage. Het verhaal gaat over een witte Amerikaanse vrouw, June, die het manuscript van haar overleden Chinese vriendin Athena steelt en daarmee in één klap beroemd wordt. De schrijver is zelf Chinees-Amerikaans is. Dat wist ik al van tevoren; dat gaf me toch een andere leeservaring.

Later besprak ik het boek met vrienden, die allerlei theorieën hadden over het verhaal. Zij wezen me erop dat het hoofdpersonage, June, niet alleen loog over het stelen van het manuscript, maar nog over veel meer. Dit motiveerde me om het boek opnieuw te lezen. De eerste keer las ik het in het Engels, maar nu, anderhalf jaar later, was er een Nederlandse vertaling beschikbaar. Dat leek me een perfect moment voor herlezing. Bij die eerste keer was ik zo overweldigd door de plottwist dat ik andere aspecten van het verhaal vergat.

Het was verleidelijk om tijdens de herlezing theorieën te lezen over het boek op platforms zoals Goodreads of TikTok, maar ik besloot om dat niet te doen. Ik wilde zelf nieuwe dingen ontdekken in het boek. Dit keer lette ik veel meer op Junes gedrag en de inconsistenties in haar verhaal. Ze praat veel goed voor zichzelf. Hoewel ik besefte dat haar acties onethisch waren, betrapte ik mezelf erop dat ik de eerste keer hoopte dat ze ermee weg zou komen. Nu zag ik hoe manipulatief ze eigenlijk is en dat ik te maken had met een onbetrouwbare verteller. Bovendien komt June in het Nederlands nog net iets gemener over. Hierdoor begrijp ik beter waarom sommige lezers een hekel aan haar hebben. Ze liegt over haar relatie met Athena, van wie ze het verhaal steelt, wat ruimte laat voor eigen interpretaties van de lezer.Dat maakt het verhaal spannender, vooral omdat het einde vrij open is.

Voorheen gaf ik het boek zonder aarzeling vijf sterren. Dat was een ‘no brainer’. Na herlezing geef ik het ook vijf sterren, maar nu heb ik daar beter over nagedacht. Het is grappig hoe ik in korte tijd zoveel volwassener ben geworden als lezer. Ik merk dat ik verteltechnieken veel sneller oppik en beter inzie wat een schrijver probeert te onderzoeken in het boek.

Yellowface sluit naadloos aan bij de huidige tijdsgeest: discussies over culturele toe-eigening, het marketingcircus rondom boeken, de vraag welke auteurs succesvol worden, al die elementen zijn in het verhaal verweven. Als iemand die zich in de boekenwereld begeeft, vind ik dat heel boeiend.

Zou ik het boek nog een keer herlezen? Misschien over paar jaar, ik ben wel benieuwd hoe het gaat dateren, omdat het zo over het heden gaat. Maar de volgende keer kies ik voor het luisterboek.”