Giro555 haalt bijna 25 miljoen euro op voor slachtoffers aardbevingen

Giro555 opende vorige week dinsdag een inzamelingsactie voor slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië.
Giro555 opende vorige week dinsdag een inzamelingsactie voor slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië.

Foto Sem van der Wal/ANP

Nederlanders hebben sinds afgelopen dinsdag 24.731.078 euro gedoneerd aan Giro555, voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Dat bevestigde een woordvoerder van de inzamelingsactie maandag. De hulporganisaties achter Giro555, waaronder Unicef, Oxfam Novib en het Rode Kruis, besteden het geld in het rampgebied aan voedsel, schoon water, dekens en kleding.

Er is nog „veel meer nodig”, zegt actievoorzitter van Giro555 Michiel Servaes. „De meeste mensen slapen nog buiten en hebben dus snel onderdak, sanitair, zorg en uiteindelijk ook weer perspectief nodig. Hulporganisaties bereiden zich daarom voor op een enorme operatie.” Op zaterdag werd ook al een tussenstand bekend gemaakt, toen was er al meer dan 16 miljoen euro ingezameld.

Het dodental als gevolg van de aardbevingen in Turkije en Syrië steeg maandag tot bijna 36.000. In Turkije werden tot nu toe 31.643 slachtoffers gemeld, in Syrië zijn dat er 4.300. Op zondag zei een noodhulpcoördinator van de Verenigde Naties dat het dodenaantal waarschijnlijk nog zou verdubbelen ten opzichte van de toenmalige 28.000. De reddingsoperatie „komt tot een eind”, zegt dezelfde coördinator maandag, schrijft persbureau Reuters. Er worden steeds minder mensen levend onder het puin vandaan gehaald.


Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: VS roepen op tot toegang Syrisch rebellengebied