Gezellig bij de haard, in Westerbork


Foto Breslauer/Collectie Yad Vashem

Westerbork Met een expositie brengt fotograaf Sake Elzinga een ode aan Rudolf Breslauer, die in de oorlog in Kamp Westerbork fotoreportages moest maken. Hij stierf in concentratiekamp Auschwitz.

Rudolf Werner Breslauer (Leipzig 1903 – Auschwitz 1944) maakte duizenden foto’s in de tweeënhalf jaar dat hij, zijn vrouw en drie kinderen gevangen zaten in Kamp Westerbork. Hij was fotograaf van beroep, de beelden zijn van professionele kwaliteit. Te zien op de tentoonstelling De fotograaf van Kamp Westerbork: veel natuur, zoals schapen op de hei of een vogelnest met eieren. Vrolijke, lachende mensen, in de velden rond de kampboerderij halen ze het hooi binnen, op andere foto’s zetten ze aan tafel speelgoed in elkaar. Een foto van de woonkamer van de kampcommandant, hij en zijn vrouw lezend bij de haard, aan hun voeten een krulharige hond.

Rudolf Breslauer Foto Breslauer/Collectie Kamp Westerbork

Wat ontbreekt: een foto van de dag dat de fotograaf en zijn gezin het kamp moesten verlaten. Rudolf en Bella Breslauer, Stefan, Mischa en Ursula werden op 4 september 1944 op transport gezet naar Auschwitz. Toen Rudolf vroeg of iemand nog even zijn camera voor hem wilde pakken, mocht dat niet. Kampcommandant Albert Gemmeker, de man in wiens opdracht hij die duizenden foto’s had genomen, zelfs een film van het kampleven maakte hij voor hem, verbood hem persoonlijk om zijn fototoestel mee te nemen. Van de Breslauers overleefde alleen dochter Ursula concentratiekamp Auschwitz.

De foto die Rudolf Breslauer nooit heeft kunnen maken, hangt nu toch op de tentoonstelling. Je ziet de binnenkant van een nog lege goederenwagon, door de opengeschoven deur valt licht op de kale houten vloer, in de lichtvlek de schaduw van een man die op het punt staat in te stappen.

De foto is gemaakt door Sake Elzinga (63), óók fotograaf, óók werkzaam in Kamp Westerbork, waar hij al veertig jaar foto’s maakt van herdenkingen, tentoonstellingen en wat nog over is van het doorgangskamp: het huis van de commandant en een nagebouwde barak – de barakken werden in de jaren zestig afgebroken. De barak staat opgesteld in het herinneringscentrum, de commandantswoning, intussen een rijksmonument, is afgesloten voor publiek. Vanuit Kamp Westerbork werden 102.000 in Nederland wonende Joden en 245 Roma gedeporteerd naar Duitsland en Polen.

Foto Sake Elzinga

Vanaf het balkon

Door Sake Elzinga’s foto’s van de commandantswoning begrijp je dat SS-Obersturmführer Gemmeker, wanneer hij op de eerste verdieping een bad nam, door een smal raam goed zicht had op de barak voor weeskinderen. Vanaf het balkon aan de andere kant van het huis keek hij uit op de speciaal voor de deportaties aangelegde spoorlijn: de rails liepen langs zijn huis. Dat uitzicht had hij vanuit een rotan leunstoel onder een fleurige parasol, zie je op een zonnige foto van Rudolf Breslauer uit 1943.

Albert Gemmeker (1907-1982) heeft altijd beweerd dat hij niet wist waartoe de deportaties dienden, en omdat de rechtbank de leefomstandigheden in het doorgangskamp beoordeelde als correct, kreeg hij na de oorlog tien jaar celstraf in plaats van de geëiste twaalf. Na zes jaar werd hij vrijgelaten.

Foto’s Breslauer/Collectie Kamp Westerbork

De fotograaf van Kamp Westerbork is samengesteld door Sake Elzinga. De basis is een map met een stuk of vijftig foto’s die altijd bewaard is gebleven in het archief van het kamp. Elzinga: „Het is een map met losse foto’s, eigenlijk een soort portfolio. Breslauer liet de foto’s zien aan Gemmeker. En die maakte dan een keuze voor zijn eigen fotoboeken.” Eén zo’n fotoboek is in het bezit van het World Holocaust Remembrance Center Yad Vashem in Jeruzalem.

„Er moet dus ook respect zijn geweest, een gedeelde liefde voor de fotografie.”

Wat Sake Elzinga trof: „Wat bezielt je denk ik dan, om fotoboeken te maken omdat je trots bent op je werk en dat aan mensen wilt laten zien, misschien wel later aan je kleinkinderen – terwijl het allemaal fake is. De vrouw op de foto’s was niet zijn vrouw, dat was zijn secretaresse. Frau Hassel, zijn minnares. En met die vriendin doe je dan voor een mooie foto alsof je een boek zit te lezen. Waar een man bij aanwezig is die een fotolamp heeft opgesteld en die dingen zegt als: Herr Gemmeker, noch etwas nach links, bitte. Ja, so ist es gut. Sehr gut. Breslauer was een gevangene, maar op die momenten was hij de regisseur. En Gemmeker heeft zijn kwaliteit herkend, hij vroeg hem overal voor, voor foto’s, voor een film. Er moet dus ook respect zijn geweest, een gedeelde liefde voor de fotografie. En toch pakt hij op het laatst nog die camera af.”

Foto Sake Elzinga

Negatieven maken

Voor de tentoonstelling heeft hij van de foto’s uit de map negatieven gemaakt, want die waren er niet meer, en van de negatieven vergrotingen. Ook kwam hij erachter wat voor camera voor de foto’s is gebruikt. „Een Leica. Ik kon hetzelfde type tweedehands kopen, ik heb er nu één uit 1939 en één uit 1941. Daar ben ik mee gaan rondlopen, om te ontdekken hoe het is om met zo’n toestel te fotograferen.”

„Met zijn manier van kijken zag hij de schoonheid van het leven: in de natuur, bij de mensen die hij fotografeerde.”

Wat hij al wist door naar de foto’s van Rudolf Breslauer te kijken, ervoer hij zo ook: „De composities zijn goed doordacht, technisch is het allemaal perfect. En met zijn manier van kijken zag hij de schoonheid van het leven: in de natuur, bij de mensen die hij fotografeerde. Aan de warme blik van de mensen op portretfoto’s zie je dat hij makkelijk contact legde.”

Foto Sake Elzinga

Sake Elzinga heeft een aantal plekken opnieuw gefotografeerd, waarna hij de foto’s net zo afdrukte als Breslauer tachtig jaar geleden: klein, zwart-wit en met een kartelrandje. Andere heeft hij juist vergroot, zoals de foto van de nog lege goederenwagon. En de foto die hij nam op 4 september 2022 – 78 jaar nadat de trein met het gezin Breslauer van Kamp Westerbork vertrok naar Auschwitz. Onder een hoge, blauwe hemel zie je een trein passeren, de foto is gemaakt vanachter de omheining van een weiland. „Het is hetzelfde traject als indertijd, Groningen-Assen via Beilen. Ik was op mijn hurken gaan zitten en zag toen dat voor de omheining in plaats van palen, oude spoorbielzen waren gebruikt. Als een begroeting van het verleden aan het heden.”

De fotograaf van Westerbork. Herinneringscentrum Kamp Westerbork, t/m 7 mei. www.kampwesterbork.nl

De tijdelijke woning van kampcommandant Gemmeker in Assen, links gefotografeerd door Breslauer en rechts door Sake Elzinga.
Foto’s Breslauer/Collectie Yad Vashem en Sake Elzinga

Een rekening van foto-benodigdheden voor Breslauer. Foto Drents Archief/Collectie Kamp Westerbork

Foto Breslauer/Collectie Kamp Westerbork