‘Dit had de wedstrijd van mijn leven moeten zijn, maar ik moest mijn leven zien te redden.” Dat zei de Italiaanse bokser Angela Carini donderdag tegen La Gazzetta dello Sport na afloop van haar partij in Parijs tegen de Algerijnse Imane Khelif.
Hun strijd om een plek in de kwartfinales voor vrouwen tot 66 kilogram duurde niet lang. Carini gaf na 46 seconden op. Na een eerste tik was ze naar de hoek gelopen om haar bokshelm te laten fatsoeneren door haar coach. Eenmaal terug kreeg ze nóg een tik, waarop ze huilend de strijd staakte. „Ik kon niet meer ademen”, zei ze later.
Khelif – die zich als vrouw identificeert – werd vorig jaar op het WK in India een paar uur voor de finale gediskwalificeerd omdat ze verhoogde testosteronwaarden zou hebben. Het Internationaal Olympisch Comité, dat andere regels hanteert dan de internationale boksbond, laat haar wél deelnemen aan het bokstoernooi voor vrouwen, net als de Taiwanese Lin Yu-ting, die in een vergelijkbare situatie zit en deze vrijdag in actie komt.
‘De grijns van een man’
Al voor de Spelen woedde een felle discussie, ook buiten de sportwereld, over de vraag of Khelif een vrouw is en of ze mag meedoen aan het olympisch bokstoernooi voor vrouwen. Haar Australische collega Caitlin Parker vond van niet. „Het is niet dat ik nog nooit met jongens heb gespard, maar het kan gevaarlijk zijn bij vechtsporten”, zei ze.
J.K. Rowling, auteur van de Harry Potter-reeks, schreef op X bij een foto van Khelif die naast een huilende Carini loopt: „Kan een foto onze nieuwe mannenrechtenbeweging beter samenvatten? De grijns van een man die weet dat hij wordt beschermd door een vrouwonvriendelijke sportorganisatie en die geniet van het leed van een vrouw die hij zojuist op het hoofd heeft geslagen en wier levensambitie hij zojuist heeft verbrijzeld.”
‘Geen transgenderkwestie’
De Italiaanse premier Giorgia Meloni bedankte Carini voor het feit dat ze zich had teruggetrokken. „We moeten voorzichtig zijn om niet te discrimineren, maar ik denk dat sporters met mannelijke genetische kenmerken niet mogen worden toegelaten tot vrouwencompetities – om het recht van vrouwelijke sporters te beschermen en ervoor te zorgen dat ze eerlijk kunnen concurreren.” Ook miljardair Elon Musk en de moeder van tennisser Andy Murray lieten zich negatief over de kwestie uit.
Een woordvoerder van het IOC had eerder al in antwoord op kritische vragen over de deelname van Khelif gezegd dat „iedereen die deelneemt in de vrouwencategorie zich houdt aan de deelnameregels”. Hij voegde eraan toe dat „dit geen transgenderkwestie is” en dat de betrokken vrouwen al „vele jaren” aan vrouwencompetities deelnemen.
Carini zei na afloop dat het staken van de wedstrijd niet als politiek statement moest worden opgevat. Ze had gewoon veel pijn. Ze vond zichzelf niet de meest aangewezen persoon om te beoordelen of Khelif wel of niet aan het toernooi mag deelnemen, maar had geen probleem, zei ze, om tegen haar uit te komen.
Het Algerijnse Olympisch Comité bracht woensdag een verklaring uit waarin het de „leugens” en „belastering” van „onze gewaardeerde atleet Imane Khelif” veroordeelde. Het zou gaan om „ongegronde propaganda van bepaalde buitenlandse mediakanalen”. De winnares zelf zei in een interview met de BBC dat ze in Parijs is om goud te winnen. „Ik vecht tegen iedereen, ik vecht tegen ze allemaal.”