‘Geweldsincidenten tegen NS-medewerkers met 8 procent gestegen’, NS spreekt van een trend

Geweldsincidenten tegen NS-medewerkers zijn in 2023 met acht procent toegenomen ten opzichte van het jaar ervoor. Dat meldt De Telegraaf donderdagochtend, op basis van gesprekken met de Nederlandse Spoorwegen (NS). Vorig jaar namen de ernstigste geweldsincidenten toe van 965 in 2022 naar 1.042. In totaal moest de NS in 2023 meer dan 13.000 keer de politie inschakelen.

Volgens de NS is er sinds de coronacrisis een duidelijke trend te zien van agressie en intolerantie in treinen en op stations. In 2020 waren er 661 geweldsincidenten, in 2023 is dat aantal bijna verdubbeld. Een jaar geleden vroeg de NS aan het ministerie van Justitie en Veiligheid toegang tot het rijbewijsregister te krijgen, om de identiteit van de betrokkenen makkelijker te kunnen achterhalen.

Een woordvoerder van de NS vertelt aan De Telegraaf dat de 1.042 incidenten van dit jaar slechts een fractie zijn van de incidenten waar conducteurs mee te maken hebben. Volgens hem worden alleen strafbare feiten geregistreerd, die variëren van ernstige vormen van verbale agressie, zoals bedreigen, tot aan fysiek geweld. De gevolgen voor slachtoffers onder NS-personeel kunnen volgens de woordvoerder zeer ernstig zijn.