Gezondheidsraad: elk najaar prik voor 60-plussers, zorgmedewerkers en risicogroepen

Coronastrategie De Gezondheidsraad adviseert de minister om jaarlijks het vaccinatieprogramma te herzien, „omdat nog onduidelijk is hoe Covid-19 zich verder zal ontwikkelen”.
De coronaprik zou voor ouderen in combinatie met een eventuele griepprik kunnen worden toegediend.
De coronaprik zou voor ouderen in combinatie met een eventuele griepprik kunnen worden toegediend. Foto Sem van der Wal/ANP

De Gezondheidsraad adviseert 60-plussers, zorgmedewerkers en risicogroepen elk najaar een coronaprik te bieden. Dat maakté het onafhankelijke adviesorgaan woensdag bekend. Het gaat om zo’n vier miljoen mensen die jaarlijks een prik zouden krijgen, zo schat de raad. De coronaprik zou dan in combinatie met een eventuele griepprik kunnen worden toegediend.

De Gezondheidsraad wijst erop dat het coronavirus nog altijd zorgt voor sterfte en ziekenhuisopnames. De Gezondheidsraad adviseert het kabinet om jaarlijks het vaccinatieprogramma te herzien, „omdat nog onduidelijk is hoe Covid-19 zich verder zal ontwikkelen”.

Daarbij moet het kabinet rekening houden met „uiteenlopende scenario’s, van heel mild tot zeer ernstig”. De raad wijst erop dat in 2022 „steeds weer nieuwe besmettingsgolven” werden veroorzaakt door nieuwe virusvarianten. In de toekomst kan dat weer gebeuren.

Sinds maart wordt het coronavirus beschouwd endemisch in Nederland door het Outbreak Management Team. De laatste maatregelen zijn toen ook afgeschaft, en corona wordt sindsdien beschouwd als een van vele luchtweginfecties. Destijds schreef het Outbreak Management Team (OMT) dat ook „mensen met luchtwegklachten zich moeten realiseren dat ze mogelijk besmettelijk zijn en sommigen ernstig ziek kunnen worden”. Oftewel: corona is niet langer maatschappijontwrichtend, maar voorzichtigheid is nog altijd van belang.