Gotthard-basistunnel blijft dit jaar dicht voor passagiers, schade door ongeluk groter dan gedacht

Treinongeluk Door een ongeluk met een goederentrein werkt onder meer de elektriciteit in de tunnel nog altijd niet. Goederentreinen kunnen volgende week waarschijnlijk wel weer door de tunnel rijden.
Een goederentrein rijdt in december 2016 een van de twee Gotthard-tunnels binnen.
Een goederentrein rijdt in december 2016 een van de twee Gotthard-tunnels binnen. Foto Samuel Golay/EPA

De Gotthard-basistunnel in Zwitserland blijft dit jaar hoogstwaarschijnlijk gesloten voor passagierstreinen. Dat meldt de Zwitserse spoorvervoerder SBB woensdag. De schade die een goederentrein veroorzaakte bij een ontsporing afgelopen week blijkt „aanzienlijk groter” dan gedacht, waardoor de herstelwerkzaamheden langer zullen duren. Passagiers moeten dit jaar een alternatieve route door de Alpen gebruiken. Goederentreinen kunnen naar verwachting vanaf volgende week woensdag deels weer door de tunnel rijden.

De treinverbinding in de Gotthard-basistunnel bestaat, anders dan de naam doet vermoeden, uit twee tunnels. Het ongeluk vond plaats in de westelijke tunnel, waarbij zestien wagons ontspoorden. SBB-topman Vincent Ducrot zei woensdag dat de organisatie nog steeds niet weet „wat tot dit ongeval heeft geleid”. Duidelijk is dat de elektriciteit in de tunnel nog altijd niet werkt en dat de schade aan de rails moeilijk te repareren is. Het goederentransport dat volgende week weer wordt hervat, gaat door de oostelijke tunnel. Desondanks zullen meerdere treinen met goederen ook de komende tijd via de zogenoemde panoramische route en de Lötschberg-Simplon-lijn door de Alpen rijden.

De Gotthard-basistunnel vormt een belangrijke handelsroute tussen Noord- en Zuid-Europese landen. Zeker 70 procent van alle treinvracht door de Zwitserse Alpen ging in 2022 door deze tunnel. De treinen vervoeren onder meer stalen buizen, papier en verpakkingsmaterialen. Afgelopen week kozen meerdere transportbedrijven ervoor om goederen met vrachtwagens te vervoeren, onder meer omdat via de alternatieve spoorlijnen alleen lichtere en kortere treinen kunnen rijden.