Goed stel voor niet-bankzitters

Nanook en Suka, broer en zus, hebben meteen door wie van het bezoek er hondensnoepjes in zijn zak heeft. Dolenthousiast bespringen de driejarige husky’s de fotograaf. Al snel begrijpen ze dat ze alleen iets krijgen als ze luisteren. Zit! Oké, ze zitten. Ze krijgen een snoepje. Maar meteen daarna dansen ze weer rond, hun lichte ogen en blije snuiten op standje extreem vrolijk. Nanook met zijn grote zwarte pluimstaart en Suka met zwarte vlekjes op haar grijze flanken.

„Alle vrijwilligers zijn dol op ze”, zegt Cylene van Stijn van Dierenopvangcentrum Vlaardingen. „Het zijn de liefste honden die we hier hebben.”

Toch zitten ze al anderhalf jaar in het asiel. Hoe kan dat? „Ten eerste zijn ze onafscheidelijk.” Toen de een naar de dierenarts was voor de sterilisatie of castratie, begon de ander al een beetje te kermen. „Het zijn echt roedeldieren. En ten tweede zijn het husky’s – althans, husky’s waar wat bordercollie doorheen zit. Ze hebben ontiegelijk veel beweging nodig. Je moet eigenlijk echt met ze gaan sporten, bijvoorbeeld behendigheidssport, dat is een hindernisbaan voor honden, of flyball.”

Flyball is een soort hondenestafette. „En snoep is hun leven, sowieso is eten hun leven, dus speuren zullen ze ook heel leuk vinden.”

Er is niet veel bekend over de achtergrond van broer en zus. Ze werden niet goed verzorgd, slecht gehuisvest. Ze zijn één keer geplaatst, maar toen kwamen ze na een paar weken terug: ze waren niet helemaal zindelijk en sloopten dingen in huis. In het asiel was dat niet duidelijk geworden, daar lopen ze ’s nachts buiten.

„Een buitengebied zou dus het allermooiste voor ze zijn, of een twee-onder-een-kapwoning met een grote, huskyproof omheinde tuin. Ergens waar ze los kunnen lopen en buiten ravotten.” En zonder andere huisdieren. „Ze doen echt geen vlieg kwaad, althans geen mens, maar ze hebben wel een jachtinstinct.”